HJK-fanit lahjoittivat yli 90 lippua vastaanottokeskuksen asukkaille Veikkausliigaotteluun (Kuva Negin Bahadori)
On maanantai 7. syyskuuta ja jalkapallon EM-karsintaottelu Suomi-Färsaaret on alkamassa muutaman tunnin päästä. Istun Olympiastadionin viereisessä kuppilassa odottamassa haasteltavaani, joka on melkein tunnin myöhässä. Ilmassa voi aistia jo jalkapallotunnelman sillä baari alkaa hiljalleen täyttyä sinivalkoisia maajoukkueen kannattajahuiveja kantavista faneista. Sitä mukaan kun ovista tulee sisään uusia ihmisistä, niin tuoppini pohja alkaa hiljalleen tulla vastaan. Ennen kuin ehdin tilata uuden juoman, haastateltavani ilmestyy ovesta sisään.
Olen sopinut haastattelevani Riihimäellä asuvaa Jussi Eskolaa, joka luonnehtii itseään intohimoiseksi jalkapalloihmiseksi.
”Tifojen kiinnittämisessä menikin odotettua pidempään”, Eskola selittää ja pahoittelee myöhästymistään. Hän on juuri saapunut Olympiastadionilta, jossa hän oli mukana laittamassa esille kahta Refugees Welcome -lakanaa.
#RefugeesWelcome #Suomi #Finland #Huuhkajat #SMJK pic.twitter.com/bMxXiJ10Dw
— Paavo Arhinmäki 518 (@paavoarhinmaki) September 7, 2015
Kuvat vastaavista lakanoista levisivät viime viikkoina ympäri sosiaalista mediaa hurjalla vauhdilla, kun Saksassa lukuisien jalkapalloseurojen kannattajat toivat niitä stadioneille. Fanit jakoivat myös ilmaislippuja turvapaikanhakijoille ja veivät heitä otteluihin mukaan.
More banners at football stadiums in #Germany
What's up in your country? pic.twitter.com/wVsnYC7Pvi— C4H10FO2P (@markito0171) August 30, 2015
Ei kestänyt kauaa, kun myös eri joukkueiden seurajohdot ottivat pakolaisten tukemisen asiakseen. Saksan pääsarjaa pelaavan Borussia Dortmundin ja sarjatasoa alempana pelaavan Hampurilaisen St. Paulin välisessä ystävyysottelussa pelaajat kantoivat vastaavat lakanat kentälle ennen ottelun alkua.
At the start of tonight's game between
Borussia Dortmund & FC St. Pauli, both team's player came out w/ these signs pic.twitter.com/Kedjrr1WBJ— Elizabeth Tsurkov (@Elizrael) September 8, 2015
Konkreettisemmin auttamishalun nostivat esiin maailman suurimpiin seuroihin kuuluvat saksalainen Bayer München ja skotlantilainen Celtic, jotka kummatkin lahjoittivat omien ystävyysotteluidensa tuotot pakolaisten auttamiseen. Näiden seurojen ollessa kyseessä eivät summatkaan olleet lainkaan pieniä, sillä Bayerin Müchenin kohdalla voidaan puhua jopa miljoonasta eurosta.
Mallia Saksasta
Saksalaisfanien toiminta herätti myös Suomessa inspiraatiota. Suomen maajoukkuetta ja kotkalaista KTP:tä intohimoisesti kannattava Eskola perusti viime viikolla Facebookiin ”Tervetuloa pakolaiset -tempaus Suomen jalkapallokatsomoissa 7.–13.9.” –ryhmän. Ryhmässä kannustetaan jalkapallofaneja viemään ”Tervetuloa pakolaiset” -lakanoita omien joukkueidensa peleihin. Ryhmä suosio yllätti, ja se alkoikin kasvaa pikavauhtia
”Nyt on jo aika monissa eri kannattajaporukoissa pyöriviltä ihmisiltä tullut viestiä, että he aikovat lähteä mukaan tukemaan asiaa”, Eskola kertoo.
Jalkapallokannattajien toiminnan voidaankin ajatella liittyvän isompaa rasisminvastaiseen liikehdintään, joka löi valtavirrassa läpi kesällä järjestettyjen ”Meillä on unelma” -mielenosoituksien myötä.
”Olihan tässä toki kysymys vain siitä, milloin myös futispiireissä herätään ja pistetään vastavoimaa sille kaikelle paskapuheelle, mitä nämä kaikki MV-lehdet ja muut rasistiset tahot suoltavat päivittäin pihalle”, Eskola sanoo.
Lakanat myötä- ja vastatuulessa
Ensimmäiset lakanat näkyivätkin jo torstaina Kakkosen itälohkoa pelaavan itähelsinkiläisen FC Viikinkien paikalliskamppailussa FC Myllypuroa vastaan, kun Viikinkien kannattajaryhmä Valloittajat olivat tuoneet katsomoon oman Refugees Welcome –lakanansa. Vuosaaressa olevan Heteniityn kentän lisäksi lakanoita pystyi viikonloppuna bongaamaan tamperelaisen TPV:n sekä Joensuun JIPPO:n matseista, joihin kannattajat olivat niitä maalanneet.
