Elämä

Video: Tämä on arkkitehtuuria

Lukuaika: < 1 minuutti

Video: Tämä on arkkitehtuuria

Teksti Erkki Pirtola

Marko Kaiponen ja Riikka Käppi rakensivat talon ilman rakennustaitoja tai pankkilainaa. Kierrätysmateriaaleista syntyi Toivakkaan Hannun ja Kertun piparkakkutalo, josta noitapankki on ajettu ulos. Erkki Pirtola kuvasi ITE-taloa ja sen asukkaita.

Marko ja Riikka eivät koskaan olleet rakentaneet mitään, mutta päättivät tarttua sahaan ja vasaraan. He ostivat Toivakan kunnasta kivikkoisen rinnetontin markan neliöhinnalla 1990-luvun alussa.

He ajelivat pakulla satoja kilometrejä hakemassa mitä moninaisimmilta purkupaikoilta materiaaleja: punatiiliä, harmaata ladonseinälautaa, lattialankkuja, hirsiä, ikkunoita ja ovia, joista pyöreä oravanpesä rakennettiin.

”Pankkien tuulikaapissa pitäisi olla sellainen pyövelinnäköinen jätkä, joka ottais korvaotteen nuorestaparista, joka tulee hakemaan asuntolainaa, ja sanoisi: ’Miettikääpä vähäisen. Jos otatte lainan, joudutte pankkiorjaksi, pakkotöihin ja velkakierteeseen, joka johtaa depressioon, suhteen rikkoutumiseen, veritekoihin ja päädytte Alibi-lehteen'”, Kaiponen ehdottaa.

Lue Pirtolan laajempi juttu Toivakan ITE-talosta: Rakenna ite! (Voima 3/2010).

Kesäkuun Voima leviää jakelutelineisiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Siinä Erkki Pirtola kirjoittaa performanssitaiteilija Teuri Haarlasta, joka miettii känniä ja kakkaa.

  • 8.5.2011