Musiikki

Iyeoka antaa energiaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Iyeoka antaa energiaa

Teksti Riku Cajander

Nigerialaissyntyinen laulaja-runoilija ja globaali vaikuttaja Iyeoka rohkaisee elämään nykyisyydessä.

”Nimeni Iyeoka tarkoittaa, että haluan olla arvostettu”, huomenna tiistaina Helsingissä esiintyvä artisti kertoo.

”Moni nainen ajattelee että hänen ruskeassa ihossaan on paljon puutteita. Mutta jos hän näkisi kuvajaisensa Vuogbu-joessa, missä hänen äitinsä syntyi, hän tietäisi totuuden.”

Hypnoottisääninen Iyeoka kuuluu samaan musiikintekijöiden laatusarjaan Nina Simonen, Saden ja Amy Winehousen kanssa. Tämä nigerialais-amerikkalainen palkittu runoilija ja lauluntekijä-laulaja haluaa levittää toivoa ja rohkaista ihmisiä elämään nykyisyydessä vahvasti.

”Olen runoilija luonnostani. Mutta laulamaan minun on täytynyt opetella 15 vuotta”, Iyeoka kertoo.

”Afrobeat-musiikki alkoi vaikuttaa sisimpääni voimakkaasti 11-vuotiaana, mutta opiskelin ensin farmaseutiksi. Vuonna 2004 perustin kuitenkin oman yhtyeen, joka soitti afrikkalaisvaikutteisia funk-tyylejä. Sen jälkeen laulujen sanoituksia ja sävellyksiä, kiertueita ja levytyksiä on tullut esille tasaiseen tahtiin.”

Musiikin ohella Iyeoka kuuluu mukaan TED-yhteisöön, joka pyrkii eri aloja edustavien ajattelijoiden avulla maailman prosessien syvempään ymmärtämiseen ja uusien innovaatioiden löytämiseen. Tunnuslauseena on: miten voimme levittää mahtavia ideoita maailmalle. Yhteisön jäsenet puhuvat sataa eri kieltä.

TEDin työssä käytetään hyväksi jäsenten 18 minuutin mittaisia puheita ja kuvia, joita jaetaan perinteisen median ja sosiaalisen median kautta eteenpäin. Yhteisön jäsenet tutkivat muun muassa sinivalaiden kieltä, uusia tapoja tehdä tekoraajoja, Gazan tilannetta, ilmastonmuutosta ja älyteknologiaa. Mukana on taiteilijoita ja tieteentekijöitä.

Iyeoka osallistuu TEDiin kantaaottavien runojensa kautta.

Laulaja on mukana myös Amenavoa-kehitysprojektissa. Edon osavaltiossa Nigeriassa alueen oman kielen säilyminen on vaarassa ja lasten lukutaidon oppiminen on puutteellista.

”Haluan vaikuttaa osin vaikeassa tilanteessa olevan synnyinmaani asioihin. Siellä perinteisten laulujen, musiikin ja kertomusten avulla voin edistää asioita.”

Yhtenä projektina Iyeokalla on ollut rohkaista naisia Nigerian perinteisen kansanmusiikin rummuttajiksi.

”Runous, sanat, laulu voivat antaa ainakin hetkellisesti sisältöä ja energiaa sekä toivoa elämään.”

Iyeoka Helsingin Juhlaviikoilla Huvilateltassa 19.8. kello 19.

  • 18.8.2014