Yrittämisen iloa. Pyörähuoltamon omistaja Börje Hiltunen ei ole totinen torvensoittaja.

ElämäKirjoittanut Tatu TissariKuvat Laura Railamaa

Se pyörii sittenkin

Lukuaika: 2 minuuttia

Se pyörii sittenkin

Yrittämisen iloa. Pyörähuoltamon omistaja Börje Hiltunen ei ole totinen torvensoittaja.

Voiman yrittäjyyttä kuvaavassa juttusarjassa esitellään Hiltusen pyörähuolto

Vuonna 2010 perustettu Hiltusen pyörähuolto sijaitsee Herttoniemenrannan kaupunginosassa Itä-Helsingissä. Siellä sopii hyvin käydä hakemassa kaksipyöräiselleen kevättarkastuksen tai vaikka käydä kunnostuttamassa ajan, käytön ja sään pahemminkin runtelemia pyöränraatoja. Paikan päältä löytyy myös kasoittain erilaisia tarvikkeita ja varaosia omaan pyörän fiksailuun kotona.

”Vietettyäni 16 vuotta satamapakkaajan duunissa, aloin lopulta miettiä mitä haluaisin oikeasti tehdä isona. Mietiskeltyäni juttuja sitten hetken aikaa, satuin huomaamaan silloisen pyöränosteen Suomessa ja uskaltauduin lopulta kokeilemaan siipiäni yksityisyrittäjänä” kertoo yrittäjä Börje Hiltunen.

”Homman lähdettyä rullaamaan kunnolla, minulla ei ollut sitten enää vaihtoehtoja. Ihan jo senkin takia, että tämä pyöräily harrastus on ollut mulle aina todella lähellä sydäntä.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Börje kertoo, että asiakkaat ostavat hänen korjaamoltaan eniten pyörien vuosihuoltoja.

”Kesäisin vaihdetaan myös paljon renkaita ja talvella menee vastaavasti rutkasti vaijereita uusiksi. Painotan aina sitä ihmisille, että kun pitää pyörästä kunnolla huolta, se oma ei fillari ei pysy pelkästään pitempään hengissä, vaan sillä on myös paljon kevyempi ajella ympäriinsä.”

Pyörät telekalla. Korjaamolta löytyy peliä ja pensseliä joka lähtöön.
Pyörät telakalla. Korjaamolta löytyy peliä ja pensseliä joka lähtöön.

Hiltunen jakaa ihmisille myös tietoa matka- ja kaupunkipyöräilystä enemmän kuin mielellään.

”Jotenkin sitä vaan lämpenee aina kun tapaa ihmisen, joka on kiinnostunut pyöräilystä samaan tapaan kuin itsekin olen.”

Yksityisyrittäjyyteensä Börje suhtautuu innostuneesti.

”Tässä hommassa on mukavaa se, että on jotenkin suorassa syy-seuraussuhteessa siihen mitä tekee. Se on vaan älyttömän kivaa, että palaute tulee suoraan, eikä tässä ole välissä mitään konsernin tuomaa muuria. On myös nastaa, ettei päätöksistä tarvitse neuvotella kenenkään muun kuin itsensä kanssa.”

Yrittämisessä on kuitenkin aina omat varjopuolensa.

”Suomessa tää on tietenkin aika vittumainen tapa tehdä leipää. Esimerkiksi yrittäjä ei saa työaikavakuutusta ollenkaan. Eli jos tekee ihan yksin kaiken ja pitää sairaspäiviä, fyrkat on sitten niiltä päiviltä siinä. Eikä niitä saa mistään takaisin.”

Börjellä on myös viesti oman yrityksen perustamista harkitseville.

”Yksityisyrittäjänä oleminen on tosiaan vähän kaksiteräinen miekka. Siinä on paljon hyvää ja paljon huonoa. Mutta kun tähän hommaan ryhtyy, niin kannattaa ensimmäisenä miettiä, että ostaisitko itse sitä tuotetta, mitä yrität kaupata muille. Tätä on paljon järkevämpää pohtia kuin sitä, paljonko siinä omassa tuotteessa tai palvelussa on mahdollisesti mukana tuottoa. Pitää luottaa tarpeeksi siihen, mitä lähtee tekemään ja pystyä seisomaan yrittäjänä lujasti oman tuotteensa takana.”

hiltunen

Hiltusen Pyörähuolto sijaitsee osoitteessa Laivalahdenkaari 26, Helsinki
www.hiltusenpyora.fi