Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Pääkuva Teatteri Tuike, muut Iiro Kaukiainen & Tuomas Rantanen

Sirkustaiteilija Sanna Warsell esittää Kummallinen kahvila -esityksessä asiakasta ja pyörittää omaa kulttuurikahvilaa lähiössä

Teatteri Tuike väisti koronaa kokeilemalla esityksen suoratoistoa netissä ja Roihuvuoren Rio tuottamalla noutoruokaa. Tuike ja Rio kohtaavat Peukkufestissä 8.–9.8.

Lukuaika: 3 minuuttia

Sirkustaiteilija Sanna Warsell esittää Kummallinen kahvila -esityksessä asiakasta ja pyörittää omaa kulttuurikahvilaa lähiössä

Kepin kanssa köpöttelevä mummeli saapuu kotoisaan kahvilaan puuhakkaan emännän passattavaksi. Mikään ei mene kuin Strömsössä: kahvi katoaa kaadettaessa, limonadit vaihtavat vauhdissa väriä ja teekupista kasvaa valtava sieni, josta pursuaa ulos saippuakuplia. Seniori joutuu kunnon pyöritykseen ennen kuin hän pääsee kaikkien koettelemustensa nuorentamana jatkamaan matkaansa.

Kyseessä on Teatteri Tuikkeen mimiikkaan ja klovneriaan perustuva sanaton esitys Kummallinen kahvilaNina Rinkisen ja Sanna Warsellin suunnittelemaa ja esittämää teosta on kierrätetty jo useamman vuoden ajan, mutta kesäkuussa sen saattoi nähdä myös netissä pientä maksua vastaan.

”Koronan takia kaikki Tuikkeen esitykset ja jopa syksyn ensi-illan harjoitukset jouduttiin perumaan. Kun sitten saatiin ammattilaiselta tarjous kokeilla nettistreamausta, tartuttiin siihen innostuksella. Nollabudjetilla mentiin ja aika monet treenit siihen tarvittiin”, naurahtaa esityksen asiakkaana uurastava Warsell.

Vuonna 1997 kiertueteatterina käynnistetyllä Teatteri Tuikkeella on ollut vuodesta 2013 kiinteä kotinäyttämö Helsingin Tapanilassa. Vakiintuneen ammattiteatterin tavoitteena ovat aistiteatterin, fyysisen teatterin, sanattoman teatterin ja naamioteatterin kehittäminen Suomessa. Samoissa tiloissa toimii myös ilmaisukoulu Tuike.

Tuikkeen toiminnassa alusta asti mukana ollut Sanna Warsell päätyi esiintymisen ammattilaiseksi vähemmän tavanomaista reittiä.

”Olin 90-luvun puolivälissä au pairina New Yorkissa ja sen siivellä ajauduin tekemään hanttihommia Off-Broadwaylla. Näin paljon esityksiä ja sain kipinän teatteriin. Suomessa yritin teatterikorkeakouluunkin, mutta kun minulla oli telinevoimistelutaustaa tulin hakeneeksi ja päässeeksi Lahden sirkuskouluun. Sitten kävin Turun ammattikorkeakoulun sirkuslinjan ja tein pari vuotta töitä norjalaisessa Cirkus Khaaomissa. Sen kanssa kiersin Portugalissa ja jopa Zimbabwessa asti”, hän muistelee.

Suoratoistokokeilussa Warsellin mielestä erityisen haasteellista oli kameralle näytteleminen.

”Tällaiset lapsille suunnatut klovneriaesitykset pelaavat nimeomaan yhteistyössä yleisön kanssa. Esittäjänä on tosi vaikea kuvitella yleisöä sinne kameran taakse. Se voisi auttaa, jos katsojat näkyisivät katsomon paikalle sijoitetusta ruuduista. Ehkä vielä niin että niistä kuuluisi eläytymisen ääniä”, hän innostuu ideoimaan.

Kummallinen kahvila -esitys ei ole Warsellin ainoa ammatillinen yhteys kahvilatoimintaan. Hänet tunnetaan myös itähelsinkiläisen Roihuvuoren Rio -kulttuurikahvilan omistajana ja pyörittäjänä.

Tavallisen lähiökerrostalon kivijalassa sijaitsevassa tunnelmallisessa pikkukahvilassa järjestetään koko vuoden ajan elävän musiikin esityksiä, kirjallisia iltoja, muita keskustelutilaisuuksia, taide-esityksiä ja näyttelyitä. Puiston kyljessä oleva pihaterassi on tarvittaessa tapahtumien käytössä. Esimerkiksi nyt heinäkuussa ulkona on pidetty joka keskiviikko kansanmuusikkojen jouhikkojamit.

Emännällä riittää kiirettä. Haastattelun tekopäivänä kestää melkein iltaan asti ennen kuin kaikkialla kahvilassaan hääräävä Warsell ehtii istahtaa aloilleen.

