Teksti Susanna Kuparinen & Hanna Nikkanen
Lehdenmyyjän kuolema paljasti Britanniassa – taas – kuinka poliisi yrittää peitellä virheitään. Viattoman sivullisen kuoleman myötä myös mielenosoittajiin kohdistuva väkivalta saa huomiota. Pääsiäisenä Lontoossa muistetaan Ian Tomlinsonia.
Lontoossa marssitaan ensi lauantaina 11. huhtikuuta poliisin kovakouraisen käsittelyn seurauksena kuolleen Ian Tomlinsonin, 47, puolesta.
Lauantain mielenosoituksessa vaaditaan G20-mielenosoitusten yhteydessä kuolleen Tomlinsonin tapauksen avointa ja perinpohjaista tutkintaa. Tomlinsonin kuolemasta ja etenkin sitä seuranneista peittely-yrityksistä on noussut Britanniassa suuri kohu.
Sekä poliisi että poliisin väärinkäytöksiä tutkiva viranomaistaho IPCC yrittivät ensin peitellä poliisin osallisuutta tapahtumiin. Alkuperäisessä poliisiraportissa väitettiin, että Tomlinson ei ollut ollut kontaktissa poliisin kanssa ennen kuolemaansa. Raportissa myös syytettiin mielenosoittajia elvytysyritysten vaikeuttamisesta. Tutkimus yritettiin saattaa virallisesti loppuun ennen Tomlinsonin kuvan julkistamista. Siksi harva pahoinpitelyn silminnäkijöistä osasi yhdistää näkemäänsä uutisiin, jotka kertoivat sydänkohtaukseen kuolleesta sivullisesta.
Potti räjähti, kun newyorkilainen sijoittaja luovutti Guardian-lehdelle kuvaamansa videon, jolla poliisi kaataa Ian Tomlinsonin rajusti katukiveykselle. Poliisi reagoi vaatimalla lehdeltä, että video poistetaan sen verkkosivuilta – se ”haittaisi tutkimuksia”.
Kun tarina alkoi paljastua väitettyä monimutkaisemmaksi, kävi ilmeiseksi, ettei poliisin sisäinen tutkinta riittäisi sen selvittämiseen. Tomlinsonille suoritetaan uusi ruumiinavaus kiirastorstaina 9. huhtikuuta.
Viime perjantaina poliisijohto ilmoitti, että G20-poliisioperaatio oli menestys. Tomlinson-kohun jälkeen poliisiväkivallasta on alkanut tihkua tiedotusvälineisiin useita silminnäkijähavaintoja ja myös pahoinpideltyjen kertomuksia.
Erityisesti poliisin saartamistaktiikkaa on kritisoitu. Poliisi saartoi G20-kokouksen aikana tuntikausiksi muun muassa rauhanomaisen ilmastoleirin.
Saartorenkaiden sisään jäi myös ohikulkijoita, työmatkalaisia ja sivustakatsojia. Kun tuhannet ihmiset joutuivat viettämään koko päivän tungoksessa ilman saniteettitiloja, olot muuttuivat sietämättömiksi.
Lehdenmyyjänä työskennellyt Tomlinson joutui poliisin hyökkäyksen kohteeksi, kun hän yritti päästä 1. huhtikuuta työpäivän jälkeen kotiin. Hän työskenteli Evening Standardin lehtipisteessä. Kotimatka vei hänet keskelle laajaa saartorengasta Lontoon Cityssä.
Silminnäkijät, joiden joukossa on muun muassa Cambridgen yliopiston teologian lehtori, kertoivat Guardianille poliisin hyökänneen useiden saartorenkaan sisään jääneiden henkilöiden kimppuun, joista osa oli mielenosoittajia, osa sivustakatsojia.
Puolitoista tuntia ennen kuolemaansa Tomlinson tallentui valokuvaan seisomassa tupakka suussa poliisiauton edessä. Kuvan ottaneen Ross Hardyn mukaan Tomlinson vaikutti olevan humalassa, ”omissa maailmoissaan”. Hän ei reagoinut, kun poliisi pyysi häntä siirtymään.
Tästä seurasi ilmeisesti Tomlinsonin ensimmäinen pahoinpitely. Valokuvaaja Anna Branthwaite näki, kuinka mellakkapoliisi retuutti Tomlinsonia poispäin Royal Exchange Buildingin katusululta. Poliisi tönäisi Tomlinsonin katuun kovalla voimalla. ”Poliisi löi maassa makaavaa miestä kaksi kertaa pampulla. Kyseessä ei ollut pelkkä tönäisy, se oli pahoinpitely”, Branthwaite kertoo Guardianille.
Sen jälkeen poliisi riuhtoi sekavan Tomlinsonin jaloilleen ja häntä alettiin töniä poliisien edellä, poispäin katusululta. Branthwaite todistaa, että Tomlinson ei tehnyt missään vaiheessa vastarintaa. Tämän jälkeen tapahtui videolle päätynyt toinen pamputus ja tönäisy.
Brittiläinen tv-kanava ITN julkaisi 9. huhtikuuta uutta videokuvaa, jossa näkyy toisen pamputuksen voimakkuus.
Mielenosoittaja Alan Edwards auttoi maassa makaavan Tomlinsonin jaloilleen. Myös Edwards kertoi Guardianille, että Tomlinson ei yrittänyt tehdä minkäänlaista vastarintaa. Kun Edwards tiedusteli Tomlinsonin vointia, tämä vastasi: ”Haluan kotiin. Asun ihan lähellä. Yritän päästä kotiin.”
Muutama minuutti myöhemmin Tomlinson romahti kadulle ja kuoli.
Videolla Tomlinsonia pamputtava poliisi oli peittänyt kasvonsa mustalla naamiolla, eikä häntä voi nauhalta tunnistaa. Myös univormun tunnusnumero oli kätketty.
”Yritin katsoa häntä tarkkaan muistaakseni kasvot, mutta kommandopipo peitti kaiken. Vain kädet ja silmät näkyivät. Hän vaikutti hieman hullulta”, Edwards kuvasi.
Torstaina 9. huhtikuuta – yli viikkoa Tomlinsonin kuoleman jälkeen – poliisi kuitenkin ilmoittautui tapauksen tutkijoille. Häntä vastaan ei toistaiseksi ole nostettu syytteitä.
Samana päivänä, kun Tomlinsonille tehtiin uutta ruumiinavausta ja häntä pahoinpidellyt poliisi vihdoin tunnusti tekonsa, Guardian sai käsiinsä uutta videomateriaalia tapahtumista. Siinä näkyy, kuinka mielenosoittajat – joita poliisi alunperin syytti pullojen heittelystä kuolevan Tomlinsonin päälle – rauhoittavat tilanteen elvytyksen alkaessa. Poliisi seuraa vierestä.
Lue myös Susanna Kuparisen blogiteksti Sivullinen Tomlinson ja lupa tappaa.