YhteiskuntaKirjoittanut susanna kuparinen

Onnistuneen aktivistitempauksen resepti: 65 metriä kangasta

Lukuaika: 2 minuuttia

Onnistuneen aktivistitempauksen resepti: 65 metriä kangasta

Teksti Susanna Kuparinen

Nyt puhuvat kokoomuksen vaalimökin paketoijat.

”Tuntemattomat ilkivallantekijät paketoivat kokoomuksen vaalimökin lakanoilla ja punaisella kankaalla”, Ilta-Sanomat uutisoi 14. huhtikuuta. Kolmen Sepän aukiolla sijaitsevasta vaalimökistä oli tehty iso lahjapaketti, johon oli ripustettu kortti: ”Kiitos kuluneista neljästä vuodesta! t: EK, suursijoittajat & pankit”.

”Käsittääkseni vaalikahvilalle ei ollut tehty mitään ilkivaltaa eikä mitään ollut varastettu, joten en näe tarvetta rikosilmoituksen tekemiseen”, kokoomuksen Helsingin-piirijärjestön toiminnanjohtaja Tuomo Valve kommentoi Ilta-Sanomille.

Vaalien alla on uutisoitu useista kahnauksista, vihapuheesta ja yhteenotoista vaalitilaisuuksissa.

Keskustelua on käyty myös Oikeutta eläimille -järjestön vaalisabotaasista, jossa Mari Kiviniemen vaalijulisteesta on tehty antimainosversio. Siinä Kiviniemi suupielet verta valuen ilmoittaa, että hän haluaa sulkea eläimiä pieniin häkkeihin.

Fifi jäljitti kokoomuksen vaalimökin paketoineen ryhmän ja haastatteli heitä sähköpostitse.

Terve. Keitä te olette?

Possellamme ei ole vielä tiettyä nimeä, mutta tässä haastattelussa meitä voi kutsua nimillä Partisaani, hippi ja punahilkat.

Mikä on teidän taustatahonne? Oletteko taideopiskelijoita, yliopistolaisia, kansalaisaktivisteja?

Ryhmämme koostuu opiskelijoista, päivätyöläisistä sekä eri polittisista järjestöistä tulevista aktiiveista.

Ilta-Sanomat piti teosta ilkivaltana. Mitä ajattelette kategoriasta?  

Joidenkin on vaikea ymmärtää poliittista taidetta. Surullista, että Ilta-Sanomien toimittajat eivät ole tarpeeksi sivistyneitä tai valmiita tutkimaan kunnolla asioiden taustoja. Poliittinen uutisointi Suomessa on liian skandaalihakuista. Emme tehneet ilkivaltaa, rikkoneet taikka turmelleet kenenkään omaisuutta.  

Oletteko osa vihan ja väkivallan kulttuuria, josta on puhuttu paljon vaalien yhteydessä?  

Tuomitsemme väkivaltaiset sekä vihamieliset vaalityötä häiritsevät teot. Poliittinen aktivismi on osa demokratiaa. Rauhanomaiset sekä pilke silmäkulmassa tehdyt tempaukset ovat enemmän kuin tervetulleita suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin.  

Mitä mieltä olette Oikeutta eläimille -järjestön Kiviniemi-julisteiden sabotoinnista?  

Antimainoksien idea on mielestämme ajankohtainen. Julisteiden graafinen toteutus oli nokkela ja terävästi Kiviniemen minkkiteollisuuden puolustaja -imagoa korostava. Toisten omaisuuden tuhoaminen ja etenkin yleisten ehdokastaulujen töhriminen on tuomittavaa. Ehdokastaulut ovat ainoa foorumi, jossa kaikille puolueille annetaan tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua vaaleihin. Muun vaalimainonnan kohdalla tämä ei kuitenkaan toteudu, jonka takia mielestämme vaalimainontaa tulisi muuttaa henkilökeskeisestä asiakeskeisemmäksi.

