Elokuva

Sydänten vallankumous

Lukuaika: 2 minuuttia

Sydänten vallankumous

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on rakkaustarina kaupallisista rakkaustarinoista.

Teksti Linda Nyholm

Komedia Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on elokuva ystävyydestä, rakkaudesta ja vallankumouksesta. Kome­dia tarjoilee tunne-elämyksen, joka antaa tilaa katsojan omakohtaiselle tulkinnalle.

Elokuvan päähahmolla Satulla ja hänen parhaalla ystävällään Heidillä on yksi tavoite: hajottaa kaupallistuneet rakkauden rakenteet. Ystävättäret sabotoivat kesähäitä, kaappaavat sulhasia ja ovat sanoneet itsensä irti rakkauden käsitteistä, joita yhteiskunta on heille syöttänyt.

Vallankumousta vastassa on kapitalistisia geisha-kouluja, joissa naisia koulutetaan morsiamiksi, lätkä­piirien äitejä, jotka kasvattavat poikiansa NHL-pelaajiksi vastoin näiden tahtoa, ja teinipoikien luutuneita käsityksiä naisista.

Satun ja Heidin luoma vallan­kumous kohtaa kuitenkin mahdollisen umpikujan, kun Heidi rakastuu palavasti lätkäpelaaja Lauriin. Naisten yhteinen tavoite taistelusta ikuista pahaa vastaan ei herätä Heidissä enää samanlaista vastakaikua.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Hanna­leena Hauru on tunnettu aikaisemmistaan lyhytelokuvistaan Älä kuiskaa ystävän suuhun (2010) ja Säälistäjät (2015). Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on Haurun ensimmäinen pitkä tuotanto.

”Oikeastaan halusin tehdä elokuvan länsimaalaisen rakkauden ahdistuksesta. Siitä, mihin rooliin meidät asetetaan rakkaudessa, ja niistä konventioista, joita meille syötetään tässä yhteiskunnassa”, kertoo Hauru.

Hauru halusi esittää tunteita, joita hänen mielestä ei ole elokuvissa juuri tarjottu. Tarina ei ole omaelämäkerrallinen, mutta tarinan tunnetilat ovat saaneet inspiraationsa Haurun omasta ja hänen lähipiirinsä suhtautumisesta rakkauteen.

”Muistan selkeästi ahdistavimman elokuvakokemuksen, mitä minulla on koskaan ollut. Mentiin ystävien kanssa lukioikäisinä katsomaan Amélie-näytöstä Bio Rexissä. Muistan tarkalleen, kuinka näytöksen jälkeen kaikki hehkuttivat leffaa, että ’voi kuinka mahtava’ ja kuinka omasta mielestäni se oli aivan perseestä”, kertoo Hauru naurahtaen.

”Nuorena naisena olin juuri alkanut tajuta, että asiat eivät ehkä mene niin kuin viattomuudessani olen fantasioinut ja eteen tulee rakkauspropagandaa, josta ystävät ovat kaiken lisäksi aivan haltioissaan.”

Hauru kävi katsoi Amélien uudelleen vuosi sitten ja vihasi sitä edelleenkin.

”Toivon, että jokainen ymmärtäisi elää oman tarinansa rakkaudesta. Sen haluan kertoa elokuvalla. Tai että kukaan ei ottaisi rakkaustarinoita annettuina”, kertoo Hauru.

Haurun työhön kuuluu tarinoiden rakentaminen ja kokemusten tarjoaminen. Hän näkee ironian oman ammattinsa ja elokuvan pääsanoman suhteessa.

”Elokuva on tuote: ihminen ostaa popcornia ja käy katsomassa elokuvan. Samalla hänelle voi kuitenkin jäädä kokemus siitä, että haluaa elää elämää samalla tavalla kuin elokuvan hahmot.”

Vaikka Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset pyrkii rikkomaan perinteistä rakkauskäsitystä, se on samalla seikkailullinen rakkaustarina. Katsojan odotuksia haastetaan, kun Satu ja Heidin veli Henri vaihtavat pitkiä katseita. Satun eksistentiaalinen kamppailu vallankumouksen, oman onnellisuuden tavoittelemisen ja rakkauden välillä on käsinkosketeltavaa.

Elokuva palkitsee katsojan mielikuvituksellisuudellaan. Hauru onnistuu teoksellaan hymyilyttämään tinkimättä seikkailusta, toiminnasta ja sanomasta. Tarinaan ja sen herättämään haluun taistella valheellista järjestelmää vastaan voi samaistua kuka tahansa katsoja, joka on edes kerran ihastunut elämänsä aikana.

Samalla elokuva on virkistävä näkemys ”kissanpennunpehmeästä ihastumisesta” ja ehdottomasta ystävyydestä.

Kaiken mainitun lisäksi ­Lauri ­Mäntyvaaran tuuheet ripset on femi­nis­tinen elokuva. Sen sanoma ­välittyy katsojalle selkeästi näyttelijä Inka Haapamäen esittämän Satun kautta.

Elokuva tuntuu jopa kädenojennuksesta katsojalle, joka ei ole aikaisemmin omaksunut feminismiä. Dialogi on vilpitöntä, pyyteetöntä ja samalla anteeksipyytelemätöntä.

Hauru ei kuitenkaan asettunut tekemään feminististä elokuvaa vaan viihteellistä kuvausta yhteiskunnan rakkauden rakenteista.

”Musta tuntuu, että elokuva on kuitenkin feministinen, enemmän kun tiedänkään. Halusin kuitenkin vain välittää, mitä koen”, kertoo Hauru.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset ensi-illassa 28.7.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

  • 27.7.2017