ElämäKirjoittanut minea koskinen

Verenluovuttajat selibaatissa

Lukuaika: 2 minuuttia

Verenluovuttajat selibaatissa

Teksti Minea Koskinen

Uuden ohjeistuksen mukaan miesten välinen seksi aiheuttaa enää vuoden karenssin verenluovutukseen. Heteroilla säilyy neljän kuukauden karenssi silloin, kun kumppani vaihtuu.

Ensi vuonna miesten välinen seksi ei enää estä verenluovutusta, jos viime kerrasta on kulunut vuosi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi tänään entisen, elinikäisen kiellon. Muutos tulee voimaan 1. kesäkuuta 2014.

Luovutetun veren kautta voi tarttua useita tauteja kuten hiv sekä B- ja C-hepatiitit. Näitä esiintyy Suomessa vähemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Hiv-tartuntoja on todettu Suomessa tänä vuonna 144. Näistä 96 syntyi seksin välityksellä ja näistä edelleen 37 miesten välisen seksin seurauksena.

Fimea perustaa päätöksen uuteen arviointiin riskeistä ja vertailuun muiden EU-maiden välillä. Karenssit johtuvat riskikäyttäytymisestä.

”Näitä riskikäyttäytymisen muotoja ovat esimerkiksi miesten välinen seksi ja seksin myyminen. Tämä perustuu epidemiologiseen tietoon, ei seksuaaliseen suuntautumiseen”, Fimean ylitarkastaja Pasi Peltoniemi kertoo.

Vuoden karenssi koskee siis myös seksin myymistä ja ostamista.

Sosiaalidemokraattinen HLBT-yhdistys Pinkkiruusu ry on ajanut miesten välisestä seksistä johtuvan karenssin “järkevöittämistä”.

”Tämä on loistava uutinen! Mutta on outoa, että homoseksuaalit ikään kuin rinnastetaan tässä seksityötä tekeviin”, Pinkkiruusun puheenjohtaja Pauliina Painilainen sanoo.

Peltoniemen mukaan kahta karenssin syytä ei ole rinnastettu keskenään tarkoituksellisesti. Hän ei mielellään puhuisi riskiryhmistä lainkaan, ainoastaan riskikäyttäytymisestä.

Heteroille on uudessa säädöksessä säilytetty neljän kuukauden karenssi seksipartnerin vaihtumisen jälkeen. Tutun kumppanin kanssa saa harrastaa heteroseksiä vaikka juuri ennen verenluovutusta. Miesten välisessä seksissä kielto koskee sekä tuttuja että tuntemattomia kumppaneita.

Hiv on mahdollista havaita neljän kuukauden jälkeen tartunnan saamisesta. Mitä siis tapahtuu neljän kuukauden ja vuoden välillä?

Peltoniemen mukaan turvallisuuden arviointi tehdään väestötasolla. Tietynlainen käyttäytyminen lisää tartuntariskiä tilastollisesti.

“Testit ovat luotettavia, mutta aivan tuoreita tartuntoja ei voida havaita nykymenetelmilläkään. Luovuttajien valinnalla on tämän vuoksi edelleen suuri merkitys.”

Fimea perustaa riskiarvioinnit muun muassa Euroopan neuvoston ministerikomitean viime maaliskuussa tekemiin pohdintoihin. Ministerikomitean päätöslauselman mukaan tutkimustieto ei mahdollista seksuaalisesta riskikäyttäytymisestä aiheutuvan todellisen riskin kartoittamista yksilötasolla.

“Tämä riskiluokitus on täysin riippumaton seksuaalisesta suuntautumisesta”, dokumentissa todetaan. Ministerikomitea ei siis myönnä, että miesten välisestä seksistä johtuva karenssi koskisi erityisesti homoseksuaaleja.

“Aidsiin liittyvä stigma vaikuttaa edelleen. Homoseksuaalit joutuvat kohtaamaan sitä vähän joka paikassa. Aidista ja hiv:stä käytetään vääriä termejä ja asioita sekoitetaan keskenään”, Pinkkiruusun ry:n Painilainen sanoo.

”Kyllä heteroillakin voi olla vilkas seksielämä. Karenssin pitäisi olla sama neljä kuukautta sekä saman että eri sukupuolten välisen seksin jälkeen.”

Painilaisen mukaan elinikäinen luovutuskielto on tarkoittanut sitä, että ihminen on tuomittu loppuiäkseen.

“Jotkut ovat päätyneet valehtelemaan seksuaalisesta historiastaan.”

Suomessa verenluovutuksesta vastaa Punaisen ristin veripalvelu. Se noudattaa Fimean määräyksiä.

”Verenluovutus perustuu luottamukseen. Me oletamme, että luovuttajiksi pyrkineet eivät anna väärää tietoa”, sanoo SPR:n vastaava lääkäri Johanna Castrén.

Nimetön kansalainen kanteli vuonna 2007 Eduskunnan oikeusasiamiehelle homoseksin aiheuttamasta elinikäisestä kiellosta. Nyt Fimea on arvioinut riskit huolella ja asiantuntijoiden kanssa.

”Päätös ei liity siihen, että verestä on pulaa, mutta hyvä asia se on, jos verenluovuttajia on tämän jälkeen enemmän”, sanoo Peltoniemi.

Rehelliset homomiehet voivat nyt joulun kunniaksi aloittaa vuoden mittaisen selibaatin ja luovuttaa verta ensimmäisen kerran joulukuussa 2014. Jo ensi vuoden kesäkuussa verta voivat luovuttaa ne, joille miesten välisestä seksistä on muuten vaan kulunut yli vuosi.