Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Tommi Mattila

Teatteriohjaaja Anne Rautiainen palkittiin ensimmäisenä naisena Eino Kalima -ohjaajapalkinnolla

Kuvassa kohtaus palkitusta Lokki-esityksestä, näyttelijöinä Miro Lopperi ja Aksa Korttila

Lukuaika: < 1 minuutti

Teatteriohjaaja Anne Rautiainen palkittiin ensimmäisenä naisena Eino Kalima -ohjaajapalkinnolla

Joka kolmas vuosi jaettava Eino Kalima ohjaajapalkinto on myönnetty tällä kertaa Anne Rautiaiselle hänen ohjaamastaan Anton Tšehovin näytelmästä Lokki. 20 000 euron palkinto myönnetään myönnetään Kansallisteatterissa tehdystä ohjaustyöstä, joka edustaa taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria.

Eino Kalima -ohjaajapalkintoa on jaettu säännöllisesti vuodesta 1993. Erityisesti fyysiseen ja visuaaliseen teatteri-ilmaisuun erikoistunut Rautiainen on ensimmäinen tällä palkinnolla noteerattu nainen.

Rautiaisen ohjauksista on Voimassa arvioitu aiemmin hänen syksyllä 2016 Kuopion kaupunginteatteriin ohjaamansa kuvataiteilija Frida Kahlosta kertonut Frida sekä syksyllä 2017 Kansallisteatterin Willensaunaan ohjaama Mihail Bulgakovin Mestari ja Margarita sekä Kansallisteatteriin Omapohjaan ohjaama Jean Cagnardin tarinaan perustunut nukketeatteriesitys  Perhosia askelten alla.

Viime syksynä Voimalle antamassaan haastattelussa Rautiainen kuvaili Lokin erityistä ajankohtaisuutta: ”Tšehov kuvaa ihmisiä kahden aika­kauden välissä, tilanteessa, jossa Venäjä oli vahvassa murroksessa. Meillä itsellämme taas on edessämme ihmiskunnan historian yksi synkimmistä tulevaisuudennäkymistä. On hirveän selvää, että Tšehovilla on paljon annettavaa juuri meille. Ei vähiten siinä, miten eri sukupolvien näkemykset törmäävät”.

mainos

Lue Anne Rautiaisen Voimalle antama haastattelu kokonaisuudessaan täältä.