Nuoret ja rohkeatKirjoittanut Kukka-Maria AhokasKuvat Kukka-Maria Ahokas

Opettaja-aktivisti Marianella Borja: ”Kun ihmisellä on tietoa, häntä ei voi huijata”

Lukuaika: 2 minuuttia

Opettaja-aktivisti Marianella Borja: ”Kun ihmisellä on tietoa, häntä ei voi huijata”

Kuka?

Marianella Borja

Ikä 20

Asuinpaikka Lima

Ammatti Varhaiskasvatuksen opiskelija, tuleva opettaja. Työskentelee opintojen ohella mehubaarissa.

Tästä en tingi Aina pitää kysyä ”miksi tämä on näin?”

Aktivismin laji Opettaja-aktivismi.

Terveiset muille nuorille Älä pelkää toimeen tarttumista vaan aloita nyt. Voit muuttaa yhteiskunnallisen todellisuuden.

Perulainen Marianella Borja, 20, on kasvattaja ja aktivisti. Hänen mukaansa lasten ohella pitää opettaa heidän vanhempiaan, jotta yhteiskunta voi muuttua tasa-arvoisemmaksi.

Marianella kertoo, kuinka käveli Perun pääkaupungissa Limassa kukkulan rinnettä ylöspäin. Sitä mukaa kuin hän nousi ylemmäs, lasten asuinolot kävivät huonommiksi. Köyhimmät asuivat korkeimmalla vuorenrinteellä, koska sinne muutettiin viimeiseksi. Asuinalueella näkyi lapsia, jotka eivät olleet menneet kouluun, vaan kiersivät kadulla kauppaamassa karamelleja. Marianella päätti tehdä asialle jotakin.

”En voinut hyväksyä sitä, että joillakin lapsilla ei ole edes kattoa kodissaan, kun toiset perheet puolestaan asuvat hulppeissa taloissa.”

Marianella halusi toimia muutoksen puolesta ja päätti ryhtyä opiskelemaan kasvatustieteitä, koska hänen mukaansa ”koulutuksesta lähtee kaikki”. Opettajaopintojen lisäksi hänen aikansa kuluu nykyisin autonomisen taidekoulun pyörittämiseen yhdessä muiden kansalaisaktivistien kanssa. Taidekoulun työpajoissa nuoria ja lapsia rohkaistaan pohtimaan sosiaalisia ongelmia kriittisestä näkökulmasta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Marianellan oma lapsuus oli erilainen. Vanhemmat olivat eronneet ennen hänen syntymäänsä, mutta hän kasvoi onnellisena isovanhempiensa ja äitinsä kanssa Ancashin vuoristoalueella. Maata viljeltiin talkoilla ja päätökset tehtiin yhteisöllisesti kyläkokouksissa. Koulussa oppilailla oli oma maatilkku, jossa he viljelivät perunoita ja salaattia.

Sitä suuremmalta sokki tuntui, kun Marianellan ollessa 13-vuotias hänen äitinsä päätti, että he muuttavat miljoonakaupunki Limaan. ”Täällä poliitikot ajattelevat vain omaa etuaan, eivät yhteisön etua. Korruptio, köyhyys, ruuhka ja saasteet, kaiken keskellä minä yksinhuoltajaäitini kanssa ilman suvun tukea. Maalta muuttaneille pääkaupunki ei ollut helppo paikka elää.”

Nyt hän hyödyntää kokemuksiaan kasvatustyössä. Marianella opettaa taiteen ja leikin avulla. Perussa tämä ei ole kovin yleistä. ”Meidän täytyy vakuuttaa ensiksi aina vanhemmat, lapset ovat luonnostaan ennakkoluulottomia”, hän kertoo.

Lasten teatteriesitys voi käsitellä vaikkapa katukaupustelijoita ja heidän asemaansa. Toisaalta lasten kanssa voidaan piirtää Perun kansallisruokia tai viidakon ja vuoriston eläimiä, jotta he tietäisivät, miten monimuotoisessa maassa elävät. ”Kun ihmisellä on tietoa maailmasta, häntä ei voi huijata”, Marianella väittää.

Tällä hetkellä Peru on vaarallinen paikka naisille. Vuonna 2019 Perussa murhattiin 164 naista sukupuolensa perusteella. Marianellan mukaan sukupuolittunut väkivalta lähtee vanhanaikaisesta käsityksestä: siinä mies on perheen pää ja nainen alistuu hänen tahtoonsa eikä juuri poistu kotoaan.

Tuleva opettaja näyttää mallia omalla aktiivisen kansalaisen esimerkillään ja puhuu tasa-arvosta ääneen: ”Jos pikkupojat sanovat, että tauolla tyttöjen pitää lähteä hakemaan kaikille vettä, minä sanon, että voimme hakea vettä vuorotellen. On opittava pienestä pitäen, että mitkään työt eivät lankea tytöille pelkän sukupuolen perusteella.”

Tämä artikkeli on osa Rauhanpuolustajien ja Rauhankasvatusinstituutin hanketta ”Nuoret ja rohkeat -tarinoita aktivismista”. Hanke on rahoitettu EU:n tuella osana Fingon hallinnoimaa Frame, Voice, Report -rahoitusta. Artikkelin sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida katsoa missään olosuhteissa heijastavan Euroopan unionin kantaa.