Elämä

Veden valoisa tulevaisuus

Lukuaika: 2 minuuttia

Veden valoisa tulevaisuus

Teksti Tommi Melajoki

Puhtaan veden puute johtaa uusiin innovaatioihin. Auringonvaloon perustuva SODIS-puhdistusmenetelmä tuottaa juomavettä melkein naurettavan yksinkertaisesti. Voiko limupullo mullistaa maailman vesitilanteen?

Intiassa ripulikuolleisuus lasten parissa ei hellitä. Keskimäärin tuhat lasta menehtyy siihen päivittäin. Yli 60 prosenttia heidän taudeistaan liittyy veteen ja huonoon hygieniaan. Minkä taakseen jättää, sen vedestään löytää.

Kehitysapujärjestö Plan Indian vesi- ja sanitaatioasiantuntija Kalimuthu Arumugam etsii uusia vedenpuhdistusmenetelmiä.

”Me keskitymme pääasiassa koulujen vesi- ja saniteettiasioihin, suosittelemaan kotitalouksiin sisävessoja ulosteiden turvalliseksi hävittämiseksi, sekä puhumaan tehostetun hygienian puolesta. Rohkaisemme yhteisöjä tarkkailemaan käytetyn veden laatua säännöllisesti sekä osallistumaan vesiprojekteihin ja huoltamaan vesilähteitään. Perimmäinen tavoitteemme on vähentää ripulista johtuvaa lapsikuolleisuutta kohdeyhteisöissämme.”

”Veden klooraus on yksinkertaisin ja kustannustehokkain tekniikka. Tulva-alueilla, kun turvallisia lähteitä ei ole, suosittelemme kloriini/halogeeni-tablettien käyttöä. Lisäksi opetamme yhteisöille veden keittämistä ja vedensuodatinten käyttöä.”

Desalinointi, suolan erottaminen merivedestä, on kallista. Se ei Arumugamin mielestä ratkaise puhtaan veden pulaa.

Eräs lupaava uusi teknikka on niin kutsuttu SODIS-menetelmä, jossa auringon tuottama UV-säteily puhdistaa veden taudinaiheuttajista. Vesi varastoidaan puhtaisiin PET-muovista valmistettuihin pulloihin ja jätetään aurinkoon. Vesi on valmista nautittavaksi muutaman tunnin kuluttua. Menetelmää on kokeiltu Intiassa jo parin vuoden ajan.

SODIS – Solar water disinfection – on halpa ja tehokas tapa valmistaa puhdasta juomavettä kotitalouksien käyttöön ja varastointiin. Maailman terveysjärjestönkin suosittelemaa menetelmää käytetään useassa kehitysmaassa.

Veden sisältämä happi reagoi UV-A-säteilyyn muodostaen vapaita happiradikaaleja jotka omalta osaltaan vaurioittavat saastuneen veden sisältämiä patogeenejä. Auringonvalon infrapunasäteily lämmittää vettä, joka myös nopeuttaa tätä prosessia.

SODIS-menetelmää suositellaan käytettäväksi olosuhteissa, joissa veden kemiallinen käsittely tai keittäminen ei ole mahdollista. Menetelmä on toisaalta myös keittämistä taloudellisempaa ja ekologisempaa, sillä siihen ei tarvita polttoaineita. Ainoiksi rajoitteiksi muodostuu pullojen saatavuus ja käytettävän veden sameus. Käytettävä vesi olisikin aina syytä ensin suodattaa puhtaaksi kaikesta maa-aineksesta.

Menetelmä vaatii puhtaita, kirkkaita ja ulkopinnoiltaan eheitä PET-muovisia pulloja toimiakseen. Valtaosa myytävistä virvoitusjuomapulloista käyvät tehtävään.

Kalimuthu Arumugam antaa suosituksensa SODIS-tekniikalle, kunhan auringonpaistetta riittää.

”Eteläisen Intian ilmasto on suotuisa ja päivänvaloa riittää runsaasti, poikkeuksena tosin ovat sadekaudet. Käytännössä kyse on maksuttomasta teknologiasta – joskin kotitalouden täytyy tehdä pieni alkusijoitus ostaakseen muovipullot.”

Ongelmia tulee vastaan pilvisellä säällä.

”Useissa tapauksissa yhteisöt odottavat välittömiä tuloksia, kuten vesivarastojen kloorauksessa, tai veden keittämisessä ja suodattamisessa kotitalouksissa. Erityisesti pilvisinä päivinä, sadekausina ja keskitalvella päivänvalo on rajallista, etenkin maan pohjoisosissa. Yhteisöjen jäsenet eivät ole varmoja tekniikan toimivuudesta niinä aikoina.”

”Oikean kokoisten ja laatuisten PET-pullojen löytäminen maaseuduilla ja levän muodostuminen pulloihin aiheuttavat myös omat ongelmansa. Tämän lisäksi on osoittautunut, että vaaditaan paljon työtä ja motivaatiota saada yhteisöt ymmärtämään ja käyttämään uusia tekniikoita.”

  • 8.5.2011