TaideKirjoittanut Hanna Nikkanen

Islannin ihanin tyttö

Lukuaika: 2 minuuttia

Islannin ihanin tyttö

Teksti Hanna Nikkanen

Kun islantilainen Lay Low soittaa countrya Helsingin Koko-teatterissa, tunnelma on kuin kotibileissä. Musiikin pelkistetty melankolia ja laulajan liki sietämätön herttaisuus sulattavat jään.

On kulunut jo aikaa viime kerrasta, kun näin keikan, jonka lopussa yhtye joutuu aloittamaan settinsä alusta. Lay Low on jo soittanut kaiken materiaalinsa, mutta yleisö vaatii lisää. Eipä siinä muutakaan voi.

Lay Low on Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir, 26-vuotias laulaja Islannista ja kenties herttaisin esiintyjä, jonka olen ikinä nähnyt lavalla. Tummakulmainen Sigrúnardóttir hihittää, mokailee ja on silminnähden hermostunut, vaikka Helsingin Koko-teatterin sali tuskin on keikkapaikoista uhkaavin. Yleisö lohduttaa, kun mikrofoni ulvaisee tai laulajaa alkaa ujostuttaa kesken välispiikin.

Suomen-kiertueella Lay Low’ta säestää kitaristi Petur Hallgrimsson, merimiehen näköinen lakkipää. Nämä kaksi kun saisi pulloon.

Ulkomusiikilliset seikat sikseen. Lay Low soittaa aika perinteistä countrya. Ote on minimalistinen: Suomen-kiertueella kappaleita säestää yleensä vain kitara ja banjo. Sanoituksissa tehdään pieniä huomioita sydänsuruista. Johnny Cashin haamu käy välillä jossain taustalla.

Hallgrimssonin ja Sigrúnardóttirin soitto kulkee vaivattoman oloisesti yhteen. Hallgrimsson, joka on kiertänyt maailmaa muun muassa Kylie Minoguen kitaristina ja Lhooq-yhtyeen riveissä, osaa antaa laulajalle tilaa. Kaunisääninen kitaristi yhtyy lauluun vain pieniksi hetkiksi, ja silloin löytyy sellainen harmonia, että vatsasta ottaa.

Tärkeintä on kuitenkin Sigrúnardóttirin ääni. Se on enemmän bluesia kuin countrya, pehmeä ja lohdullinen.

Lay Low’n tuoreella Farewell Good Night’s Sleep -levyllä soittaa suurempi poppoo, ja tuottajana toimii palkittu britti Liam Watson. Kiertueella kuultava pelkistetympi soundi toimii kuitenkin paremmin.

Lay Low on kotimaassaan suosittu, mutta Suomeen hänet tuotiin perinteisen kotikutoisesti: suomalainen vaihto-opiskelija, lämmittelijänä esiintyneen mainion Alaska-duon ystävä, päätyi Sigrúnardóttirin kotibileisiin ja toi sieltä mukanaan musiikkia, jota soitti täällä tutuille.

Kotibileiden meininkiä on myös Koko-teatterissa. Lava on matala ja sali pikkuruinen. Keikan edetessä Sigrúnardóttir juttelee yhä enemmän katsojien kanssa.

”Kuutos”, ihana Lovísa yrittää kiittää yleisöä keikan lopuksi. Sitten taas hihitetään.

”Ei tämä vielä mitään: keskiviikon keikalla ajattelin aloittaa coolisti sanomalla, että moi. Jostain syystä sanoin kuitenkin ’miu’.”

Jos näin persoonallisesta ja aidosta islantilaismimmistä tulee kansainvälinen tähti, yksi asia on varmaa: edessä on loputtomien Björk-vertausten kirous. Se on vähän sääli.

Lay Low soittaa Hämeenlinnan Suisto-klubilla tänään 28.2. (lämmittelijöinä Alaska ja Underwater Sleeping Society) ja Tampereen Telakalla 3.3. Levy Farewell Good Night’s Sleep julkaistaan maaliskuussa, ja sitä voi ostaa ennakkoon keikkapaikoilla.