YhteiskuntaKirjoittanut NHL

Tilastojen varjossa

Lukuaika: 2 minuuttia

Tilastojen varjossa

Tuore raportti kertoo, että homoseksuaalisuus on yhä rikos 72 maassa.

Teksti Heli Yli-Räisänen Kuva Meri-Tuulia Mäkelä

Toukokuussa julkaistiin raportti tämänhetkisistä homoseksuaa­lisuutta koskevista lainsäädännöistä eri maissa. Sen julkaissut taho on vuonna 1978 perustettu ILGA (International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association).

Raportin mukaan 124 maassa homo­seksuaalisuus ei ole millään tavalla laillisesti rangaistavaa, kun suostumus on molemminpuolista aikuisten välillä. 108 maassa suojaikäraja on sama kuin heteroilla.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Homoseksuaalisuuden kriminalisoivien maiden määrä on raportin mukaan laskussa. Kun vuonna 2002 homoseksuaalisuus oli rikos vielä 96 maassa, nyt maiden määrä on laskenut 72:een. Näistä 72 maasta 45:ssä myös naisten väliset suhteet ovat laittomia. Näistä sekä miesten että naisten väliset suhteet kieltävistä 45 valtiosta 24 on Afrikassa, 13 Aasiassa, kuusi Amerikoissa ja kaksi Oseaniassa.

Vuonna 2016 kriminalisointi poistui Belizessä ja Seychellien tasavallassa.

Egyptissä homoseksuaalisuutta ei ole kriminalisoitu ja suojaikäraja on yhdenvertainen heteroiden kanssa, mutta käytännössä muut siveyslait aiheuttavat sen, että homoseksuaalisesta käyttäytymisestä rangaistaan. Homoseksuaalisuuden kriminalisoivan lain puuttuminen ei tarkoita, ettei siitä rangaistaisi.

Myöskään homoseksuaalisuudesta kuolemaan tuomitsevien maiden osoittaminen ei ole yksinkertaista: raportin mukaan vuonna 2016 me­diassa kerrottiin kuolemantuomioista valtiollisen lainsäädännön puitteissa 13 eri valtiossa. Vuonna 2017 maita on tähän mennessä neljä, mutta koska alueelliset hallinnot langettavat homo­seksuaalisuudesta kuolemantuomioita myös esimerkiksi sharia-lain pohjalta, maita, joissa kuolemantuomio sallitaan tai sen täytäntöön panosta on näyttöä, on kahdeksan. Maat ovat YK:n jäsenmaita, niiden joukossa Saudi-­Arabia, Iran, Jemen ja Sudan.

Toisaalta vaikka sharia-lakia käytetään Pakistanissa, Afganistanissa, Arabiemiraateissa, Qatarissa ja Mauritaniassa, näissä maissa ei ole näyttöä täytäntöönpannuista kuoleman­tuomioista homoseksuaalisuudesta kahden suostuvan aikuisen välillä.

Vain yhdeksässä maassa seksuaalisen suuntautumisen perusteella syrjiminen on mainittu perustuslaissa, mutta toisaalta 72 valtiossa suojataan lailla diskriminaatiolta työelämässä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja 63 valtiossa on muita lakeja, jotka kieltävät syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Raportin mukaan nämä lait todennäköisesti kehittyvät tulevaisuudessa koskemaan yksityiskohtaisemmin esimerkiksi verenluovutuskelpoisuutta sekä suojelua lähisuhdeväkivalta­tapauksissa ja kouluissa.

Samansukupuolinen avioliitto on sallittu 23 maassa. Tämän vuoden aikana joukkoon on liittynyt Suomi. Rekisteröityyn parisuhteeseen on mahdollisuus 28 maassa. Samansukupuolisten adoptio-oikeus on voimassa 26 maassa, ja 27 maassa parisuhteen sisäinen adoptio on mahdollista.

Kolmessa valtiossa laki kieltää niin sanotut eheytysterapiat.

Paikoin Pohjois-Afrikassa, Lähi-­idässä ja Tansaniassa – yhteensä 19 valtiossa – on käytössä siveyslaki, joka estää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkyvyyden ”promotoimisen”. 25 maassa sukupuoli- ja seksuaali­vähemmistöjen oikeuksia ajavan ryhmän tai järjestön perustamiselle on esteitä. Näistä maista yksi on Euroopassa: Venäjä.

86 valtiossa toimii jokin ihmis­oikeus­järjestö, jonka toimintaan sisältyy myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ajaminen.

Lainsäädäntö ei aina vaikuta suoraan asenneilmapiiriin. Monissa maissa homoseksuaalisuus on sallivasta lainsäädännöstä huolimatta stigmatisoivaa. Toisaalta toisessa ääripäässä on asenteiden kiristyminen valmiiksi kireästä lainsäädännöstä tai lainsäädännön puutteesta huolimatta. Tästä ajankohtaisin esimerkki on Tšetšenia, jossa on käynnissä puhdistus homo- ja bimiehistä. Heitä on pidätetty ja viety kidutettavaksi keskitysleirien kaltaisiin olosuhteisiin.

Monessa maassa kyllä tunnustetaan homo- ja biseksuaalien ja heidän perheidensä asema, mutta alle 25 prosentissa valtioista heitä suojellaan lainsäädännön keinoin.

Suojelevien lakien luominen ja ­lakien toteutumisesta huolehtiminen tulevat olemaan haasteita monelle maalle.

  • 23.6.2017
  • Kirjoittanut NHL