Taide

Varma Niskalaukaus

Lukuaika: < 1 minuutti

Varma Niskalaukaus

Teksti Timo Kalevi Forss

Timo Rautiainen tajusi laulaa metallia suomeksi ja metalliskenelle epätyypillisesti teksteissä on asiaa. Trio Niskalaukauksen Perunkirjoitus-dvd kattaa suomalaisten metalliuroiden vaiheet kuuden vuoden ajalta.

Vuosina 1998–2004 aktiivisesti vaikuttaneen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen ura on pantu nyt pakettiin yhdeksäntuntiselle Perunkirjoitus-dvd:lle, joka sisältää keikkoja, musiikkivideoita ja valokuvia. Haastattelut ja takahuonesekoilut on jätetty tyylikkäästi pois.

Hiuksettomien myrrysmiesten soitto on suruista tehty ja bändi jyrää kuin viimeinen sotakorvausjuna Vainikkalan raja-asemalla.

Kysymys on perisuomalaisesta ilmiöstä. Kolme kitaraa rouskuttaa matalalta, ilmeet ovat peruslukemilla ja melodiat mollissa. Rautiaisen persoonassa ja lauluäänessä soi puhtaaksi viljelty suomalaisen uroon psyyke. Vaikka tekstit käsittelevät paljolti kuolemaa ja väkivaltaa, on mukaan maltettu sujauttaa muutama toivon pilkahduskin.

Välillä Rautiainen lähentelee saarnoissaan jonkinlaista kansanparantajan, portsarin ja pedagogin yhdistelmää. Hän pitää yleisönsä ja orkesterinsa hyppysissään isäntämiehen ottein.

Keikat toistavat samaa kaavaa. Teknisesti ja soitannollisesti parasta antia on Tuska-festivaalin keikka vuodelta 2003. Sen sijaan Heinola Sinfoniettan kanssa esitetty konsertti on paikoin vaivaannuttava. Pääasiassa Trio Niskalaukaus toimii kuin legendaarinen Saab 96, se varma kotimainen. Hieman jäykähkö menokone kuljettaa kuulijan perille varmasti ja turvallisesti. Jotkin taltioinneista ovat teknisesti epätasaisia, joskin olennainen välittyy. Mukana vilahtelee vierailijoita, kuten YUP:n Jarkko Matikainen ja Mokoman Marko Annala.

Mitä kovempi pakkanen sitä paremmalta bändi kuulostaa. Tämä on oivallettu myös videoissa, joista monissa seikkaillaan suomalaisissa talvimaisemissa. Äijimmillään Niskalaukauksen kaljupäät näyttäytyvät Lumessakahlaajat-videolla, joka on kuvattu raunioituneessa Kosovossa suomalaisten KFOR-joukkojen vieraana.

Perunkirjoituksella on myös muutama otos Trio Niskalaukauksen Saksan-kiertueelta. Tällä on arvoa lähinnä kuriositeettina, sillä bändi kadottaa maagisuutensa Timo Rautiaisen laulaessa saksaksi.

Yhdeksän tuntia Trio Niskalaukausta on tainnuttava annos. Pieninä maistiaisina Niskalaukaus toimii kuin piiskaryyppy yhden tähden jaloviinaa, virkistävästi ja potkua antavasti.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus: Perunkirjoitus-dvd. King Foo Entertainment 2009.

  • 8.5.2011