Feministisessä kiroiluiltamassa annetaan ketutuksen virtautua ilmoille.
Kuva Tomi Palsa
Sukupuolittuneita paineita ja feminististä painetta ei pidä missään nimessä pihdata, vaan ne pitää päästää vapaiksi. Siihen feministinen kiroiluiltama on mitä parhain paikka.
Ajatushautomo Hattu on järjestänyt feministisiä kiroiluiltamia Tampereella Kahvillassa, Turussa Bar Kukassa ja Helsingissä Dubrovnikissa. Joka kerta seinät ovat tulleet vastaan, eivätkä kaikki halukkaat ole mahtuneet paikalle. Seuraavaksi vallataan Tavastia, jossa tilan kanssa ei pitäisi tulla ongelmia.
Ajatushautomo Hattu ovat perustaneet johtaja Saara Särmä ja johtaja Rosa Meriläinen. Ajatushautomo tarjoaa feministisen näkökulman asiaan kuin asiaan, eikä se kaihda naurua.
Feministiset kiroiluiltamat saivat alkunsa Facebookissa käydystä tsätistä, jossa johtaja Särmä purki kollegansa kanssa paineitaan. Kiroilun vapauttava ja puhdistava vaikutus nosti mieleen ajatuksen tapahtumasta.
Johtaja Meriläinen oli virkannut itselleen vaginapäähineen, joten esiintymisasukin oli jo hoidettu.
”Minua nauratti hirveästi ajatus Rosasta kiroilemassa vagina päässään lavalla. Ja ne ajatukset, jotka naurattavat eniten, toteutetaan”, johtaja Särmä kertoo.
Vitutuksen purkuillassa esiin nousee tärkeitä teemoja, joista osa voi olla hyvinkin kipeitä ja henkilökohtaisia.
”Kiroiluiltama on suhteellisen turvallinen tila, jossa voi jakaa kokemuksia aika anonyymisti. Emme koskaan kuvaa emmekä tallenna puheita.”
Kuka vain voi tulla lavalle kertomaan, mikä feministiä vituttaa tai ottaa päähän. Voi kiroilla joko sydämensä kyllyydestä tai olla käyttämättä kirosanoja.
”Varsinkin nuorilta naisilta on tullut esiin halu, että tulee kohdelluksi ihmisenä eikä vain nättinä naamana. Siinä tulee esiin rakenteissa oleva syrjintä ja seksismi. Ongelma paljastuu yhteiseksi eikä vain omaksi kokemukseksi.”
Spontaani kiroilu vapauttaa monella tavalla.
”Ihmsistä kuoriutuu hulvattomia stand up -koomikoita ja hyviä esiintyjiä, vaikka hyvyys ei olekaan kiroiluiltamassa vaatimus. Ihmiset ovat olleet aivan fiiliksissä, kun ovat menneet lavalle.”
Kiroilussa on voimaa, ja se rikkoo normeja pelkällä muodollaan. Se on eräänlaista tilanottoa. Vittu ei sovi naisen suuhun.
”Perinteisesti naisten pitäisi olla hillittyjä. Naisten ja erityisesti feministien kiukku tulkitaan aina enemmän kiukkuisena kuin se, että mies korottaa ääntään.”
Monet kirosanat liittyvät naiseuteen. Varsinkin nuorten tyttöjen kiroilua paheksutaan paljon.
”Vittu ei ole alunperin ollut kirosana vaan voimasana. Sitä on käytetty positiivisessa merkityksessä. Vitussa on voima, jolla voi karhunkin karkottaa. Naiset ovat menneet navetan katolle hajareisin harakoimaan eli näyttämään vittua, kun karja on laskettu keväällä laitumelle, jotta on saatu hyvä ja hedelmällinen sato”, johtaja Särmä huomauttaa.
Jos feministinen kiroilu kiinnostaa, mutta spontaanisti ei vain lähde, Tavastialla voi osallistua runokaraokeen. Valmiita tekstejä luetaan Tupa ryskyi, parret paukkui -kirjasta, johon on koottu rivoja kalevalaisia kansanrunoja.
Kiroiluiltamissa inspiroimassa käytetään myös esikiroilijoita, joiden avulla päästään vauhtiin. Esikiroilijoita on ollut helppo saada mukaan.
Tavastialla lavalla nähdään esikiroilemassa johtaja Särmän ja johtaja Meriläisen lisäksi Elina Knihtilä, Kristiina Komulainen, Kaisa Haatanen, Tuomas Peltomäki, Elina Tanskanen, Katja Kettu, Rakel Liekki, Raisa Omaheimo, Johanna Rojola, Elina Pirinen, Riikka Kämppi, Reino Nordin, Irina Krohn, Piia Kuosmanen, Tulva, performanssiryhmä Horonkäristys ja stand up -koomikko Katariina Havukainen.
Feministinen kiroiluiltama Tavastialla 29.10. kello 19 alkaen.