Ettekö pelkää, että tempauksenne sataa kokoomuksen laariin? Vahvistatte oman sidosryhmänne kriittistä asennetta, mutta samalla myös kokoomuksen kannattajakunnan asenteita.

Äänestäjien poliittista muistia on tervettä herätellä ja muistuttaa kenen politiikkaa sekä etuja kukin puolue ajaa. Tempauksellamme haluamme nimenomaan herätellä huumorin kautta vähemmän poliittisesti tiedostavia sekä aktiivisia ihmisiä. Emme usko kokoomuksen saavan tempauksemme ansiosta yhtään ylimärääistä ääntä, koska tässä tapauksessa media ei ole luonut kokoomukselle suurta kärsijän roolia.

Miksi valitsitte juuri kokoomuksen vaalimökin, ette esimerkiksi keskustan tai demareiden?

Suhtaudumme kriittisesti kokoomuksen hallituspolitiikkaan. Pitkin vaalikautta hallitus on antanut iloisia lahjoja pelkästään hyvätuloisille sekä menestyville. Julkisessa keskustelussa kokoomus on päässyt liian helpolla Suomen talouden holtittomasta romuttamisesta.

Oliko tempaus hetken mielijohde vai suunnittelitteko sitä pitkään?

Tempaus oli hyvin suunniteltu. Toteuttamisaikataulu venyi ryhmämme päivätöiden ja muiden vastuiden takia.

Mitä materiaaleja käytitte?

Onnistuneen aktivistitempauksen resepti on helppo: 65 metriä lakanakangasta, 32 metriä punaista trikoosatiinia, ilmastointiteippiä, pahvia, tusseja ja ompelulankaa. Ripaus mielikuvitusta ja paljon intoa. Voilá!

Olitteko harjoitelleet paketointia etukäteen? Jos, miten?

Kävimme paketointia pari kertaa läpi ajatusleikkinä.

Kuinka monta teitä oli, oliko työnjako selkeä?

Pieni ja yksinkertainen on kaunista. Kaksi ihmistä teki taustatyön ja toiset kaksi auttoivat toteutuksessa.

Mitä juridisia seuraamuksia veikkaatte saavanne?

Emme usko kokoomuksen tekevän rikosilmoitusta, koska emme ole tehneet mitään laitonta. Emme ole rikkoneet tai anastaneet mitään. Roskaamisesta voisi sakottaa jokaista jalankulkijaa.

Mitä haluatte sanoa teoksella?

Äänestäjien herättelyn ohella kritisoimme kokoomuksen toteuttamaa marionettipolitiikkaa, jossa kansalaisille ei tehdä selväksi ketkä naruja ohjaavat. Olemme kyllästyneet mainostoimistovetoiseen politiikkaan, jossa sloganit ja kultaiset reunukset menevät rehellisen ja suoran puhumisen edelle.  

Oletteko tietoisesti valinneet teokseen ns. positiivisen ja ironisen kulman? Lahjapaketti kuuluu valoisaan ja positiiviseen kuvastoon.

Emme usko räyhäämiseen, koska yleensä olennaiset asiat hukkuvat aggressiivisen ilmaisun alle. Terävällä, asiapitoisella, positiivisella sekä ajatuksia herättävällä aktivismilla tavoittaa laajempaa yleisöä ja pystyy saavuttamaan enemmän tulosta.

Mitä en ymmärtänyt teiltä kysyä? Mitä vastaatte tähän kysymykseen?  

Miksei tämän tyyppistä toimintaa ole vaalien alla enemmän? Miksi suomalaiset eivät lähde liikkeelle? Suomalainen poliittinen kulttuuri on liian pehmoista. Ei uskalleta olla näkyvästi asioista mieltä. Asiallinen debattikulttuuri puuttuu. Aktivismi tuppaa välillä rajoittumaan pienten marginaaliryhmien aggressiiviseksi toiminnaksi.