Lapset ja nuoret on jätetty yksin ilmastolakkotoimissaan vaikka aihe on yhteinen. Ilmastolakkoilijoiden mielestä aikuisten olisi jo aika jalkautua irti arjestaan ja nuorten tueksi.
Greta Thunbergin innoittama viikon mittainen globaali ilmastolakko 20.–27. syyskuuta on tähän mennessä kaikkien aikojen suurin ilmastoprotesti. Sen aloituspäivänä 20.9. miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kokoontuivat puolustamaan oikeuttaan elinkelpoiseen planeettaan ja vaatimaan fossiilisten energiamuotojen alasajoa. Pelkästään Australiassa ilmastomielenosoittajia oli yli 400 000.
Nuorten esittämä lakkokutsu on osoitettu myös aikuisille. Thunberg sanoo Twitterissä jaetulla kutsuvideolla: “Pyydämme aikuisilta apua, sillä tarvitsemme heitä tekemään tämän kanssamme”.
Kutsu syyskuun ilmastolakkoon esitettiin aikuisille ensimmäisen kerran viime keväänä. Brittiläisessä The Guardian -sanomalehdessä nuoret ilmastoprotestoijat viittasivat Ranskan vallankumoukseen, joka sai äidit jalkautumaan kaduille lastensa vuoksi. Nuoret ihmettelevät tilannetta, jossa heidät on jätetty yksin taistelemaan tulevaisuutensa puolesta samaan aikaan, kun vanhemmat keskittyvät huolehtimaan lasten arvosanoista tai ruokavalioista planeetan elinkelpoisuuden sijaan.
“Pahoittelut, jos tämä on teille epämukavaa. Mutta tämä [ilmastokriisin torjunta] ei ole yhden sukupolven tehtävä. Se on ihmiskunnan tehtävä”, ilmastolakkolaiset toteavat aikuisille esittämässään kutsussa.
Poikkeuksellisen syyskuun protestista tekee myös se, että maailmalla lakkoon on lähdössä mukaan useita ammattiliittoja. Esimerkiksi Saksassa ja Etelä-Afrikassa liitot ovat ilmoittaneet lähtevänsä ilmastolakkoilemaan.
Suomessa ilmastomielenosoituksista suurin on Helsingin ilmastolakko perjantaina 27. syyskuuta. Muun muassa SAK on suhtautunut myönteisesti ilmastolakkoilijoiden kutsuun. SAK on luvannut tarjota soppatykillä vegaanista hernekeittoa protestoijille. Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti tukevansa ilmastolakon tavoitteita. Toistaiseksi yksikään liitto ei ole kuitenkaan virallisesti ilmoittanut olevansa mukana lakossa.
Reilu siirtymä kohti fossiilivapaata hyvinvointivaltiota lienee yhä useamman ammattiliiton tavoite myös Suomessa, ja keskustelu ammattiyhdistysliikkeen kannasta ilmastokriisiin todennäköisesti vain kiihtyy. Aika näyttää, uskaltautuvatko liitot virallisesti mukaan ilmastolakkoihin.
Kysyimme ilmastolakkoon osallistuvilta aikuisilta, miksi ja miten he aikovat osallistua lakkoon:
Janne M. Korhonen, tutkija
“Osallistun, koska en laittaisi omia tai kenenkään muunkaan lapsia tai lapsenlapsia lennolle, jonka todennäköisyys joutua vakavaan onnettomuuteen olisi samaa luokkaa kuin sivilisaatiomme todennäköisyys joutua vakavaan onnettomuuteen nykymenoa jatkamalla.
Tilanne on nyt oikeasti vakava, ja jopa järjestäytyneen yhteiskunnan selviäminen on epävarmaa pidemmällä tähtäimellä. Aikaikkuna vaikuttavien toimien aloittamiseksi on enää vähän raollaan ja nopeasti sulkeutumassa. Itse osallistun lakkoon Helsingissä, ja esittämällä seuraavana päivänä alustavan suunnitelman siitä, miten meillä olisi vielä mahdollista torjua ongelma.”
Anna-Leena Klemetti-Falenius, hyvinkääläinen opettaja
“Perheeni teini on ilmastoaktivisti, ja hän on haastanut meitä vanhempia ja koko lähipiiriä miettimään arjen elämän ratkaisuja ja kestävämpää kehitystä koko maailman kannalta. Teinimme eli Aino sanoitti hyvin, että hänelle ilmastokysymykset ovat ihmisoikeuskysymyksiä. Ja itse asiassa ajattelen samalla tavalla.
Osallistun 27.9. siten, että anon lapselleni vapaata koulusta, kerron, että hän on poissa koulusta maailman terveyden takia. Lisäksi olen valmis lähtemään hänen kanssaan Helsinkiin ja marssimaan hänen kanssaan, hänen tukenaan. Aion siis olla itse poissa töistä eli järjestelen oman työpäiväni siten, että teen työt toisena päivänä. Lisäksi jaan nuorten julkaisuja somessa ja haastan yksittäisiä ihmisiä ja organisaatioita. Meidän aikuisten tulee toimia aikuisten tavoin ja kantaa vastuumme ja antaa nuorille kasvurauha.”
Iina Soininen, äiti, kirjaston verkkopäätoimittaja, ilmastoaktivisti
“Olen luottanut enemmän tai vähemmän kiltisti 30 vuotta siihen, että vastuulliset aikuiset ottaisivat asian hoitaakseen. Nyt ei ole enää aikaa pyytää, on vaadittava. En voi kuvitella mitään tärkeämpää. Pidän ilmastolakkopäivänä lomapäivän ja osallistun sekä tapahtumajärjestelyihin että nuorten tukemiseen miekkarissa.”
Antti Jauhiainen, Parecon Finland puheenjohtaja, opettaja
“Nuorten ilmastoliike on historiallinen mahdollisuus ja hätähuuto. Välttämättömät ilmastoteot ovat jääneet tekemättä. Se ei voi olla rahasta kiinni. Pankkisektoria on tuettu Euroopassa samanaikaisesti tuhansin miljardein euroin. Päästöjen kasvua ei ole saatu taitettua. Nuoret tietävät tämän ja tuovat sen perustellusti esiin. Liikkeen vaatimukset pohjaavat ilmastotieteen kiistattomiin tuloksiin. ”Nyt on pakko” on erinomainen tiivistys siitä, mistä on kyse.
Meidän aikuisten on vastattava nuorten syvään huoleen. Olemme epäonnistuneet jo vuosikymmenten ajan, ja se on myönnettävä. Vastuuta kannetaan parhaiten uskottavalla toiminnalla. Ilmastoliikkeessä tarvitaan paljon aikuisia, tätä tärkeää työtä ei voi jättää vain nuorten harteille.
Osallistun ilmastolakkoon ottamalla palkatonta virkavapaata luokanopettajan työtehtävistäni. Olen tuonut tämän esiin myös sosiaalisessa mediassa rohkaistakseni muita aikuisia etsimään erilaisia tapoja tukea edes yhtenä päivänä nuorten kunnioitettavaa ilmastotyötä. Jo mielenilmaisuun paikalle saapuminen voi olla merkityksellinen tuen osoitus.”