Neljä eritaustaista makkaranmaistelijaa saapuu grillijuhliin Voiman toimiston sisäpihalle. Grilliraatiin on valikoitunut näyttelijä Riku Nieminen, vihreiden poliitikko Ada Saarinen, taidekriitikko Sari Hakala sekä kulttuurihäirikkö ja toimittaja Jari Tamminen. Makkarat saatiin Voiman toimiston naapurissa sijaitsevasta Vegekaupasta. Grilli kuumaksi!
Lieskat lyövät korkealle Niemisen pursuttaessa sytytysnestettä pallogrilliin samalla kun grillimestari ja Voiman päätoimittaja Jarkko Kumpulainen lisää kuvaan pyroefektejä hiuslakkapullosta ja sytkäristä kyhätyllä liekinheittimellä. Kuvaussessio osoittaa, että suhteemme makkaraan on latautunut. Ei yllätä, että kyrsä on myös politiikan yleistyökalu. Sitä jaetaan äänestäjille turuilla ja toreilla vaalien alla, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä käy ristiretkeään kasvisruokailua vastaan ja tahtoo kieltää vegemakkaroiden kutsumisen makkaroiksi. Timo Soini loi kansanomaisen imagonsa nakkimuki kädessä.
Mitä pidemmälle parin tunnin mittainen makkaratesti etenee, niin sitä selkeämmin käy ilmi, että nyt väännetään kahdessa kategoriassa. On syntynyt klassinen asetelma, jossa vastakkain ovat hyvät ja pahat. Jokainen makkara, joka nostettaan raatilaisten lautasille on samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus. On mahdotonta tietää ennalta, onko odotettavissa kulinaarista nautintoa vai silkkaa hirvitystä.
Jumalainen makkara jäi tässä testissä löytämättä, sillä raatilaisten parhaimmat kokemukset jakautuivat kolmen eri makkaran välille. Makkarat arvioitiin sokkotestinä ulkonäön, koostumuksen ja maun mukaan asteikolla 0–5. Yhteispisteiltään testin voittajaksi valikoitui saksalaisen Taifun Tofun Grillknacker -tofumakkara. Sama nakki sai eniten kiitosta myös koostumuksestaan. Makunystyröitä lempivät kuitenkin parhaiten seitanpohjaiset makkarat, joista Whetyn La Rossa kiilasi voittajaksi. Makkaroista kauneimmaksi raati valitsi puolestaan Lord of Tofun Tofu-Grillerin. Maun suhteen siihen kuitenkin päti valitettavasti vanha sanonta: ”moni makkara päältä kaunis, pelkkää silkkoa sisältä”.
Raati jakeli testin aikana viisauksiaan. Jos tämän kesän grillijuhliin kaupasta tarttuu mukaasi nyt se ”pahamakkara” , niin ei huolta. Raati nimittäin totesi yksimielisesti, että lopulta makkara on aina kuitenkin vain ”sinappiplatform”.
Testin makkaravalinnoissa haettiin tasapainoa tutumpien ja hieman tuntemattomampien kasvismakkarabrändien välillä. Raadin jäsenistä osa on vegaaneja ja osa sekasyöjiä. Makkarat grillattiin hiilillä ja niiden paistopintaa parannettiin voitelemalla ne ruokaöljyllä. Palan painikkeeksi kulautelttiin paikallisen Stadin Panimon oluita, jotka se oli ystävällisesti lahjoittanut raadille.
Kuuntele livekeskustelu alta!
Grillknacker (Taifun Tofu)
S: ”Käsityöläismeininkiä ulkonäössä.”
R: ”Hyi, en tykkää tosta. En voi sietää vegaanijuustoa. Tai siis voin mutta en haluu.”
J: ”Nämä sisällä olevat mysteerikökkäreet viehättää ja tuo jännitystä ja seikkailua elämään.”
A: ”Sisus näyttää ihan lihamakkaralta. Jos tykkää vegaanijuustosta niin varmaan tosi jees.”
Koostumus: 19 Maku: 11,5 Ulkonäkö: 15,5
Yhteensä: 46
Veganwurst La Rossa (Wheaty)
A: ”Tämä näyttää siltä, että tässä on seitania.”
