Teksti Teemu Muhonen
Eilisestä lähtien suomalaisilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon tekemällä sitä, mitä me parhaiten osaamme – klikkailemalla hiirtä.
Uusi kansalaisaloitelaki tuli voimaan eilen. Lain mukaan 50 000 suomalaisen allekirjoittama lakialoite menee automaattisesti eduskunnan käsiteltäväksi. Eikä siinä vielä kaikki. Allekirjoituksen voi tehdä sähköisesti.
Lakialoitteiden laatimisessa auttaa Avoin ministeriö, joka on talkootyönä toteutettu palvelu. Ministeriö joka edistää kansalaisaloitteiden laatimista ja auttaa niiden muotoilemisessa lakiehdotusten muotoon vapaaehtoisjuristi- ja asiantuntijavoimin.
Jo aiemmat suomalaisten saavutukset klikkausaktivismin saralla ovat kiistämättömät. Vuonna 2010 maamme Facebook-radikaalit laittoivat päätöksentekijät polvilleen järjestämällä koko maan seisauttaneen yleislakon mielenosoitukseksi eduskunnan itse itselleen myöntämistä palkankorotuksista. Se, jos joku, oli vaikuttamista. Ja kerran se yksi tyyppi ajoi traktorilla jostain johonkin. Tämäkin klikkausaktivismin hedelmiä. Ei paha.
Eduskunta on saattanut tehdä kohtalokkaan virheen antaessaan klikkaushuligaaneille mahdollisuuden rellestää lain viheriöillä. Nyt onkin korkea aika tutkia, millaisia lakiehdotuksia kansanedustajat pääsevät tulevaisuudessa tyrmäämään. Fifi tutki adressit.com-sivuston suosituimpia vetoomuksia. Yli 50 000 allekirjoitusta on viimeisten kuuden vuoden aikana kerännyt yhdeksän adressia. Tässä valittuja paloja:
1. 7 Päivää -lehti boikottiin, 223 968 allekirjoitusta
Ylivoimaisesti sivuston historian suosituin adressi. Seiskan kieltäminen lailla voisi hyvinkin saada kannatusta eduskunnassa. Ainakin Kimmo Sasilta. Jos lailla kiellettäisiin ainoastaan Seiska, ei tarvitsisi vetää mukana Sasin suuresti halveksumia maakuntalehtiä. Vai olivatkos ne sittenkin paikallislehtiä…
3. Hallituksen on muutettava päätös eläkeiän nostamisesta, 174 482 allekirjoitusta
“Kiitos kaikille tämän adressin allekirjoittajille! Saavutimme tavoitteemme eläkepäätöksen muuttamisesta. Adressi osoitti, että kansalaismielipiteellä on merkittävä vaikutus poliittiseen päätöksentekoon”, kiittelivät SAK:n, Akavan ja STTK:n johtajat vuonna 2009.
Klikkausaktivismi siis sulatti Rukan lumet, mutta valitettavasti talvi tulee aina uudestaan. SAK:n Lauri Lyly ilmoitti aiemmin tässä kuussa, ettei SAK enää tyrmää eläkeiän nostoa. Mitä tästä opimme? Klikkaaja ei voi levätä koskaan. Treenatkaa siis hiirikätenne kuntoon!
5. Susan Kuronen – lopeta se avautuminen, 66 046 allekirjoitusta
Vuonna 2006 luotu adressi puri kuin vihainen bulldoggi. Neiti vaihtoi nimensä ja katosi maan alle. Vuonna 2008 hän yritti vielä epätoivoisesti taistella internetradikaaleja vastaan haastamalla seitsemän Suomi24-palstalle kirjoittanutta oikeuteen kunnianloukkauksesta. Oikeus hylkäsi kaikki syytteet. Näin Susan Ruusunenkin sai tuta internetradikalismin voiman.
9. Adressi Päivi Räsäsen erottamiseksi ministerinvirasta, 50 388 allekirjoitusta
Puolensadan klubin uusin tulokas on luotu alle kaksi viikkoa sitten. Ministeri Räsänen teki pahimman virheen, jonka suomalainen päättäjä voi tehdä: yritti puuttua kännien vetämiseen. Kalja koskettaa, ja niinpä suomalaiset ottivat asian omakseen. Räsänen ei totuuksia laukoessaan tainnut ottaa huomioon erästä merkittävää seikkaa. Missä suomalaiset ovat keskellä yötä, jos he eivät ole baarissa? He istuvat koneidensa ääressä kaatokännissä ja klikkailevat vihaisempina kuin koskaan. Siihen hallituksella ei ole varaa.
Skeptikon on helppo sanoa, että uusi kansalaisaloitelaki edistää demokratiaa vain näennäisesti. Se on totta niin kauan, kuin ihmiset klikkailevat tyhmien asioiden puolesta. Vilkaisu adressit.com-sivustolle ei luo juurikaan toivoa. Koska niin monien suomalaisten into päätöksentekoon rajoittuu tietokonepöydän ääreen, jospa edes koetettaisiin klikkailla jotenkin järkevästi.
Ensimmäisen uutta lakia hyödyntävä lakialoite on Kennelliiton aloite, joka tähtää koiraveron poistamiseen. Koiraveroa kerätään ainoastaan Helsingissä ja Tampereella. Näissä kaupungeissa sitä maksaa yhteensä noin 15 000 koiranomistajaa. Vaikka kaikki heistä allekirjoittaisivat, matkaa 50 000:een olisi vielä paljon. Kannan oman korteni kekoon. Vaikka en omistakaan koiraa, vero on mielestäni turha. Voisinpa siis allekirjoittaa aloitteen.
Ai, enpä voikaan. Oikeusministeriöllä ei ole sivua, jossa aloitteita voisi allekirjoittaa. Helsingin Sanomien mukaan ministeriö ei ole käytännössä edes aloittanut järjestelmän rakentamista. Höh.
Onneksi on adressit.com. Klikkaussormea nimittäin kolottaa.