TaideKirjoittanut Ellen Eljaala

Runous edellä

Lukuaika: < 1 minuutti

Runous edellä

Elävän kirjallisuuden festivaali syntyi vaihtoehdoksi kaupallisuudelle.

Kuva Susanna Koskimaa

Joukko tamperelaisopiskelijoita kyllästyi kirjallisuustapahtumien henkilökeskeisyyteen ja kaupallisuuteen. He halusivat tehdä jotain, johon kaikki voisivat osallistua ja jossa käsiteltäisiin asioita laajemmin. He halusivat vaihtoehdon ruuhkaisille ja markkinakeskeisille messutapahtumille.

Ensimmäiset Elävän kirjallisuuden festivaalit järjestettiin vuonna 2009. Kun kävijämäärä ylittyi tuhannella, todettiin, että tämänkaltaiselle tapahtumalle on kysyntää.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tapahtuman teemat ovat vaihdelleet vuosien aikana kriittisyydestä ja kritiikistä satuihin ja myytteihin, rajoista luontoon ja luomiseen. Elävän kirjallisuuden festivaalit järjestetään aina talkoolaisten voimin, ja niitä hallinnoi voittoa tavoittelematon Elävän kirjallisuuden yhdistys, joka perustettiin vähän ensimmäisten festivaalien jälkeen.

Opiskelijat loivat omat kirjallisuusfestivaalinsa täydentämään Tampereen kulttuuritarjontaa ja kirjamessuviikonloppua. Vastakkainasettelulta on kuitenkin vaikea välttyä. Perinteisillä kirjamessuilla Suomen suosituimmat kirjailijat pääsevät mainostamaan uutuusteoksiaan ja kävijät täyttämään kassinsa joululahjakirjoilla. Elävän kirjallisuuden painopiste on muualla. Ennen kaikkea tapahtuma on jokaiselle avoin.

Tänä vuonna Elävän kirjallisuuden festivaali järjestetään yhdeksännen kerran. Festivaalien teemana on ”Sivulla”. Teema on monitulkintainen, mutta ainakin luvassa on pohdintaa sivullisuudesta yhteiskunnassa, kulttuurisesta omimisesta, syrjäytymisestä ja siitä, kenen äänet oikein pääsevät kuuluviin kirjallisuudessa ja ketkä jäävät sivuun.

Tämänkin vuoden ohjelmistoon kuuluu musiikkia, performansseja, työpajoja ja erilaisia haastatteluja ja paneelikeskusteluja. Runous on mukana vahvemmin kuin ennen, ja sitä nähdään eri muodoissa, niin spoken wordina kuin improvisaation keinoin esitettynä.

Esiintyjiin kuuluvat muun muassa ”pienen ihmisen” Legioonateatteri ja sana­taiteilijat Harri Hertell ja Dxxxa D. Sami Liuhdon taudinkuva -kokoonpano esittää Liuhdon vinosti hauskoja tekstejä Mikael Öhmanin säveltämän musiikin säestämänä.

Ja kun ilta pimenee, Tiiliskivi-klubilla on luvassa vaihtoehtofestarikansan jatkot.

Elävän kirjallisuuden festivaali 18.2.2017
Työväenmuseo Werstas, Tampere