Yhteiskunta

Väkivaltaisia yhteenottoja Tegucigalpassa

Lukuaika: 2 minuuttia

Väkivaltaisia yhteenottoja Tegucigalpassa

Teksti Thomas Wallgren

Kansalaistarkkailija Thomas Wallgren tutustuu Hondurasin pääkaupungissa vallankaappauksen vastustajiin poliisiasemalla ja sairaaloissa. Yltyvän väkivallan ovat saaneet tuta muun muassa poliisin hakkaama presidenttiehdokas Carlos H. Reyes sekä päähän ammuttu opettaja Roger Vallejo.

Hondurasin karkotetun presidentti Manuel ”Mel” Zelayan kannattajien mielenosoitus päättyi torstaina puolelta päivin verisesti poliisin erikoisjoukkojen ampuessa yhtä mielenosoituksen osallistujaa, Roger Abraham Vallejoa, usealla luodilla lähietäisyydeltä päähän. Netistä löytyy videokuvaa, joka on kuvattu heti ampumisen jälkeen.

Kymmeniä muita mielenosoittajaa hakattiin pampuilla poliisin kyynelkaasuryntäyksessä. Heistä ainakin yhdeksän vietiin sairaalaan hoidettaviksi. Ainakin 80 muuta mielenosoittajaa pidätettiin.

Saapuessani Mujeres en Resistencia -liikkeen aktivistien saattamana poliisiasemalle sieltä vapautettiin yksitellen viisi mielenosoittajaa, joilla oli pampuniskujen jäljiltä mustelmia useassa paikassa. Osalla oli kasvot ja pää veren peittämänä ja ainakin yhden kunto oli niin heikko, ettei hän jaksanut itse kävellä pois. Pahimmin loukkaantuneiden vapauttamisen jälkeen poliisi päästi yksitellen vapaaksi vangitsemansa 5 tai 6 lasta ja nuorta.

Poliisi päästi Hondurasin Cofadeh- ja Codeh-ihmisoikeusjärjestöjen ja kansainvälisen delegaation tarkkailijoita sisälle poliisiasemalle n. klo 14. Poliisiaseman pienellä pihalla oli useita kymmeniä kiinniotettuja, parikymmentä aseistettua poliisia, useita kansalaisjärjestöedustajia ja ainakin kolme ulkomaalaista toimittajaa. Isompi aseistettujen poliisien joukko vartioi asemaa kadulla ja myös aseman katolla. Tunnelma oli aluksi varsin jännittynyt ja kaoottinen kadulle kerääntyneen noin kolmensadan ihmisen väkijoukon huutaessa iskulauseita ja kiinniotettujen muodostaessa ketjuja aseman pihalla ja huutaen takaisin.

Haastattelin neljäätoista kiinniotettua, joilla kaikilla oli isoja mustelmia poliisin iskujen jäljiltä. Suurin osa oli valmis esiintymään omalla nimellä. Osa ilmoitti uhmaavasti, etteivät pelkää. Muutama halusi puhua nimettömästi.

Joukossa oli vajaa kymmenen naista. Kaksi heistä kertoi minulle joutuneensa seksuaalisen häirinnän ja uhkausten kohteiksi. Erästä nuorta poikaa hakattiin hänen ja tyttöjen kertoman mukaan poliisiautossa pojan yrittäessä puolustaa tyttöystäväänsä.

Kiinniotettujen joukossa oli myös Zelayan kannattajien johtohahmoihin kuuluva panimotyöläisten ammattiyhdistysten johtaja Juan Barahona Bloque Popular -liikkeestä. Haastattelin myös yhtä poliisia, joka voimakkaasti kiisti poliisin käyttäneen mielenosoituksessa väkivaltaa.

Suomalaisittain erikoisena yksityiskohtana voi mainita, että tulkkinani toiminut poliisin kiinniottama Roy Romero kertoi työskennelleensä neljä vuotta karibialaisella risteilyaluksella ja käyneensä muutama vuosi sitten Helsingissä, jota hän piti kauniina kaupunkina.

Poliisiasemalta siirryin piirin sairaalaan, jossa minut päästettiin parinkymmenen järjestöedustajan ja toimittajan kanssa hoitohuoneisiin seuraamaan jälleen hyvin sekavaa tilannetta.

Sairaalaan hoidettaviksi vietyjen mielenosoittajien joukossa oli mm. puolueista riippumaton presidenttiehdokas, Carlos H. Reyes, jonka oikea käsi oli murtunut ja jolla oli vasemman korvan lähellä kymmenen tikkiä. (Sain eräältä sairaalan virkailijalta luettelon sairaalan hoitamien mielenosoittajien nimistä ja heidän diagnooseistaan.) Tapasin Reyesin sairaalassa klo 16.20. Hän oli energisen oloinen ja antoi haastatteluja lehdistölle.

Keskipäivän väkivaltaisuuksien vakavimmin loukkaantunut uhri, Roger Vallejo, on delegaatioomme kuuluvan Tom Kucharzin illalla sairaalasta saamien tietojen mukaan leikattu mutta edelleen hengenvaarassa.

Kansallisen autonomisen yliopiston filosofian laitoksen opettaja ja yliopiston johtokunnan jäsen Ramon Romero arvioi illalla Hondurasin tilanteen edelleen vaikeutuvan.

Maan tilannetta kuvaa ehkä Romeron tarina kokouksesta, jossa hän oli istunut keskellä päivää yliopiston rehtorin kanssa. Rehtori keskeytti kokouksen lähteäkseen heti käymään poliisiasemalla: putkaan oli viety useampi yliopiston opettaja.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston filosofian laitoksen johtaja sekä Suomen Pakolaisavun puheenjohtaja. Hän osallistuu Hondurasissa kansainvälisen delegaation vierailuun, jota johtaa Nora Cortiñas argentiinalaisjärjestöstä Madres de Plaza de Mayo – Linea Fundadora.

Lue myös Wallgrenin muut raportit. Osa 1: Kansalaistarkkailija matkustaa Hondurasiin; Osa 3: Vaarallisia tarinoita Hondurasista.

  • 8.5.2011