Omatoimisuuden ylistys

Teksti Timo Kalevi Forss

Suomea kiertävä dokumenttielokuva Fire Inside on todellinen tee-se-itse -elokuva: punk-yhtyeestä kertova dokumentti on tehty ilman tuotantoyhtiötä ja sen levityskin hoidetaan itse.

Matti Penttilän ohjaama Fire Inside – erään yhtyeen tarina on dokumenttielokuva hardcorepunk-orkesteri Endstandista. Elokuva kertoo vuonna 2008 hajonneen bändin vaiheista ja huipentuu vuonna 2010 tehdyn paluukiertueen viimeiseen keikkaan Helsingin Nosturissa. Keikka jäi bändin viimeiseksi.

Endstandin toimintaa leimaa alusta asti yltiöpäinen omatoimisuus. Levyt on julkaistu itse ja kiertueet järjestetty omin voimin. Samaa tee-se-itse -asennetta on Fire Inside -dokumentissa. Matti Penttilä on toteuttanut Fire Insiden Taideteollisen korkeakoulun oppilastyönä. Lopputeksteissä ei luetella kovin isoa tekijäjoukkoa. Innokas ryhmä on silti saanut aikaan ammattimaista jälkeä. Pienillä ja kätevillä kameroilla pääsee intiimisti ja ketterästi lähelle bändiä. Tuotantoyhtiötä ei ole tarvittu.

Myös leffan levitys on hoidettu punk-asenteella. Penttilä ja kumppanit järjestivät Fire Insidelle Poriin, Seinäjoelle, Lahteen, Helsinkiin, Jyväskylään ja Tampereelle ulottuvan kiertueen. Elokuvaa esitetään rock-klubeilla, nuorisotalossa ja vaihtoehtotarjontaan keskittyvässä elokuvateattereissa. Mainonnassa on luotettu julisteeseen, internetin punk-keskustelupalstoihin, sosiaaliseen mediaan ja viidakkorumpuun.

Viesti on mennyt perille, sillä Helsingin Andorran näytös oli loppuunmyyty. Tekijät itse olivat repimässä lippuja ja esittelivät elokuvan. Edullinen viiden euron lipun hinta toimi myös hyvänä kannustimina jättää pari kaljaa väliin ja saapua paikalle. Punk-väki on löytänyt Fire Insiden, sillä tuvat ovat olleet täynnä muissakin kaupungeissa. Omakustanne-elokuvalle on kysyntää.

Fire Insidessa pääsevät ääneen Endstandin jäsenet lähipiireineen. Heidät esitellään ryttyisin ruutupaperilapuin etunimeltä, mikä saa paskantärkeyden loistamaan ilahduttavasti poissaolollaan. Bändin jäsenet muistelevat matkaansa riihimäkeläiseltä nuorisotalolta maailmaa kiertäväksi punk-bändiksi naapurinpoikamaisella lämmöllä. Rockkliseet keikkakommelluksineen, autonhajoamisineen ja surkeine takahuoneineen käydään läpi asiaankuuluvalla itseironialla.

Fire Inside toistaa tuttuakin tutumpia kertomuksia rockmuusikon karusta kiertue-elämästä. Endstandin soittajat ovat käyneet läpi samat vaiheet kuin kymmenettuhannet kollegansa. Dokumentin vahvuus on itse musiikissa. Olipa kyse treenikämpällä soittelusta tai loppuunmyydystä keikasta, Endstandin väkevä vimma ja armoton energisyys on hyvin tarttunut elokuvaan.

Jokainen yhtyeessä soittanut muusikko vakuuttaa bändin hienoutta. Kokoonpanovaihdoksia käsitellään diplomaattisesti. Aimo annos Fire Insidestä käsittelee yhtyeen valmistautumista vuoden 2010 paluukeikkoihin. Hehkutuksen määrä orkesteritoiminnan upeudesta on jo sitä luokkaa, että katsojassa herää viaton kysymys: miksi Endstand sitten hajosi? Tätä dokumentti ei kerro, vaan tarjoaa ennemminkin mahdollisuuksia rivien välistä tehtäville tulkinnoille.

Endstandin musiikki on vihaista. Laulaja Janne Tamminen sanoo sen tarjonneen hänelle kanavan ilmaista mielipiteitään. Sanoituksista ja yhtyeen jäsenten suhteesta vallitsevaan todellisuuteen olisi ollut mukava kuulla muutama lause, jopa pientä analyysia. Minulle yksi punkin peruskivistä on poliittisuus. Sitä Fire Inside tuntuu jopa välttelevän.

Dokumentti vakuuttaa kuitenkin kuvatessaan musiikin tekemistä. Siitä huokuvat tekijöidensä päämäärätietoisuus ja kyky ryhtyä sanoista tekoihin. Endstandin tervehenkinen vaihtoehtoisuus välittyy punk-sisäpiirin ulkopuolellekin. Fire Inside energisoi katsojansa ja leffateatterin penkistä noustessaan yllättyy, ettei ollutkaan rockklubilla.

Fire Inside – erään yhtyeen tarina 18.3. Jyväskylän Lutakossa ja 29.3. Tampereen klubilla.

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu