Taide

Töhryraati tuntee perinteet

Lukuaika: 2 minuuttia

Töhryraati tuntee perinteet

Teksti Kukka Ranta

Monen kokeellisen töhryn jälkeen raatilaiset tutustuvat vihdoin oikein perinteiseen teokseen. Traditio on valttia, todetaan, kun viikon töhry kerää kotiin ennätyspisteet.

Viikon töhryä hallitsevat hillityn siniset sävyt. Mutta mitä siinä lukee? Onko alussa A, S tai ehkä kreisi W? Raati tavaa TRECK – C:n alaosa on vain ekstraa, sovitaan. Perinteikäs TRECK painii eri kategoriassa kuin aikaisemmat, kokeellisemmat töhryt. Traditionaalinen saa raadilta parhaat pisteet.

Arnold: ”TRECKISSÄ on otettu kaikki mausteet ja lisukkeet käyttöön ja efekti on se, että kirjaimet pomppaavat silmiin. Siellä on räjähdystä, tähtöstä ja kiillettä, ja klassiset värikerrostumat.”

”Kyllä, nää biissit burnaa! Ne on vähän yybertäydelliset, mutta ei noihin kyllä sopisikaan sellainen könöys. Kaipaisin vielä klassisempia värisävyjä. Lila on tunkkainen: jos se olisi vaaleampi niin voisi toimia paremmin. Maalaus on harmaassa tähtisumussa, glamouria tähtimeressä, se on sitä sotaa.”

Haltioitunut Arnold heilauttaa kahdeksikon.

Karita Pio: ”On elementit kohdallaan! Ehkä tulee kuitenkin tunne, että maalaus on jopa liian täydellinen, siinä on nimittäin tosi paljon tavaraa. Mua aina ärsyttää jos on isoja alueita liian tummalla ja jos on mustat lainit. Tämä piissi on kuin sotatantereella, joku siellä räjähtelee.”

”Töhryssähän kuvataan sodan ihannointia, todellakin”, Karita Pio oivaltaa. Raati repeää nauruun.

”Nerokasta! Piissi on taistelutantereella. Kuvana sodan ihannoinnista tulee lisänumero. Tästä tulee kyllä täysi kymppi.”

Ludvig: ”Kuuluu ihan papattien pauke ja silmissä sähisee. Aikamoinen TRECK. Itse en ole treckannut, mutta olen kuullut, että se on rankkaa ja varmaan papattien seassa tapahtuu. Teos on dynaaminen ja tekstin vasemmanpuoleinen heittomerkki on hieno! Kaiken kaikkiaan onnistunut ja luo todentuntuisen vaikutelman.”

Ludvigiltakin heruu yhdeksän.

Pena: ”Töhryssä miellyttävät monet ulottuvuudet. Positiivista on erilaiset aerosolilla aiheutetut jäljet. Mutta siinä on yksi mauste liikaa.”

”Tässä on kaikki elementit ollakseen hyvä graffiti, mutta en yhdy näihin värivalintoihin. Annan ysin.”

Jartsa: ”Kyllä miellyttää ensi silmäyksellä. Tästä näkee, että tekijä on kokenut graffitimaalari, koulunsa käynyt, sillä kaiken graffititaiteen sääntöjen mukaan mennään.”

Kaikesta huolimatta myös Jartsa purnaa värivalinnoista: räjähdykset ja kirjaimet eivät jotenkin kohtaa. Teos vaikuttaa tuotemerkkimäiseltä.

”Tuotemerkit tietenkin kuuluvat graffitimaalauksen perinteeseen.”

Kahdeksan pistettä Jartsalta.

Töhryraadin jäsenet ovat kaikki maalanneet yli kymmenen vuotta ja toimivat taidealalla. Kuvat on valittu Suomen suurimman graffititaidetta dokumentoivan verkkosivuston Kromin arkistosta.

  • 8.5.2011