Kirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Hanna Linnove ja Iida Simes

Nuoriso jatkaa ilmastolakkoaan. Katso kuvia Eduskuntatalolta! Nuorten mielestä aikuisten toimet ovat riittämättömiä.

Helsingin keskusta kylpi auringossa, kun järjestäjien arvioiden mukaan noin 16.000 mielenosoittajaa vaati poliitikoilta ilmastotekoja.

Lukuaika: 3 minuuttia

Nuoriso jatkaa ilmastolakkoaan. Katso kuvia Eduskuntatalolta! Nuorten mielestä aikuisten toimet ovat riittämättömiä.

Kuva ©Hanna Linnove

Helsingin keskusta kylpi auringossa, kun järjestäjien arvioiden mukaan noin 16.000 mielenosoittajaa vaati poliitikoilta ilmastotekoja.

Kuva ©Hanna Linnove

Tällä kertaa myös ammattiyhdistykset oivat kannustaneet aikuisia jäseniään tukemaan nuorten ilmastovaatimuksia. (Voima kirjoitti tästä otsikon Aikuisten on korkea aika ryhtyä ilmastolakkoon alla. )

Paikalle oli saapunut SAK:sta kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björckbacka. SAK ei kehoita jäseniään oikeisiin lakkohin, ”koska työehtosopimukset ovat voimassa.” Björkbackan puhetta keskeytettiin ”yleislakkoon!”-huudoilla.

Kannanotosta huomaa, että SAK:ssa on opiskeltu IPCC:n raportteja: ”Sekä SAK että ilmastolakkoliike haluavat Suomen päivittävän ilmastolain niin, että sen päästövähennys- ja hiilinielutavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa. Tämä on myös Suomen hallituksen tavoite. ”, Björkbacka sanoi.

mainos
Kuva ©Hanna Linnove

Uusi sukupolvi ei pellännyt nousta väkijoukon eteen puhumaan. ”Open mic” eli sana on vapaa -sessiot saivat lapset ja nuoret jonottamaan puheenvuoroa. 11-vuotiaat Lia, Omppu, Lumi ja Hertta saivat mahtavat aplodit. Yleisön arvostusta sai osakseen myös 17-vuotias William, italialainen vaihto-oppilas, joka aloitti puheensa sujuvalla suomen kielellä.

Lasten pitämissä puheissa toistui teema ”minun ei pitäisi olla täällä vaan koulussa – toivottavasti tänne ei tarvitse enää tulla”. Eli paikalla oltiin siksi, etteivät aikuiset ole hoitaneet hommia, vaan he ovat edistäneet planeetan vajoamista syvemmälle kriisiin.

Ilmastosyntinen Eduskuntatalon päällä. Kuva ©Hanna Linnove

Monet puhujat myös huudattivat väkijoukkoa iskulauseittensa kanssa. Vanha tuttu ”Ilmastotekoja NYT NYT NYT! oli korvautunut muun muassa ”kuinka te kehtaatte!” ja ”perse ylös sohvalta!” -huudoilla.

Aikuispuhujista suosituin oli ”Frank, 57 vuotta.” Frank Johansson on Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja.

”Te olette rohkeita kansalaisia”, Johansson sanoi, ”ja rohkeitten kansalaisten velvollisuus on  puhua totuutta vallalle. Vain teidän ansiostanne hallitus tulee tekemään jotain.”

Kuva ©Iida Simes

Mielenosoitus sujui alusta loppuun rauhallisesti. Järjestyksenpiden kannalta jännittävimmät koittivat kello 11:n aikoihin, kun väkijoukko ulottui Mannerheimintien yli.  Mielenosoittajat kuitenkin päästivät autot ja raitiovaunut jonoista pois jatkamaan, niin ettei niiden tarvinut seistä keskellä tietä. Kello 11.09 kuulutettiin, että ”Mannerheimintie on meidän”, ja  mielenosoitus levittäytyi keskelle katua.

Kuva @Hanna Linnove

Viimeisenä esiintyjänä kansaa laulatti Anssi Kela. Hän oli viime yönä saanut innoitusta rasiallisesta mustikoita. Tähän tilaisuuteen valmistunut uusi biisi oli muotoutunut ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastoliikkeen johtohahmon, Greta Thunbergin, YK:ssa pitämän puheen pohjalta.

Jääkarhu auttaa Anssi Kelaa tarkistamaan upouuden biisinsä sanoja. Paleface jammailee taustalla. Kuva ©Iida Simes
Kuva ©Hanna Linnove
Kuva ©Hanna Linnove