Lakanat eivät kuitenkaan olleet aivan itsestäänselvyys, sillä asia on myös herättänyt erinäistä kritiikkiä jalkapallofanien piireissä.
”Aika moni on sanonut, että vaikka sanoma on hyvä, niin poliittiset kannanotot vain hajottavat kannattajaryhmiä. Tästä olen itse asiassa samaa mieltä, mutta täytyy myös todeta, ettei tämän pakolaistempauksen viesti ole mielestäni edes poliittinen vaan pikemminkin humanitaarinen. Perussanomahan noissa lakanoissa on se, että ihmiset toivotetaan tänne tervetulleiksi ja heidät otetaan avosylin vastaan,” Eskola täsmentää.
Jotakin suhtautumisesta asiaan kertoo esimerkiksi se, että vaikka helsinkiläisen HJK:n kannattajien parissa ei lakanoiden suhteen ollut konsensusta löydettävissä, osa kannattajista halusi kuitenkin jollakin tapaa osoittaa myötätuntoaan pakolaisia kohtaan. Lukuisat kannattajat lähtivät mukaan kolehtiin, jossa aiottiin kerätä rahaa ottelulippujen ostamiseksi Kaarlenkadun vastaanottokeskusten asukkaille. Lopulta mukana oli myös hyvää tuuria, sillä samaan aikaan Helsingin Sanomat aloittivat kampanjan, jossa he tarjosivat tilaajilleen ilmaislippuja HJK:n seuraavaan otteluun. Viesti lähti leviämään nopeasti ja lehden tilaajat lahjoittivat lopulta 110 lippua joista yli 90 annettiin vastaanottokeskuksen asukkaille.
Ilmaislippujen keräämistä järjestänyt HJK:n kannattaja Markus kertoo, että lippujen jakaminen tehtiin yhteistyössä vastaanottokeskusten asukkaille ”toimintatorstaita” koordinoivan Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten avustamana.
”Oli hienoa, että HJK-fanit tekivät tempauksensa, koska vastaanottokeskusten henkilökunta on tällä hetkellä todella ylityöllistettyä, ja kaikki tällainen toiminta tuo valtavasti näiden ihmisten arkeen. Jos jotakuta kiinnostaa tulla mukaan tällaiseen toimintaan mukaan, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä vaan paikalliseen SPR:ään”, Juho Matilainen SPR:n vapaaehtoisista kertoo.
Lopuksi Markus vielä lisää, että he saivat apua pakolaisia auttavalta Refugee Hospitality Club –verkoston aktiiveilta, jotka muonittivat vieraat.
”Lahjoitimme vielä muutamille asukkaille kannattajahuiveja ja –pipoja lämmikkeeksi sekä tarroja muistoksi.”
”HJK:n kannattajat itse asiassa tekivät paljon konkreettisemman teon. Itse vertaisin asiaa ikään kuin siihen, kun vieraita tulee kylään, niin ensin heidät toivotetaan tervetulleiksi ja sen jälkeen ruvetaan keittämään kahvia”, Eskola summaa.
Tamperelaisen Ilveksen kannattajat olivat jo lähdössä mukaan tempaukseen, mutta päättivät kuitenkin tehdä U-käännöksen, kun Facebook-ryhmään ilmaantui joitakin julkisuudenhenkilöitä ja poliitikkoja, jotka eivät ole millään tavalla profiloituneet jalkapalloon. Ilveksen kannattajissa koettiin, että alkuperäinen idea vesittyi ja ryhmä päätti käynnistää oman pienimuotoisen keräyksen, jossa lahjoitetaan vaatteita, petivaatteita ja astioita vastaanottokeskuksiin.
Urheiluseuroissa on potentiaalia
Eskolan mukaan vaikka Suomessa seurat jo jonkin verran tuovat esiin rasisminvastaisia teemoja niin ne eivät silti kovinkaan helposti lähde ottamaan kantaa ajankohtaisiin tai yleishyödyllisiin asioihin.
”Nythän on niin, että seurat markkinoi itseään ”kaupungin omina seuroina”. Ne ovat kuitenkin todella iso osa kolmatta sektoria ja niillä olisi potentiaalia toimia myös vahvemmin humaanien asioiden puolesta. Esimerkiksi syrjäytymisen vastainen työ tai sanoma voisi helposti herättää tunteita sellaistenkin ihmisten parissa, jotka eivät välttämättä lajista välitä, ja mahdollisesti houkutella heitä mukaan toimimaan yhteisen hyvän ja seuran eteen”, Eskola visioi.
Eskolan mukaan jalkapallo itsessään on yksi parhaimmista tavoista integroida ihmisiä osaksi yhteiskuntaa.
”Jalkapallo on yhteinen kieli, joka yhdistää ihmisiä kaikkialla maailmassa. Samalla jalkapallopiirit niin kentällä kuin katsomoissakin ovat yleensä helpoimpia yhteisöjä tulla mukaan”, hän lisää.