Kirjallisuustapahtuma, jossa raha on vähissä.
Päästäkseen nauttimaan Helsingin kirjamessujen kuhinasta, täytyy pääsylipusta pulittaa 16 euroa. Messujen kaupallisuus on muutenkin asia, josta samaan aikaan ja samoilla kulmilla kuudetta kertaa järjestettävät Varjokirjamessut haluavat erottautua.
”Varjokirjamessuja alettiin järjestää tapahtumana, jossa ei välttämättä tarvitse rahaa. Sisäänpääsymaksua ei ole, kahvilan hinnat ovat huokeita ja osaa kirjallisuusmateriaaleista jaetaan ilmaiseksikin”, kertoo tapahtumaa järjestävän työryhmän jäsen Leona, joka haluaa esiintyä pelkällä etunimellään.
Varjokirjamessuja järjestävät Aseistakieltäytyjäliitto sekä antikvariaatti Mustan kanin kolo, mutta mukana on myös joukko vapaaehtoisia yksityishenkilöitä. Järjestäjiä yhdistävänä tekijänä toimii kiinnostus valtavirtaa haastaviin teemoihin ja näkökulmiin.
”Tapahtuman painopiste on anarkismissa. Se on suomalaisittain varsin ainutlaatuinen tapahtuma, jossa yhdistyvät kirjallisuuden lisäksi päivänpolttavat teemat ja tee se itse -kulttuuri sekä kehotus toimintaan”, Leona listaa.
Samaan ideaan liittyvät myös Varjokirjamessujen osallistavat elementit, kuten zine-työpaja.
”Tarkoitus ei ole luoda asiantuntija–kuuntelija-asetelmaa, jonka jälkeen ihmiset jatkavat entiseen malliin.”
Mutta kuullaan Varjokirjamessuilla toki kirjailijoitakin. Teoksistaan tulevat puhumaan muun muassa Laura Gustafsson ja Terike Haapoja (History According to Cattle), Katja Kettu (Yöperhonen) sekä Tapio Tamminen (Kansankodin pimeämpi puoli).
Varjokirjamessut 24.–25.10. Rauhanasema (Veturitori 3, Helsinki).