Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Kastanjakoira kiertää kouluja

Lukuaika: < 1 minuutti

Kastanjakoira kiertää kouluja

Teksti Tuomas Rantanen

Kastanjakoira-teatteriesitys käsittelee hylkäämistä ja myötätuntoa ilman opettavaisuuden sävyä.

Artikkeli on aiemmin julkaistu Voimassa 1/2015.

Perkkaanpuiston koulu vaikuttaa ihan tavalliselta peruskoululta. Sen voimistelusali tuoksuu lattiavahalta ja puolapuilta niin kuin voimistelusalit aina.

Salin toiseen reunaan on pystytetty muutama valoteline, joiden välillä roikkuu kangas. Niiden edessä on pyörillä oleva kuormalaatikko.

Vaikka ollaan keskellä koulupäivää, alkamassa on TOTEM-teatteri Kastanjakoira-näytelmän ensi-ilta. Se perustuu Anton Tšehovin novelliin Kashtanka, jota tähän tarkoitukseen on muokannut esityksen ohjaaja Juha Hurme.

Saliin tulee eri-ikäisiä koululaisia. Opettaja nappaa edessäni istuvalta vanhemmalta pojalta piipittävän kännykän ja kuiskaa koko sakille, että saatte istua porukalla, kunhan olette hiljaa esityksen ajan. Aika toiveikasta, ajattelen.

Esitys kertoo koirasta, jonka omistaa viinaan menevä puuseppä. Holtiton isäntä kadottaa koiransa, joka päätyy sirkuskoiran koulutukseen ja yleisön eteen esiintymään ennen kuin löytää tiensä takaisin kotiinsa.

Näennäisen yksinkertainen tarina käsittelee taiten ja ilman opettavaisuuden sävyä ainakin hylkäämisen, kurin, oppimisongelmien, myötätunnon ja esiintymisjännityksen kysymyksiä.

Pasi Lappalainen toimii kertojana ja näyttelee lähinnä ihmishahmoja. Päivi Rissanen puolestaan esittää tanssin ja mimiikan keinoin koiran ohella kissaa ja hanhea. Esityksen sika näyttäytyy kuvana ja taustaäänenä. Joissakin kohtauksissa apunäyttelijöitä pyydetään yleisöstä.

Esitys on onnistunut. Sen minimalistinen muoto kääntyy vahvuudeksi. Liikkeillä havainnollistetut eläinhahmot murtavat digiajan loppuun asti tuunattujen näköiskuvien malleja. Etenkin Rissasen hanhi on aivan ihana.

Näytelmä on monelle tärkeä oppitunti ylipäänsä teatteri-ilmaisun parissa.

Se tuntuu myös menevän hämmentävän hyvin läpi. Eläytyneet huudahdukset saattelevat esitystä. Mukaan tarvittavia vapaa-ehtoisia esiintyjiäkin löytyy helposti, ja esityksen jälkeinen keskusteluosuus käy vilkkaana.

Jopa ne edessäni istuvat esiteinit pysyivät nahoissaan koko esityksen ajan. Aika vakuuttavaa.

Anton Tsehov & Juha Hurme: Kastanjakoira. TOTEM-teatterin esitys on tilattavissa kouluihin ja tapahtumiin 30.11.2015 asti.