”Ehkä olen yhtä höpsö mummo täällä kassalla kuin esityksessä asiakkaana”, hän huikkaa tiskin takaa.

Roihuvuoren Rio on asuinalueen kohtaamispaikka, mistä asukkaat hakevat toisilleen jättämää noutopostia sekä Roihuvuori-seuran avaimia kylätaloon, yhteisöveneeseen ja kuormapyörään. Sen tarjonnassa suositaan paikallisia ja pieniä toimittajia sekä  muutenkin eettisiä vaihtoehtoja.

Esimerkiksi nyt tarjolla on espanjalaista salmorejo-tomaattikeittoa ja vegaanista aiolia.

”Lihaa meillä ei ole ollenkaan ja kalaakin vain erityisestä syystä. Kuten kerran kun seinänaapurina toimivaan valokuvaamoon tuotiin kuvattavaksi tukusta jäälaatikollinen kalaa. Otosten jälkeen valokuvaaja Jussi Aalto kysyi, että onko meillä niille käyttöä vai viedäänkö kompostiin. Silloin tarjottiin koko päivän bouillabaiessea.”

Siinä missä Teatteri Tuikkeen kevät meni kokonaan pipariksi koronan takia, helpolla ei päässyt Riokaan.

”Pistin paikan kiinni varmuuden vuoksi jo kaksi viikkoa aikaisemmin kuin päättäjiltä tuli käsky. Kahvilan pelasti noutoruoka, jota myytiin sekä Woltin kautta että suoraan ovelta roihuvuorelaisille. Oli ihanaa, miten ihmiset kantoivat huolta siitä, miten pärjäämme. Olen varma siitäkin, että monet tilasivat ruokaa, vaikkei heillä ollut nälkäkään,” huokaa Warsell yhä liikuttuneena.

Kun kahvilat saivat kesäkuun alussa luvan avata ovensa, Rion asiakkaat tulivat takaisin entistä suurempana joukkona. Kulttuuriohjelmakin on palaillut pikkuhiljaa uomiinsa, vaikka koronaturvallisuuden suhteen ollaan yhä varpaillaan.

Samaan aikaan Teatteri Tuike on saanut kesäkuulta siirretyn Rohkea muurahainen –satunäytelmänsä esityskuntoon. Markku Ihamäen ohjaama  esitys on nähtävillä elokuun lopulle asti Tapanilan ala-asteen pihalla. Lisäksi teatterilla valmistellaan Nina Rinkisen johdolla vuoden vaihteessa ensi-iltaan tulevaa lähes dialogitonta sovitusta Juhani Ahon Rautatiestä. Siinä näyttämökuvaa elävöittävät animaatiot ja vuorosanoja korvaa fyysisen teatterin keinoin viestivä kuoro.

Teatteri Tuike ja Roihuvuoren Rio kohtaavat 8.-9.8. kun Rohkea muurahainen tulee vierailemaan kahvilan omaan Peukkufestiin. Neljättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa on bändien ja muiden esiintyjien ohella myös joogaa, omatoimikirppis, kärrysauna ja petankki-turnaus.

mainos

Warsell tunnistaa yhteyden teatterin tekemisen ja kulttuurikahvilan pyörittämisen välillä.

”Minun kannaltani molemmissa on kyse ihmisten kanssa olemisesta. Teatteriryhmässä saan olla oma itseni kuten täällä kahvilassakin. Haluan tehdä omalta kannaltani hyviä asioita niin, että jotain siitä toivottavasti välittyy muillekin. Lähtökohtaisesti pidän ihmisistä.”

              Nelma U.  ensikeikallaan 12.7. (Kuva Iiro Kaukiainen)

              Lauri & Satu musisoimassa Rion pihalla 25.7. (Kuva Tuomas Rantanen)

Teatteri Tuike: Ahkera Muurahainen. Esitykset Tapanilan ala-asteen pihalla 23.8 asti.  Vieraluesityksenä  Roihuvuoren Rion Peukkufestissä 8. ja 9.8.  Peukkufestin koko ohjelma löytyy täältä

Roihuvuoren Rio auki normaalisti ti-to 11-18, pe-la  11-22 ja su 11-17. Peukkufestin ohella elokuun ohjelmassa ainakin: la 1.8. Dxxxa D, Heta Bilaletdin  sunnuntaina 2.8. Pepe Ahlqvist. pe 14.8. Mira-Maria Kuudanpaiste, su 16.8. Samanna ja su 23.8. Otto Eskelinen & Arwi Lind, Jenni Venäläinen. Tarkemmat ajat ja mahdolliset muutokset löytyvät täältä.

Juhani Aho & Nina Rinkinen & työryhmä: Rautatie. Teatteri Tuikkeen ensi-ilta vuodenvaihteessa.

  

  • 30.7.2020
  • Kirjoittanut Tuomas Rantanen
  • Kuvat Pääkuva Teatteri Tuike, muut Iiro Kaukiainen & Tuomas Rantanen