Miikka Hast on lumilautailija ja POW:n Suomen osaston hallituksen jäsen. Kuva: POW Finland / Teemu Lahtinen

Kirjoittanut Kaisu Tervonen

Lumisten talvien puolesta

POW on talviurheilun parissa syntynyt poliittinen ilmastoliike. Se ei vetoa maailmanloppuun vaan rakkauteen talvia kohtaan.

Lukuaika: 3 minuuttia

Lumisten talvien puolesta

Miikka Hast on lumilautailija ja POW:n Suomen osaston hallituksen jäsen. Kuva: POW Finland / Teemu Lahtinen

POW on talviurheilun parissa syntynyt poliittinen ilmastoliike. Se ei vetoa maailmanloppuun vaan rakkauteen talvia kohtaan.

Ilmastonmuutos tekee talvista vähälumisempia, kunnes lunta ei ehkä enää ole. Tulevat sukupolvet eivät ehkä hiihdä, lumilautaile tai rakenna lumiukkoja.

Talviurheilun kentällä toimiva ilmastojärjestö POW eli Protect Our Winters ei kuitenkaan maalaa kauhukuvia. Sen Suomen osaston puheenjohtaja Niklas Kaskeala kertoo järjestön lähestyvän asiaa positiivisen kautta.

”Viestimme tulee siitä, että haluam­me pelastaa jotain, joka on meille rakasta. Eikä niin, että pelastamme maailmaa joltain maailmanlopulta. Vaikka se on periaatteessa sama viesti, käännämme sen toisinpäin: meille talviurheilu on niin siistiä, että rakkaudesta lajiin kumpuaa halu suojella ja pelastaa.”

POW pyrkii osallistamaan niin huippu-urheilijoita ja tavallisia talviurheiluharrastajia kuin isompiakin tahoja: hiihtokeskuksia, välinevalmistajia ja kisajärjestäjiä. Järjestön kuvasto juhlii lumen riemuilla.

”Välillä multa kysytään, eikö tämä ole hedonistinen lähestymistapa, että eikö ole tärkeämpää kamppailla ilmastonmuutosta vastaan vaikka niin, ettei Bangladesh jää veden alle. Joo, totta kai se on tärkeää, mutta Bangladesh on kaukana. Lumi ja sen katoaminen aiheuttaa meissä suomalaisissa erilaisia tunnereaktioita”, Kaskeala sanoo.

Hän muistuttaa, ettei ilmastotyön motiiveilla ole niin väliä, kun tähtäin on sama.

”Ilmastojärjestö ei toimi tyhjiössä. On toisenlaisia järjestöjä, joissa toimii toisenlaisia tyyppejä. Tavallaan se on se kokonaisuus, joka pystyy yhdessä mobilisoimaan mahdollisimman paljon ihmisiä. Meillä on ikään kuin se oma niche.”

Kaskeala on toiminut Kepassa ilmastopoliittisena asiantuntijana. Hän on siis ammattinsa puolesta huolehtinut myös Bangladeshin tilanteesta. Kaksivuotiaasta saakka talviurheilua harrastaneen Kaskealan oma ilmastoherääminen liittyy kuitenkin vahvasti muutoksen näkymiseen talvissa. Kun hän törmäsi Yhdysvalloissa perustettuun POW-järjestöön, idea Suomen osaston perustamisesta jäikin muhimaan hänen päähänsä.

”Näin siinä heti paljon potentiaalia. Se on vähän erilainen ilmastotoimija, joka voisi houkutella ilmastoliikkeeseen uusia ihmisiä, niitä jotka eivät ole jo valmiiksi uskovia”, Kaskeala sanoo.

Suomen osasto perustettiin joulun alla 2014. Se toimii lähes täysin vapaaehtoisvoimin.

