KirjallisuusKirjoittanut Kaisu Tervonen

Alas kapitalismi! Eläköön aktivismi!

Lukuaika: 2 minuuttia

Alas kapitalismi! Eläköön aktivismi!

NAOMI KLEININ KIRJA ON KUTSUHUUTO RIVIKANSALAISILLE. 

Kanadalaisen yhteiskuntakriitikon uusimman kirjan nimi ei jätä tilaa arveluille. Se alleviivaa hänen kirjansa perusteesin: niin kauan kuin päätöksiä tehdään kapitalismiin nojaten, ei ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tehdä tarpeeksi. Kapitalistinen järjestelmä päättymättömine voitontavoitteluineen on suorassa ristiriidassa ympäristön etujen kanssa.

Naomi Kleinin väite ei ole uusi, eikä yllätä. Pätevällä tutkimustiimillä varustettu kirjailija osaa kuitenkin yhtäältä paljastaa tilanteen karmivuuden – ”Erittäin suurella todennäköisyydellä suuri osa lastemme elämästä kuluu hirmumyrskyjä ja kuivuuskausia paetessa ja niistä toipuessa.” – sekä herättää toivoa globaalista kansanliikkeestä, joka heittää kapuloita kapitalismin rattaisiin.

Naomi Kleinin kirjan sisarteos, This Changes Everything -dokumentti Lens Politica -festivaaleilla.

Kirjassaan Klein kartoittaa myös tuon kansanliikkeen edelläkävijöiden työtä ympäri maailmaa. Edelläkävijöiden joukossa alkuperäiskansat ovat keskeisessä osassa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tämä muuttaa kaiken ei kuitenkaan ole viileä nykytilanteen analyysi, jonka luettuaan lukija voisi kokea jo tehneensä jotain ympäristön hyväksi. Kirja kertoo, etteivät ympäristötietoisuus tai kulutustottumusten muuttaminen riitä – meidän on tehtävä asian hyväksi enemmän, asetuttava vastarintaan, muutettava koko yhteiskunnan suhde ympäristöönsä. Klein on kriitikko mutta myös innostaja.

Läpeensä poliittinen opus myös osoittaa syyllisiä sekä tyrmää teknologiset sovellukset, joilla rahamiehet haluavat ilmaston lämpenemisen ongelmat hoitaa – ja joilla he haluavat tienata siinä sivussa. Suuryritysten vastuu ja rahan kytkökset tulevat käsitellyiksi seikkaperäisesti ja tapauskohtaisesti.

Paketti olisi hengästyttävä ilman Kleinin omaa ääntä. Klein kertoo osallistumisistaan alan konferensseihin, tapaamisistaan aktivistien kanssa sekä peloistaan jälkikasvunsa puolesta. Rivien väleissä kasvaa henkilökohtaisen ja poliittisen elegantti symbioosi, joka yksioikoisilta pamfleteilta puuttuu ja joka on aiheen kannalta olennainen.

Ekologinen kriisi ei osu vain köyhään etelään, se koskettaa myös rikasta pohjoista, joka koko kriisin on ensisijaisesti masinoinut. Vaikka kirjan painopiste on Pohjois-Amerikassa, sen yhteiskuntapolitiikan dosentti Teppo Eskelisen kirjoittamat suomalaiset jälkisanat muistuttavat aiheen koskevan mitä suurimmassa määrin myös meitä. Esimerkkinä hän mainitsee valtionyhtiö Arctia Shippingin seikkailut arktisen öljynporauksen parissa.

Tämän kuun lopussa alkaa Pariisin ilmastokokous, COP21. Tuskin kellään on suuria toiveita sen suhteen. Riippumattoman tiedetahon Climate Action Trackerin mukaan tämänhetkiset kansalliset päästötavoitteet olisivat yhteensä viemässä ilmastoa noin 2,7 asteen lämpenemiseen – siis kauas yhdessä sovitusta kahden asteen rajasta ja kohti lisäkatastrofeja.

Kuten Klein kirjassaan muistuttaa, ilmastonmuutoksen äärimmäinen seuraus ei ole se, että tuhoamme maapallon. Äärimmäinen seuraus on se, että maapallo tuhoaa meidät.

Lens Politica -festivaalilla esitetään dokumentti This Changes Everything. Elokuva on sisarteos Kleinin kirjalle, ja sen on ohjannut hänen kumppaninsa Avi Lewis.

Ke 18.11. klo 18.30 Kino Sheryl

Su 22.11. klo 20.00 WHS Teatteri Union