Elämä

Tavallista kovempia kasvukipuja

Lukuaika: 2 minuuttia

Tavallista kovempia kasvukipuja

Teksti Olli-Pekka Kursi

Transsukupuolinen teini luovutti tarinansa dokumenttinäytelmään Gayplay. Hänen tarinansa on yksi näytelmän neljästä monologista.

”Halusin pysäyttää mun fyysisen kehityksen. En halunnut, että kehoni maskulinisoituisi.” 15-vuotiaana Patricia sairastui bulimiaan ja anoreksiaan. Hän aloitti tupakoinnin hidastaakseen pituuskasvuaan. Sairauden taustalla oli tarve pysäyttää luonnollinen kehitys. 16-vuotiaana hän katsoi itseään peilistä ja tajusi haluavansa kapeammat hartiat ja muodokkaamman lantion. Patricia ei halunnut kasvaa mieheksi. ”Mä en halunnut mun alapäätä, joka mulla vieläkin on.” Pian tämän jälkeen Patricia löysi netistä vastauksen kysymykseensä: hän on transsukupuolinen. ”Se oli vähän niin kuin palapelin palaset olisivat asettuneet paikalleen.”

Teatteriryhmä Frida Ensemble käyttää Patrician tarinaa osana dokumenttinäytelmäänsä Gayplay. HeSetan kanssa yhteistyössä toteutettu näytelmä koostuu neljästä, haastatteluiden pohjalta tehdystä monologista. Patricia on jo nähnyt näytelmän. ”Se oli tosi avartava kokemus. Nähdä se, mitä olen kokenut ja mitä virheitä oon tehnyt.”

Transsukupuolisuutensa ymmärtämisen jälkeen Patrician elämä helpottui. Hän alkoi syödä normaalisti, eikä viillellyt enää käsivarsiaan. Alkoi valmistautuminen siihen, kuinka kertoa asiasta läheisille.

Valmistautuminen kesti kaikkiaan puoli vuotta. Kaikista vaikeinta oli kertoa asiasta omille vanhemmille. Patricia ei kyennyt kertomaan asiasta äidilleen suoraan, sillä ollessaan 14-vuotias hän oli jo tullut kaapista vanhemmilleen biseksuaalina. ”Äidistä se oli ihan fine, kunhan mä en alkaisi käyttää hameita.”

Patricia kirjoitti äidilleen viestin, mitä seurasi keskustelu. ”Äiti joutui sokkiin. Se oli hysteerinen ja kiisti asian.” Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, äidin mielestä on vaikeaa edes kuvitella, että Patricia olisi joskus ollut poika.

18-vuotias Patricia käy lukion toista vuotta. Hän aloitti tammikuun lopussa loppuelämänsä kestävän hormonihoidon. Fyysinen prosessi nuoresta miehestä naiseksi on alkanut.

Hormonihoidon alettua hän on huomannut, kuinka hänen huumorintajunsa ja ajatusmaailmansa on muuttunut. Johtuuko se hormonihoidoista vai tilanteesta, jossa hän vihdoinkin on oma itsensä, sitä ei Patricia pysty arvioimaan. Joka tapauksessa hän on päivä päivältä vakuuttuneempi siitä, että on tehnyt oikean päätöksen.

Patricia arvioi, että hän pääsee sukuelinalueen leikkaukseen aikaisintaan ensi vuoden syksyllä. Ajatus vaativasta operaatiosta on pelottava. Häntä mietityttää muun muassa se, toimiiko kroppa operaation jälkeen normaalisti ja voiko hän nauttia seksistä. Patricia on harkinnut myös silikoni-implanttien ottamista, riippuen siitä, kuinka suuriksi hänen rintansa luonnollisesti kehittyvät.

Muuten Patrician tulevaisuudensuunnitelmat muistuttavat kenen tahansa nuoren aikuisen haaveita. Hän haluaa mennä naimisiin, mutta sitä ennen matkustaa ja löytää kulttuurin, jossa parhaiten viihtyy.

Gayplay 9.4. klo 19 HeSeta ry:n tiloissa Kaapelitehtaalla. Esitystä voi tilata esimerkiksi yläkouluihin ja lukioihin.

  • 9.4.2015