SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Kohtaamiset määrittävät elämän suuntaa Tuisku Hiltusen sarjakuvassa

Taiteilija Tuisku Hiltusen esikoiskokoelma on älykäs ja sarjakuvataiteellisesti korkeatasoinen teos.

Lukuaika: 2 minuuttia

Kohtaamiset määrittävät elämän suuntaa Tuisku Hiltusen sarjakuvassa

Kuutamo ja muita kertomuksia

Tuisku Hiltunen

Kun ihmiset todella kohtaavat toisensa, he samalla vahvistuvat ihmisinä. Tuisku Hiltusen Kuutamo ja muita kertomuksia -kokoelma-albumin kolme sarjakuvanovellia kuvaavat kiinnostavasti taustoitettuja pieniä kohtaamisia, joissa heijastuvat elämän suuret muutokset. 

Hiltunen on luonut kolme fantasiaan, historiaan ja scifiin viittaavaa mielikuvitusta kutkuttavaa maailmaa. Tarinoiden keskiössä ovat inhimillisessä tavallisuudessaan samaistuttavat, eri-ikäiset ja -näköiset päähenkilöt. Heistä jokainen kohtaa tarinassaan jonkun itselleen tärkeän henkilön. Kohtaaminen muuttaa henkilöiden välisiä suhteita ja samalla päähenkilöä itseään, joka säilyttää oman elämänsuuntansa nyt entistä vahvempana. Näihin inhimillisiin kasvupyrähdyksiin verrattuna miljööt ovat, vaikkakin kiinnostavia, täysin toissijaisia. 

Monipuolisesti taiteita opiskellut Hiltunen taitaa sarjakuvataiteen eri osa-alueet: monikerroksisten tarinoiden käsikirjoittamisen, monipuolisen taustojen ja päähenkilöiden piirtämisen, väripalettien valinnan ja sarjakuvallisen kuvakerronnan. 

Huomionarvoista albumissa on myös sivuille valittujen ruutujen määrän ja siitä seuraavan kerronnan jännitteiden ja huippukohtien vaihtelu eri tarinoiden välillä. Kuutamossa kerronta nojaa suuriin ruutuihin ja pehmeään viivaan. Yli merten noudattaa samaa sivumuotoa, mutta ruutuja on sivulla muutama enemmän ja tarina laukkaa nopeammin eteenpäin. Pakolliset päivitykset taas on piirretty pienillä ruuduilla pitkänomaisempaan sivumuotoon, harvinaisuudessaan kiinnostavaan rytmiin. 

mainos
Tuisku Hiltusen Pakolliset päivitykset -sarjakuvanovellissa päivitetään tietojärjestelmien ohella ihmissuhteita.

Kerronnan eri osa-alueiden monipuolisesta hallinnasta voi päätellä, että Hiltunen on lukenut paljon monenlaisia sarjakuvia. Kuutamo ja muita kertomuksia on taidokas ja kypsä teos, jossa tunneäly, taito ja leikkisyys yhdistyvät.

Tuisku Hiltunen: Kuutamo ja muita kertomuksia

Suuri Kurpitsa 2020, 95 s.