J: ”Hail seitan!”
J: ”Kuorirakenne puuttuu, seitanille ominainen kumimaisuus.”
R: ”Hyvin samanlainen kuin edellinen.”
Koostumus: 13,5 Maku: 14,5 Ulkonäkö: 9
Yhteensä: 37
Tofu-Griller (Lord of Tofu)
S: ”Kaikin tavoin kutsuva makkara ulkonäöltään.”
R: ”Tää on ihan hirveetä.”
J: ”Vähän kuin olisi laitettu jauhoa ja vettä pussiin ja hölskytelty. Tähän jää hampaanjäljet kun haukkaa.”
A: ”En tiedä onko maku edes pahin asia vaan toi rakenne. Älkää ostako vegaanikavereille tätä.”
Koostumus: 4 Maku: 5 Ulkonäkö 16,5
Yhteensä: 25,5
Veggie Vegane Bockwurst (Vantastic Foods)
S: ”Säälittävän tavanomaisen näköinen ja huomaamaton.”
J: ”Ei yllätä eikä tuota pettymyksiä. Neutraali perus.”
R: ”Maku on yllättävän hyvä ulkonäköön nähden.”
J: ”Ei ollut jauhoinen kuten vegemakkarat usein vaan pysyi mukavan mehevänä.”
Koostumus: 16 Maku: 15,5 Ulkonäkö: 8,5
Yhteensä: 40
Döner Harju Bratwurst
J: ”Harmaasta väristä tulee vähän saksalainen koulukunta mieleen.”
R: ”Siis mitä tää on?”
J: ”Kauheeta!”
S: ”Tässä on sitä savuesanssia mitä laitetaan porkkalaan.”
R: ”Mä veikkaan, että lokit oksentaa kun ne yrittää syödä tätä.”
J: ”Epäilen, että tää on joku Mikko Kärnän salajuoni. Se on tuonu markkinoille tällaista ihan vaan sen takia, että saa pilattua kasvisruokailun.”
Koostumus: 0 Maku: 1 Ulkonäkö 9,5
Yhteensä: 10,5
Döner Harju Salvia-inkiväärimakkara
A: ”Tässä on klassiset soijanakin kuprut. Tulee teini-ikä mieleen.”
R: ”Miksi nämä kaikki tuoksuu aina todella epäilyttäviltä?”
S: ”Tässä on varmaan inkivääriä, joten menee sekin nyt sen porkkalan kanssa samalle listalle. Tää on ihan paskaa. Maustettua perunasurvosta johonkin kuoreen tungettuna ja sinne pikkasen inkivääriä perään.”
J: ”Miksi tällasta on tehty? Tää on tämmönen laardinen.”
Koostumus: 3,5 Maku: 4,5 Ulkonäkö 13
Yhteensä: 21
Algen Wienerwurst (Maris Algen)
R: ”Tosi herkullisen näköinen.”
S: ”Tässä on se sama savuesanssi mitä on porkkalassa ja nyt en voi ehkä enää ikinä syödä porkkalaa tämän jälkeen. Paska ruoka, tosi paska mieli.”
J: ”Nämä sisällä olevat vihreät hippulat vihjailee jostain yrtistä mutta ei oikein maistu miltään.”
J: ”Rakenteesta pakko sanoo, että pieni napsahdus tuli. Pisteet siitä.”
Koostumus: 3,5 Maku: 4,5 Ulkonäkö 13
Yhteensä: 21
Real Jumbos (Viana)
R: ”Makkarassahan on ominaista sen potentiaali, eli kun sitä lämmittää niin se paisuu. Tässä on negatiivista potentiaalia. Tämä säikähtää lämpöä.”
J: ”Selkeä mausteinen vivahde maussa. Ei ole tahnaa tuubissa kuten edellisessä, vaan rakenteeseen jää myös säikeisiä kohtia.”
S: ”Vähän töhnäistä.”
Koostumus: 11,5 Maku: 13,5 Ulkonäkö 10
Yhteensä: 35