RajuMe-ryhmä (vasemmalta oikealle): Djemile Ramadani, Jasmin Elena, Kukka Suvioja, Ines Särkkä, Natalie Ahonen, Venla Rantanen, Helmi Silvo, Saara Maria Tikka ja Meri Peltonen. Kuva: Nelli Kenttä

TaideKirjoittanut Jari Tamminen

Tunnelista kajahtaa

Luovuus täyttää tyhjiä tiloja. Elokuussa Helsingin Herttoniemessä kokeillaan päivän ajan, miltä kävelytunneli vaikuttaa taiteella ja skeittauksella täytettynä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Tunnelista kajahtaa

RajuMe-ryhmä (vasemmalta oikealle): Djemile Ramadani, Jasmin Elena, Kukka Suvioja, Ines Särkkä, Natalie Ahonen, Venla Rantanen, Helmi Silvo, Saara Maria Tikka ja Meri Peltonen. Kuva: Nelli Kenttä

Luovuus täyttää tyhjiä tiloja. Elokuussa Helsingin Herttoniemessä kokeillaan päivän ajan, miltä kävelytunneli vaikuttaa taiteella ja skeittauksella täytettynä.

Itäistä Helsinkiä halkova nelikaistainen Itäväylä on kuin haava kaupunkirakenteessa – sen ylittäminen jalkaisin on kiellettyä, ja alikulkujakin on harvakseltaan. Herttoniemen kohdalla Itäväylä muodostaa jakolinjan asuin- ja teollisuusalueiden välille.

Alikulkutunnelit ovat usein ankeita ja epäviihtyisiä tiloja, mutta niitä voi petrata. Lisäksi niille voi keksiä uudenlaisia käyttötapoja.

Herttoniemi Block Partyn yhteydessä järjestettävä ­RajuMe-näyttely tutkii päivän ajan sitä, miltä alikulku voisi näyttää ja tuntua – ja mitä sellaisessa voisi tehdä ripeän siirtymisen lisäksi. Tila täyttyy taiteesta ja tee-se-itse-henkisistä skeittirakennelmista.

”Löydämme aivan varmasti taiteen ja skeittauksen avulla tilasta uusia asioi­ta”, kuraattori Patricia Petchenenko toteaa. ”Skeittaaminen on katukulttuuripainotteista, ja minulle on ollut tärkeää, että näyttelyn sijainti ja ympäristö tukevat tätä. Olisimme voineet järjestää näyttelyn jonnekin autohalliin tai kahvilaan, mutta silloin näyttelyn teemat eivät olisi menneet käsi kädessä tilan kanssa.”

Taide on verraton tapa vaikuttaa julkisen tilan estetiikkaan, ja skeittaus puolestaan on laji, jossa löydetään erilaisia tapoja olla rakennetussa ympäristössä.

Näyttelyyn osallistuvat yhdeksän taiteilijaa ovat myös skeittaajia.

”Tunnen paljon mimmiskeittareita, ja minua on kiinnostanut jo pidemmän aikaa heidän vahva yhteisöllisyytensä”, myös Tiketti Gallerian kuraattorina toimiva Petchenenko kertoo.

”Olen myös huomannut, että monille heistä taide on iso osa elämää. Osa tekee sitä työkseen, osa opiskelee sitä ja osa harrastaa sitä. Siitä tämä näyttely lähti avautumaan.”

Monilla osallistujilla taide tukee skeittaamista ja toisin päin.

”Kun olen katsonut, miten mimmit skeittaavat ja kuinka ja millaista taidetta he tekevät, niin aika monilla on oma tyylinsä. Se tyyli skeitata tukee tapaa tehdä taidetta. Tietenkin aikaisemmat harrastukset näkyvät myös.”

Yhdellä skeittaamiseen vaikuttaa tausta musiikin parissa ja toisella telinevoimisteluharrastus.

Taiteilijat ovat valikoituneet melko luontevasti ja itseohjautuvasti skenen kanssa keskustellen. Kaikki lähti liikkeelle Natalie Ahosesta, jonka Petchenenko tunsi entuudestaan. Ahonen tuo näyttelyyn kaksi suurta tekstiiliteosta, joissa hän yhdistää tuftaamista ja muita ryijytekniikoita, joita harvemmin nähdään betonisissa tunneleissa.

”Lähtökohtani on kiinnostus toteuttaa erilaisilla tekstiilitekniikoilla abstraktia ja kolmiulotteista pintaa. Innoittajana minulla on graffiti ja tagit, mutta haluan myös raikastaa perinteisiä tekstiilitekniikoita nykytaiteessa”, Ahonen itse kertoo.

Viime vuosina katutaidetta on maalattu jos minnekin, ja myös tästä herttoniemeläisestä tunnelista löytyy ­graffiteja. RajuMe-näyttely ei kuitenkaan aio keskittyä graffiteihin.

Hienoinen yllätyselementti sisältyy siihen, että tunneli aukeaa Itäväylän remontin ja rakennustöiden jäljiltä vasta heinäkuun puolivälissä. Aikaa näyttelyn kokoamiseen jää hyvin vähän. Tämä ei haittaa – tee-se-itse-­menoon sopii spontaani sovittaminen ja asioiden säätö viime tingassa.

”Kesän aikana selviää, mitä alueelle rakennamme”, ­Petchenenko kertoo

Näyttely ja skeitti-infra rakennetaan yhtä päivää varten, jonka jälkeen ne puretaan. Rakennustöihin on luvassa vetoapua skeittivaatteita valmistavalta Vansilta.

Ison yhtiön saamisella mukaan on Petchenenkolle kuitenkin lisäresursseja suurempi merkitys: Vans on juuri julkistanut ensimmäisenä skeittikenkiä valmistavana firmana malliston naisten koko­numeroilla. Vaikka kenkää sovitettaessa ei soviteta numeroita, on tämä avaus symbolisesti tärkeä.

”Jokainen meistä määritellään jo syntymässä esimerkiksi sukupuolen, ihonvärin ja etnisen taustan mukaan. Ne määrittävät sen, miten meihin suhtaudutaan ja mitä saamme tai emme saa tehdä.”

Naisia ei ole aina kannustettu miehisenä pidetyn skeittauksen pariin. Jo sillä, että kaupasta löytyy itselle osoitettuja varusteita, voi olla iso merkitys.

mainos

Herttoniemi Block Party 25.8. klo 10–22.

RajuMe-näyttely Konemestarinkadun alikulkutunnelissa.

Natalie Ahonen: Pain, part 2
Natalie Ahonen: Pain, part 2