Elämä

Sirkusjäbien katuruokareissu

Lukuaika: 3 minuuttia

Sirkusjäbien katuruokareissu

Teksti Jenni Pasanen

Tuk Tuk Travellersit eli katuruoasta innostuneet sirkustaiteilijat Pyry Kääriä ja Juho Sarno sanovat, että kaikelle on syynsä. Tuk-tuk-auton ja katuruokakojun yhdistelmän kanssa matkaavan parivaljakon reitille saattaa tulla pari mutkaa, mutta miehiä se ei haittaa.

Pöydällä on monta lautasta erilaisia syöjien kesken jaettavia ruokia, kun kaksi suomalaista parrakasta miestä viimeistelee ateriaansa bangkokilaisessa ravintolassa. Tuk Tuk Travellersit eli sirkustaiteilijat Pyry Kääriä ja Juho Sarno ovat majailleet pari kuukautta kokkikoulu-ravintola P. Hot Potissa. Heillä on edessään muutama kuukausi tuk-tuk-skootteriauton ja katuruokakojun yhdistelmällä ajamista. Ruokakojun pitämisen ja ajamisen lisäksi matkalla tutustutaan ihmisiin ja opitaan tekemään paikallisia ruokia.

Pyryn ja Juhon oli tarkoitus lähteä ajamaan tuk-tukilla kohti Suomea jo kolme kuukautta sitten. Ensin he joutuivat odottamaan menopelinsä valmistumista ja sitten Bangkokissa alkoivat virastot sulkeneet mielenosoitukset, eikä ajoneuvoa saatu rekisteröityä. Miehet joutuivat odottamaan myös Thaimaan ja Myanmarin rajalla kaakkoisaasialaisten vesifestivaalien päättymistä. Myanmarin viranomaiset halusivat vasta juhlinnan jälkeen vahtia tuk-tukin kulkemista maansa läpi.

Bangkokissa odottelun hyviä puolia on ollut tutustuminen kortteleiden ihmisiin. Kokkikoulun ja katukeittiöiden väen lisäksi tutuksi ovat tulleet muun muassa kalastajat kalankäsittelytaitoineen ja umpihumalassa uimalla verkkonsa tarkistamassa käyvä ukulelensoittaja.

”Tunnen täällä koko yhteisön, enemmän ihmisiä kuin omassa taloyhtiössäni. Kaikki pysäyttävät aina välillä ja juttelevat, tarjoavat jotain juotavaa. Sitten istuskellaan ja rupatellaan. Koko katu on kuin yhtä perhettä”, Pyry tunnelmoi.

”Täällä olen ylipäätään tutustunut naapureihin enemmän kuin koskaan elämässäni. Autamme aina kaikissa hommissa, joita täällä on, se kulkee molemmin päin”, Juho kuvailee olemistansa.

Bangkokin kodiksi muodostuneelle kujalleen Tuk Tuk Travellersit osuivat sattumalta.

”Täällä oli oikeanlainen fiilis ja majoituimme tänne. Täällä ei mainosteta mitään eikä kukaan tyrkytä mitään, kaikki vain elävät omaa elämäänsä”, Pyry toteaa tyytyväisenä.

Kokkikoulussa Pyry ja Juho ovat opetelleet thairuoan laittamista ja myös auttaneet ravintolan puolella. Kerran ravintola halusi tarjota korkea-arvoiselle asiakkaalle pihviruokaa, jota thaimaalaiset harvoin osaavat tehdä, joten suomalaiset hoitivat tilanteen.

”Länsimaisen ruoan valmistamisen hankaluus on ainesten puuttuminen. Onneksi takakujan naapurilla kasvoi Thaimaassa epätyypillisesti salviaa ja rosmariinia.”

Ajomatkalla on tarkoitus oppia ihmisiltä uutta ja harjoitella paikallisia ruokia. Perehtyminen thaikeittiöön on ollut pitkän Bangkokin oleilun etuja uusien ihmisten lisäksi.

”Haluamme uida sisään paikallisiin yhteisöihin, auttaa kaikessa miten vain osataan ja oppia mahdollisimman monta erilaista hyvää ruokalajia”, Juho suunnittelee matkaohjelmaa.

”Bangkokissa olemme syöneet mahtavia ruokia joka päivä. Emme ole tilanneet mitään tiettyä vaan syöneet sitä mitä meille on tehty. Olemme saaneet laosilaisia ja pohjoisthaimaalaisia ruokia. Paljon olemme kokeilleet sellaista, mitä ei oikein saa muualta ellei osaa tilata normaalin menun ulkopuolelta”, Pyry kertoo.

Hän asui lapsuudessaan Bangkokissa ikävuodet kolmestatoista melkein kahdeksaantoista. Silloin hän ei syönyt katuruokaa ollenkaan.

”Silti silloin jo näin, että kaikista onnellisimpia ovat ne ihmiset, jotka pitävät katukeittiöitä. Heillä on siinä perhe, heillä on ruokaa eikä mitään hätää. Silloin ymmärsin, että siinä on jotain, vaikken koskaan itse syönytkään katukeittiöissä, se oli silloin epäilyttävää ruokaa. Nyt olen huomannut, että se on hinta-laatusuhteeltaan täysin erinomaista. Kahdessakymmenessä tunnissa ruoka nostetaan maasta, myydään night marketissa ja valmistetaan katukeittiössä asiakkaalle.”

Pyry Kääriä ja Juho Sarno ovat tunteneet toisensa yli 15 vuotta, mutta eivät ole matkustelleet paljoa yhdessä. Nyt heidän työnsä jakautuvat niin, että Juho on tuottaja ja Pyry art director.

”Siinä ovat painopisteet, mutta molemmat tekevät kaikkea. Meille on vain tärkeää saada tämä kokonaisuus toteutettua, siihen tarvitaan meitä molempia. Jos toista ärsyttää, ettei toinen hoida omaa hommaansa, niin se ei ole sen toisen homma, vaan sen jota ärsyttää”, Juho kuvailee työnjakoa.

He ovat tutustuneet toisiinsa sirkuksen parissa ja se on molempien ammattiala. Sirkus on osoittautunut hyväksi jäänrikkojaksi ihmisten välillä, aivan kuten miehet ennakoivat. He ovat käyneet esiintymässä pohjoisthaimaalaisessa orpokodissa ja bangkokilaisessa koulussa. Tuk Tuk Travellerien Facebook- ja verkkosivuilla on kuvia heistä seisomassa käsillään muurin päällä, kävelemässä sillan kaiteella ja riippumassa puusta.

Yhtenä päivänä bangkokilaisessa puistossa Juhon ja Pyryn ollessa treenaamassa sirkustaitojaan he tapasivat thaimaalaisia kollegoita. Filmiryhmä halusi ottaa kuvan näistä hauskannäköisistä suomalaistaiteilijoista. Seuraavana päivänä oltiinkin jo kuvaamassa heidän kanssaan thaimaalaisen Welcome to Thailand -sarjan pilottijaksoa. Siinä yhteydessä Tuk Tuk Travellerit kävivät kiinalaisessa oopperassa ja kokkaamassa yötorilla.

Juho ja Pyry ovatkin sitä mieltä, että kaikelle on syynsä.

”Sillä on ollut hyviäkin seurauksia, ettemme ole saaneet jatkettua matkaamme. Olemme oppineet todella paljon, muodostaneet kontakteja, opetelleet tekemään thairuokaa ja kuvanneet tv-sarjamme ensimmäistä jaksoa.”

  • 25.4.2014