”Suurin osa rahoituksesta, noin 90 prosenttia, tulee yhteistyökumppaneiden kannatusjäsenmaksuina, ja teemme myös kampanjoita yhdessä heidän kanssaan. Kampanjoissa meillä ollut ruoka-alan yhteistyökumppa­neita ja energia-alan kumppaneita”, Kaskeala kertoo.

Ensimmäisinä vuosina POW:n tavoite on ollut vaikuttaa ennen kaikkea talviurheiluyhteisön omaan ympäristötietoisuuteen, sitouttaa esimerkiksi hiihtokeskuksia puhtaaseen ener­giaan ja kehottaa talviurheilumatkustajia valitsemaan lähikohteen ja matkustamaan auton sijaan junalla.

”Lumi ja sen katoaminen aiheuttaa meissä suomalaisissa erilaisia tunnereaktioita.”

Vaikka Kaskeala on POW:n Suomen osaston puheenjohtaja, hän ei välttämättä ole järjestön näkyvin hahmo. POW:lla on lähettiläitä, joihin kuuluvat muun muassa maastohiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, freestyle-laskija Pekka Hyysalo, mäkihyppääjä Niko Kytösaho ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

Esikuvilla on Kaskealan mukaan iso merkitys.

”Menestyksensä myötä urheilijat saavat platformin puhua näistä asioista. Se on ihan mielettömän arvokasta. Huippu-urheilu tavoittaa niin valtavasti ihmisiä, ja urheilijat on idoleita niin monille.”

POW teki aiheesta myös tutkimusta Lahden hiihdon MM-kisoissa 2017. He haastattelivat maailman huippuhiihtäjiä ennen kisoja ja videoivat heidän sanomiaan ilmastoviestejä, joita esitettiin kisojen screeneillä.

”Meillä oli omalla pisteellä niihin liittyvä kysely, johon saatiin ihan merkittävä otanta. Ihmiset katsoivat vi­deon ja arvioivat, ovatko ne sen jälkeen motivoituneempia tekemään ilmastotekoja. Lopputulos oli ihan selvä. Sillä on motivoiva vaikutus, kun pyyntö tulee urheilusankarilta”, Kaskeala toteaa.

Helsingin Sanomissa 6. marraskuuta haastateltu yhdysvaltalainen ympäristötieteilijä Allen Hershkowitz totesi, että Yhdysvalloissa urheilua seuraa noin 80 prosenttia väestöstä, kun tiede kiinnostaa noin 20 prosenttia. Vaikka lukemat Suomessa eivät olisi yhtä jyrkät, on urheilulla puhdasta tiedeviestintää suurempi yleisö.

Urheilun tavoittavuutta on käytetty hyväksi viime aikoina muutenkin kuin POW:n toimesta. Neste palkkasi Lauri Markkasen kampanjaansa, jossa koripallotähti lupaa lopettaa punaisen lihan syömisen. Kaskealan mukaan jääkiekkoilijoilla taas on oma ilmastonmuutosta vastaan taisteleva yhdistys Save Pond Hockey, joka järjestää höntsäturnauksia ja kerää rahaa asian puolesta.

Ikiaikainen mantra siitä, etteivät urheilu ja politiikka sovi yhteen, näyttää jälleen heppoiselta. POW:n lähettiläillä tulee olemaan ensi keväänä myös suoraan eduskuntavaaleihin liittyviä viestejä.

mainos

”Mehän ei olla puoluepoliittinen toimija, mutta kyllä me ollaan poliittinen toimija”, Kaskeala toteaa.

POW

• Protect Our Wintersin perusti ­yhdysvaltalainen ammattilais­lumilautailija Jeremy Jones vuonna 2007.
• Järjestö toimii jo yli kymmenessä maassa.
• Suomen osaston yhteistyökumppaneihin kuuluvat muun muassa laskettelukeskukset Ruka, Pyhä, Ylläs, Salla ja Sappee sekä Suomen Hiihtoliitto.
• Suomen osaston nettisivut:
www.protectourwinters.fi