Aktivismi

Jokaiselle sukupolvelle oma perustuslakinsa

Lukuaika: 2 minuuttia

Jokaiselle sukupolvelle oma perustuslakinsa

Teksti Lotta Tenhunen

1930-luvun Euroopassa ensimmäiset suuret fasismin vastaiset liikkeet koettiin Espanjan sisällissodassa. Nyt Espanjassa taistellaan eturintamassa Euroopan kansojen varallisuutta ryövääviä leikkauksia vastaan. Espanjalaiset yhteiskunnalliset liikkeet vaativat suoran demokratian kautta kirjoitettavaa perustuslakia ja ottavat seuraavan merkittävän askelen sitten tilaa vallanneen 15M-torikokousliikkeen.

Viime tiistaina 25. syyskuuta sadattuhannet vaativat hallituksen irtisanoutumista ja uuden perustuslain kirjoittamista suoran demokratian keinoin. Osallistujia kaikkialta Espanjasta ja myös sen ulkopuolelta Madridiin tuonut 25S – SurroundTheCongress ei ollut ammattiliittojen koolle kutsuma, kuten kahta viikkoa aiemmin järjestetty ”miljoonan marssi”, eivätkä sen vaatimukset typistyneet liittojen valtiolle esittämiin pyyntöihin. Tapahtumakutsu julkistettiin sosiaalisessa mediassa nimettömänä. Näin tiistain protesti jatkoi samaa ”kenen tahansa politiikkaa”, jonka torivaltauksien ja yleiskokousten 15M-liike synnytti keväällä 2011.

Askel eteenpäin marsseista ja vaatimuksista poliitikoille on otettu, sillä poliitikoilla ei näytä lainkaan olevan mitään sitä vastaan, ettei yhä kasvavalla osuudella Espanjassa asuvista ole töitä, terveydenhuoltoa tai mahdollisuutta kouluttautua. Väen vastarintaa he teeskentelevät olevansa ymmärtämättä eikä kyttiä tarvitse kahdesti kansanmurhaan käskeä, kuten on tapana sanoa.

Espanjan mielenosoituksiin liittyvän poliisiväkivallan on annettu jatkuvasti kiihtyä ilman minkäänlaisia sanktioita. Kidutus pidätystilanteissa yleistyy ja valitukset poliisitoimista jäävät lähes aina tutkimatta, kuten Amnesty Internationalin vuosiraportissa 2011 kerrotaan. Tiistain mielenosoituksissa pidätettiin yli 30 mielenosoittajaa. 64 tarvitsi sairaalahoitoa. Yksi mielenosoittajista oli lähellä halvaantua pysyvästi poliisin hypättyä hänen selkänsä päälle. Monet, kuten konservatiivipuolueen Cristina Cifuentes, ovat julkisesti kutsuneet suurmielenosoituksia ”häiriötekijöiksi”.

Mitä sitten tehdä, kun vastustaminen ei enää riitä? On muutettava pelin sääntöjä. Koko eurooppalaisen leikkausten vastaisen rintaman kannalta 25S merkitsi tärkeää siirtymää: se pyrki ravistelemaan liikkeen turkista viimeiset edustuksellisuuden tomut ja asettamaan itsenäisen organisoitumisen ja uusien pelisääntöjen kirjoittamisen taistelun keskiöön.

Protesteja organisoivassa Democracia Real Ya -liikkeessä toimivan Aitor Tinoco i Gironan mukaan vallitseva poliittinen tilanne on nostanut uuden perustuslain poliittisten kamppailujen kärkeen.

”Aiemmin vallinnut yhteiskuntasopimus on rikottu ja todistamme parhaillaan uusliberaalien oppien siirtämistä eurooppalaisiin perustuslakeihin. Tämän estämiseksi avoin konstitutiivinen prosessi on nyt tärkeämpi kuin koskaan”, Tinoco i Girona toteaa elokuussa tehdyssä haastattelussa.

Nykyinen perustuslaki kirjoitettiin vuonna 1978 Espanjan siirtyessä Francisco Francon diktatuurista parlamentaariseen monarkiaan. Tinoco i Gironan mukaan se perustuu pelon tasapainoon ja vaihtoehdottomuuteen.

”Haluamme sanoa, ettei kyseessä ole ainoastaan taloudellinen kriisi, vaan ennen muuta vuoden 1978 tilanteeseen palautuvan poliittisen järjestelmän legitimiteettikriisi. Jokaiselle sukupolvelle oma perustuslakinsa. Vallitseva perustuslaki ei enää toimi.”

Seuraava edustajainhuoneen piiritys, 29S, on kutsuttu koolle huomenna lauantaina kello 19 Suomen aikaa. Samana päivänä edustajainhuone piiritetään myös Lissabonissa. Italiassa ja Kreikassa järjestetään tukimielenosoituksia. Kapinaa voi seurata verkkolähetyksenä osoitteissa livestream.com/spanishrevolutionsol ja tomalatele.tv/web.

  • 28.9.2012