Monia punaiseksi maalattuja kenkiä aseteltuna sateen kastelemalle asfaltille.

AktivismiKirjoittanut Kukka-Maria AhokasKuvat Pinja Nikki

Naisen kengissä -installaatio muistuttaa sukupuolittuneesta väkivallasta

Punaiset kengät muistuttavat: maailma on naisille vaarallinen paikka.

Lukuaika: 2 minuuttia

Naisen kengissä -installaatio muistuttaa sukupuolittuneesta väkivallasta

Monia punaiseksi maalattuja kenkiä aseteltuna sateen kastelemalle asfaltille. Kaksi henkilöä seisoo kenkien keskellä.
+Collective-verkoston Rosamaria Bolom (vas.) ja Sabina Morandi

Nilkkurit, piikkikorkokengät, loaferit, ballerinat. Punaisista kengistä koostuva installaatio muistuttaa naisista, jotka murhattiin tai katosivat sukupuolensa vuoksi. Helsingin Kansalaistorille tuotu installaatio oli osa 25.11. vietettyä, naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Eri kansallisuuksia edustavien naisten +Collective-verkosto järjesti tapahtuman.

Puhutaanpa sitten naisista tai muunsukupuolisista, heihin kohdistuva sukupuolittunut väkivalta on ongelma niin Suomessa kuin maailmalla, Rosamaria Bolom kertoo. Hän kuuluu +Collective -verkostoon.

Meksikolaistaiteilija Elina Chauvet teki punaisista kengistä koostuvan installaation 1990-luvulla sisarensa muistoksi. Hänen sisarensa oli joutunut aviomiehensä murhaamaksi Ciudad de Juarezin kaupungissa. Installaatio matkustaa nyt ympäri maailmaa ja paikalliset kansanliikkeet toteuttavat siitä oman versionsa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan noin 35 % maailman naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista lähisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana. Useimmiten tekijä on oma kumppani.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Perheiden jännitteet ovat korostuneet pandemian aikana, jolloin lapset ovat kotona ja perheissä on taloushuolia. Elämme keskellä taloudellista ja emotionaalista kriisiä, Bolom sanoo.

Suomi on Euroopan unionin toiseksi vaarallisin maa naisille. Suomessa lähes joka toinen 15 vuotta täyttänyt nainen on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. YK:n alainen CEDAW-sopimusta valvova komitea on vuosikymmeniä kehottanut Suomea torjumaan ja tukemaan naisia väkivallalta. Nyt Sanna Marinin hallitus on ohjelmassaan sitoutunut naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen.

Eri kansallisuuksia edustavien naisten muodostamat PlusCollective- ja Red de Mujeres -verkostot ovat tuoneet Suomeen kansainvälistä keskustelua naisten oikeuksista. Verkosto järjesti muun muassa maailmalla tunnetun violador en tu camino -performanssin, joka muistutti seksuaalisesta väkivallasta.

Monia punaiseksi maalattuja kenkiä aseteltuna sateen kastelemalle asfaltille. Taustalla Musiikkitalo ja Oodi.