YhteiskuntaKuvat Ninni Kairisalo

Magialla pahaa politiikkaa vastaan

Presidentti Donald Trump on usein torjunut häneen kohdistuneen kritiikin ”noitavainona”, ja hänelle on syystäkin naureskeltu. Nyt Yhdysvalloista kuuluu kummia: Trumpiin ei kohdistu noitavaino vaan noitien vaino.

Lukuaika: 2 minuuttia

Magialla pahaa politiikkaa vastaan

Teksti Kristiina Sarasti Kuvat Ninni Kairisalo

Presidentti Donald Trump on usein torjunut häneen kohdistuneen kritiikin ”noitavainona”, ja hänelle on syystäkin naureskeltu. Nyt Yhdysvalloista kuuluu kummia: Trumpiin ei kohdistu noitavaino vaan noitien vaino.

Seuraavan vähenevän puolikuun aikaan ota valkoinen kynttilä, musta kynttilä, tornia esittävä tarotkortti, epäonnistunut kuva Donald ­Trumpista sekä häntä symboloiva oranssi kynttilännysä. Kaiverra nysään Trumpin nimi, lausu loitsu, jossa pyydät pakanajumaluuksia estämään häntä vahingoittamasta demokratiaa ja ihmisoikeuksia, polta Trumpin kuva ja julista: ”You’re fired!

Saat huomata, että Meksikon rajalle ei alakaan kohota muuria ja että Trumpin kannatusluvut sen kuin laskevat. Tämä todistaa, että oranssi kynttilä ja loitsut ovat tehneet tehtävänsä.

Näin uskovat amerikkalaiset Magic Resistance -kollektiivin jäsenet. ”Magic Resistance” on kattonimike Vox-lehden arvion mukaan noin 13 000:lle uuspakanalle, maagikolle, wiccalle, noidalle ja aktivistille, joista suuri osa tekee kuukausittain loitsun Trumpin pysäyttämiseksi.

Nämä rituaalit ovat yhtaikaa uushengellisiä sakramentteja, poliittista aktivismia performanssin muodossa ja hengellistä selfhelpiä. #Bind­Trump-hashtagin ja loitsun keksi magian pitkästä perinteestä valikoivasti ammentava Michael M. Hughes, joka on kertonut, että loitsu oli aluksi osittain vitsi mutta sen synnyttämä innostunut energia sai aikaan todellisen muutos­voiman. 

Epätavanomaisilla poliittisen vastarinnan keinoilla on värikäs historiansa. Legendaarisin esimerkki siitä on 60-luvun lopulta. Silloin vastakulttuuri-ikoni Jerry ­Rubin, beatrunoilija Allen Ginsberg, aktivisti ja anarkisti Abbie Hoffman, lastenlääkäri Benjamin Spock ja rockbändi The Fugs tuumivat, että poikkeukselliset ajat vaativat poik­keuksellisia toimia. He järjestivät tempauksen Pentagonin levitoimiseksi.

Kun paikalle kerääntynyt joukko messuaisi puhdistavaa loitsua arameaksi, rakennus kohoaisi ilmaan, muuttuisi oranssiksi ja värähtelisi, kunnes kaikki pahat energiat olisivat tiessään. Se lopettaisi Vietnamin sodan. Ihan näin ei käynyt, mutta ainakin tapahtuma nosti vastakulttuuriaktivistien viboja.

Michael M. Hughes alleviivaa, että Magic Resistancessa ei ole kyse mustasta magiasta vaan yrityksestä pysäyttää pahantekijä ihmisoikeuksien ja demokra­tian suojelemiseksi.

Tätä selitystä ei ole nielty joka rintamalla. Jotkin kristittyjen ja juutalaisten ryhmät ovat syyttäneet vastarintanoitia veljeilystä pahuuden voi­mien kanssa ja hengellisen sodan julistamisesta.

Kun Yhdysvaltain senaatti valmistautui äänestämään, nimitetäänkö raiskausyrityksestä syytetty Brett Kavanaugh korkeimman oikeuden tuomariksi, vastarintanoidat kokoontuivat tekemään loitsuja nimityksen estämiseksi ja kristittyjen ryhmät sen varmistamiseksi. Nimityksen varmistuttua kristityt juhlivat, että heidän rukouksensa olivat noitien loitsuja vahvempia.

Mistä tässä on pohjimmiltaan kyse? Onko Trumpin valinta synnyttänyt laajamittaista epäluottamusta poliittisten päämäärien ajamiseen poliittisin keinoin?

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori, moderniin magiaan perehtynyt Jussi Sohlberg naurahtaa: ”Ei. On hyvä muistaa mittasuhteet. Nämä ilmiöt ovat marginaalin marginaalia.”

Sohlbergin mukaan muillakin esoteriaan kytkeytyvillä virtauksilla on ollut historian saatossa poliittisia päämääriä.

”Jo 1600-luvun ruusuristiläiset pyrkivät viemään reformaatiota eteenpäin ja vahvistamaan muun muassa hermeettisten oppien ja alkemian asemaa. 1770-luvulla syntynyt salainen Illuminati-järjestö taas pyrki levittämään valistuksen periaatteita kaikille yhteiskunnan alueille.”

Seuraavilla vuosisadoilla nähtiin nationalistisia esoteerisia kulttuurivirtauksia, kuten völkisch-liike, ariosofia ja Thule-seura. Myös natsien okkultistisista harrastuksista puhutaan paljon, mutta Sohlbergin mukaan Hitler ei ollut kiinnostunut esoteriasta tai pakanuudesta. Sen sijaan Heinrich Himmlerillä oli todistetusti esoteeriseen völkisch-ideologiaan pohjautuvia näkemyksiä.

1960- ja 1970-luvuilla syntyi puolestaan esoteerisia liikkeitä, jotka olivat lähempänä Magic Resistancea. Sohlbergin mukaan ryhmittymän perusperiaatteet ovat hyvin samankaltaisia kuin esimerkiksi amerikkalaisella wicca-papittarella Starhawkilla

”Starhawkin edustamassa perinteessä korostuu sosiaalieettinen näkökulma, tasa-arvo ja halu parantaa naisten asemaa. Hän myös esitteli tapoja, joilla esimerkiksi ydinvoimaa voidaan vastustaa rituaalisen performanssin keinoin.”

Myös vuonna 1968 perustettu feministinen W.I.T.C.H.-aktivistikollektiivi (Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell) pyrki edistämään naisten vapautusliikkeen ja radikaalifeminismin ideoita teatterin, aktivismin ja ma­gian keinoin, kun taas 70-luvun alussa syntynyt jumalatarkultti diaaninen wicca keskittyi naisten ja lesbojen aseman parantamiseen.

Myös Magic Resistancen agendalla on kaikkien sek­suaalisten, sukupuolisten ja etnisten vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen.

Ei kai sille voi kuin hämmentyneenä toivottaa menestystä.

mainos

Ja kyllähän se, että ihmisoikeustaistelijat onnistuvat Trumpin hallinnon aikanakin säilyttämään toivonsa ja tarmonsa, tuntuu aidosti jonkinasteiselta taikatempulta.

  • 15.1.2019
  • Kuvat Ninni Kairisalo