Eênnam lii eellim on inarinsaamea ja tarkoittaa, että ”maa on elämä”

Alkuperäiskansat, TaideKirjoittanut Jari Tamminen

Voiman toimittaja kuratoi saamelaisen taideaktivismin näyttelyn Mikkelin taidemuseoon

Vuostá! Vastaan! -näyttely yhdistää taiteen ja aktivismin sekä avaa samalla saamelaisten asemaan liittyviä ongelmia. Voiman toimittajan Jari Tammisen kuratoima näyttely on kevään ajan esillä Mikkelin taidemuseossa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Voiman toimittaja kuratoi saamelaisen taideaktivismin näyttelyn Mikkelin taidemuseoon

Eênnam lii eellim on inarinsaamea ja tarkoittaa, että ”maa on elämä”

Reilu sata vuotta sitten itsenäinen Suomi haki paikkaansa ja tapaansa olla. 1800-luvun loppupuoliskolla hahmottunut idea ­nykyisenkaltaisesta kansallis­valtiosta on monin tavoin mainio, mutta se on tuonut myös murhetta maailmaan. Kansallisvaltion ja sen alueella elävien alku­peräiskansojen edut ja ­oikeudet ovat usein ristiriidassa keskenään. Tämä ristiriita on nähtävissä ­ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Yli sata vuotta sitten tehtiin linjauksia, jotka vaikuttavat yhä tänäänkin saamelaisten asemaan. Suomalaiset harvemmin mieltävät kolonialismin historian olevan osa Suomen histo­riaa, mutta Suomen valtiota voi perustellusti kuvailla siirtomaaisännäksi ­omien rajojensa sisällä.

”Suomi repi meidät irti maastamme ja riisti oikeutemme siihen. Suomi hyväksi­käytti ja raiskasi, pyyhki muistomme, historiamme”, saamelainen taiteilija-aktivisti Jenni Laiti linjaa.

”Kolonialismi toi kulttuuri­assimilaation ja pakkomuutot. On kestänyt kauan saada takaisin edes osa menetetystä, ja yhä tilanne on se, että menetämme itsestämme palan palalta.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Taide on mahdollista nähdä itseisarvoisena, taiteena taiteen takia. Taiteen voi myös nähdä työkaluna, jonka tarkoitus on muuttaa näkijänsä ja kokijansa ajatukset ja ehkä jopa maailmaa. Mutta onko tuo työkalu taidetta, jos työkalua käyttää aktivisti?

2000-luvun muuttuvassa mediaympäristössä ja yhteiskunnassa aktivistit ovat löytäneet lukuisia uudenlaisia tapoja ja kanavia ajaa asiaansa. Toisinaan voi olla järkevää tehdä propagandakuvastolla leikitteleviä kuvia sosiaalisessa mediassa jaettavaksi. Toisinaan voi myös olla perusteltua järjestää mielenosoituksia siellä, missä yleisönä ovat vain metsän eläimet – ja valokuvaaja. Ehkä nämä taiteenmuotoiset teokset kannattaa myös viedä museoon.

Kaikki oheiset kuvat sijoittuvat jonnekin taiteen ja aktivismin ristiaallokkoon.

Näiden teosten määritteleminen puhtaasti taiteeksi tai pelkästään aktivismiksi olisi virhe. Ne voivat olla yhtä aikaa kahta eri asiaa, eivätkä tarkoitukset himmennä ­toisiaan. Ei tarvitse miettiä, mihin lokeroon mikäkin teos putoaa. 

Lokeroimista olennaisempaa on katsoa sitä, mitä teoksien tekijöillä on ollut sanottavana.

VUOSTÁ! VASTAAN! -näyttely Mikkelin taidemuseossa  21.2.–10.5. Kirjoittaja on Voiman toimittaja ja näyttelyn kuraattori.

Osallistu Voiman lukijamatkalle Mikkelin taidemuseoon

Voima järjestää bussikyydin Helsingistä Mikkelin taidemuseoon Vuostá! Vastaan! ja Häiriköt-päämaja -näyttelyn avajaisiin.

Hyppää mukaan ja lähde bussimatkalle Mikkelin Taidemuseoon 20.2.2020.

Näyttelyt avaavat Suohpanterror sekä Jari Tamminen. Avajaisissa esiintyy myös Lavarunoakatemia, jonka oppilaat ja henkilökunta lausuvat mainosrunoja.
Lähtö Mikkeliin klo 15:00 Kiasman edestä. Avajaiset alkavat klo 18:00.

Paluu Mikkelistä klo 21:30. Saapuminen Helsinkiin noin 00:30.

 

Rajallisen paikkamäärän vuoksi pyydämme varaamaan paikan bussista etukäteen. Ilmoittautumiset ja lisätiedot osoitteeseen: posti@voima.fi