ElämäKirjoittanut maria karuvuori

Naura pimeydelle

Lukuaika: 2 minuuttia

Naura pimeydelle

Teksti Maria Karuvuori

Tampereen Hirvitalon HEH – HEH -huumorinäyttely ottaa vessavitsit tosissaan.

Lavalla kuvataiteilija Mari Aaltonen lukee pienestä punaisesta kirjasta absurdia tarinaa kaakaon juomisesta. Välillä Pikku-Pietari-niminen vatsastapuhujan nukke säestää. Välillä Aaltonen lukee väärin, välillä repeää tahattomasti nauruun. Yleisöäkin naurattaa. Kaikkein hauskimpia ovat pienet, ennalta suunnittelemattomat virheet ja välikommentit.

Ollaan Tampereen nykytaiteen keskuksessa Hirvitalossa. Tänä iltana vietetään HEH – HEH -huumorinäyttelyn avajaisia. Aaltosen performanssi saa miettimään sitä, mistä hauskuus lopulta syntyy.

Illan musiikista vastaa Kesyt veljekset -duo. Kitaristi veivaa Väyrys-naamari kasvoillaan loputonta Smoke on the Waterin alkuriffiä. Toinen jäsen soittaa nauhalta pieraisuja ja röyhtäisyjä, jotka rytmittävät musiikkia. Lopuksi Johnny Cashinkin coveroima Hurt-kappale saa ikimuistoisen, pierujen säestämän tulkinnan.

Huumorinäyttelyä on ollut järjestämässä viisihenkinen työryhmä. Idea syntyi havainnosta, että ikimuistoisimmat taideteokset ovat usein tavalla tai toisella hauskoja.

Silti kokonaisen näyttelyn rakentaminen huumoriteeman ympärille on rohkea teko. Hauskuus kun on usein spontaania, ja jos jokin asia määritellään huumoriksi, hauskuus saattaakin kadota.

Näyttelyn järjestäjät tunnistivat sudenkuopat.

”Ei kukaan pysty tyhjentävästi määrittelemään sitä, mikä on hauskaa. Se on edelleen mysteeri myös meille”, Omar Truco-Kallonen sanoo.

Joitakin yleistettäviä havaintoja työryhmäläiset hauskuudesta kuitenkin tekivät. Syksyn mittaan pidettiin tapaamisia, joissa analysoitiin hauskoja videoita ja tehtiin stand up -harjoituksia.

”Hauskuus syntyy usein odottamattomien asioiden yhdistelystä, ja siihen liittyy jokin yllätys. Ja tietysti ruumiin eritteet ja seksi naurattavat”, Päivi Viinikainen sanoo.

”Lähestyimme aihetta analyyttisesti, mutta halusimme kuitenkin välttää liikaa teoreettisuutta.”

Huumorin kautta voi käsitellä haudanvakaviakin asioita, ja sen avulla voi myllätä erilaisia tabuja. Hirvitalonkin näyttelyssä on teoksia, jotka liikkuvat hyvän maun rajalla.

”Meillä on yksi alun perin törkykoppi-nimellä kulkenut huone, mutta ei tässä näyttelyssä mielestäni mitään todella rajua materiaalia ole”, Viinikainen sanoo.

Näyttelyn ajoitus on onnistunut: vuoden pimeimpänä aikana nauru on tarpeen. Viinikainen ja Truco-Kallonen pitävät huumoria yhtenä ihmiskunnan tärkeimmistä selviytymiskeinoista. Nauru on tehokas ase epätoivoa vastaan.

”Huumoria voi verrata jopa uskontoon. Olemmekin rakentaneet tänne eräänlaisen huumorin alttarin. Alttarista vastasi pääasiassa kuvataiteilija Stina Riikonen, ja siinä on yhdistelty erilaisia huvittavia esineitä yllättävillä tavoilla”, sanoo Viinikainen.

Huumoriteema kiinnostaa selvästi myös yleisöä. Avajaisvieraita on yli sata. Virallisen ohjelman jälkeen yleisö innostuu esittämään vitsejä Vitsikaraoke-videolta.

Näyttelyssä on töitä 25 taiteilijalta tai taiteilijakollektiivilta. Aiheen tulkinta on yhtä monimuotoista kuin tekijäkaartikin. Pauliina Leikaksen lähestymistapa on ehkä kaikkein analyyttisin. Hän on valinnut sata ottamaansa valokuvaa, jotka ovat hänen mielestään hauskoja. Sitten hän on järjestellyt ne erilaisiin kategorioihin, kuten lapset ja eläimet tai kaksimielisyydet.

Niin, ja se törkykoppi! Täältä löytyy muun muassa ristille naulittu joulupukki ja ulosteen peittämä tuoli. Seinällä komeilee Jouni Isotalon lehtikullalla päällystetty penisveistos, jonka yläpuolella lukee huolellisesti tekstattuna: ”Iha vitu sama”. Järjestäjä Elliina Peltoniemen mukaan teoksen hauskuus syntyy hienostuneen tekotavan ja sisällön törmäyksestä.

Teos saa uusia ulottuvuuksia viereisessä huoneessa pyörivässä videoteoksessa, jonka on toteuttanut Risto Honkasalmi. Siinä kuvataan Isotalon työskentelyä Paulig-mainoksista tutun narratiivin kautta. Taitelija asettelee lehtikullan palasia penisveistoksen päälle ja selittää, kuinka jokainen veistos on yksilö. Videon nimi on Kädentaitaja: Parrun veistäjä. Tietenkin.

H E H – H E H -huumorinäyttely 29.12. asti Tampereen Hirvitalolla. Tulevia tapahtumia 15.12. kello 17 Hassunhauska mykkäelokuvailta livesäestyksellä, 28.12. Päättäjäisviikonloppu
 kello 17 Rami Airolan & Johannes Rojolan: Tapporalli I, kello 20–02 jatkobileet Myrskytilan Leikki-Klubilla, 29.12. kello 17 Rami Airolan & Johannes Rojolan: Tapporalli II.

Tarkempi ohjelma löytyy netistä.
Omaa ohjelmaa huumoristagelle voi ehdottaa: paivi.viinikainen(a)gmail.com