Elämä

Naiset kissanhiekan perässä

Lukuaika: 2 minuuttia

Naiset kissanhiekan perässä

Teksti Miina Poikolainen

Forssassa toimii naisten Ompelukerho, joka kutoo, järkkää, lahjoittaa, kokkaa & väittelee eläimille & ihmisille parempaa elämää. Arjen aktivistit ovat sinnikkäällä puurtamisella saavuttaneet paikallisten asukkaiden luottamuksen & tulokset alkavat näkyä. Someron löytöeläinkodissa nähtiin sekin päivä, että nurkassa ei naukunut yhtään hylättyä kissaa.

”Löytöeläimet ovat ihmisten hylkäämiä lemmikkejä. Suomessa ei ole villikissoja, vaan ne tai niiden emo on aina jonkun hylkäämä”, Merja Hakamäki perustelee.

Hakamäki kuuluu naisten toimintaryhmä Ompelukerhoon, joka on kokoontunut Forssassa jo vuodesta 1998. Ryhmän tärkein tavoite on kerätä rahaa ja tuotelahjoituksia lähialueen löytöeläimille.

Pian 14 vuotta toiminut Ompelukerho alkaa pikkuhiljaa tulla tutuiksi 18 000 asukkaan kaupungissa. Se helpottaa avun saamista.

Hakamäen mukaan ihmiset etenkin maaseudulla luulevat, että kissa selviää yksin luonnossa.

”Kissa ei ole tarkoitettu Suomen luontoon eikä se pärjää varsinkaan talvella. Ja täytyyhän jokaisella olla oma koti.”

Ryhmä ei ole virallinen yhdistys, joten sillä ei ole toiminnanjohtajaa ja jäsenet ovat keskenään tasa-arvoisia. Tällä hetkellä jäseniä on noin 50, joista kymmenkunta osallistuu toimintaan aktiivisesti. Ryhmä kokoustaa joka kuukauden kolmas lauantai jonkun jäsenen kotona.

Nyt on aika ideoida uusia myyntituotteita kierrätysmateriaaleista tehtyjen ja itse painettujen kangaskassien rinnalle. Nimestä huolimatta kyse ei ole käsityökerhosta.

”Nimi on vitsi. Kyllä me ommellaan myös, mutta aktivismi on tärkeämpää.”

Löytöeläinten lisäksi Ompelukerholle tärkeitä asioita ovat ekologiset arvot, kasvissyönti ja ihmisoikeudet. Porukka pyörittää myös luomuruokapiiri Ryyniremmiä ja julkaisee Ompelukerho tiedottaa -lehtistä, jota jaetaan kirjastoissa. Lehteä voi myös tilata.

Ompelukerhon ideologiaan kuuluu positiivinen vaikuttaminen ja naisenergia.

”Syyllistäminen ei toimi. Yritämme vaikuttaa omalla esimerkillä ja huumorin keinoin.”

Naisenergia tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun mukana on eri-ikäisiä naisia, ryhmässä sinkoilee myös erilaisia mielipiteitä. Ompelukerhon kannatusjäseneksi huolitaan miehiäkin, mutta kokouksiin miehillä ei ole tulemista. Joitakin se harmittaa.

”Me ollaan sitä mieltä, ettei miesten tarvitse päästä joka paikkaan, vaikkei me ollakaan mitään telaketjufeministejä”, Hakamäki nauraa.

”Miehetkin päättää asioistaan saunailloissa, niihin naisilla ei ole mitään asiaa.”

Kerho kerää rahaa ja tuotelahjoituksia erilaisilla erilaisia tempauksilla ja myymällä muun muassa pinssejä, postikortteja ja itse ehostettuja kirpparipaitoja. Lokakuussa Eläinten viikolla kerho järjestää jokavuotisen ruuankeruutempauksen yhdessä Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen kanssa.

Jo kymmenettä kertaa järjestettävän tempauksen aikana kerholaiset päivystävät marketeissa, joissa ihmiset voivat rahalahjoitusten antamisen sijaan ostaa eläimille ruokaa, kissanhiekkaa, matolääkkeitä tai vaikka leluja.

”Ruokaa ja hiekkaa tulee älyttömästi, kun ihmiset tietävät, että ne menevät varmasti eläimille. Myös leluja ja kissojen kiipeilypuita tulee aina.”

Hakamäki kertoo, että viime vuonna ruokaa ja kissanhiekkaa tuli kahden päivän aikana yhteensä tuhat kiloa.

”On mielenkiintoista, että ihmisistä ei koskaan näe päällepäin onko joku eläinrakas vai ei.”

Miksi eläimiä pitäisi auttaa, kun ihmisilläkin on hätä? Hakamäellä on siihen vastaus.

”Eläimet ovat ihmisten vastuulla. Jos ihmisillä on asiat hyvin, niin eläimilläkin todennäköisesti on. Ne eivät ole toisensa poissulkevia asioita.”

Hän huomauttaa, että Ompelukerholla on myös Mariama-kummityttö Nigeristä.

Kerho toimittaa raha- ja tavaralahjoituksensa pääasiassa Someron ja Jokioisten löytöeläinkoteihin. Kymmenen viime vuotta ovat olleet kehitystä parempaan suuntaan. Kerho on saanut viestinsä läpi.

”Viime kesänä Someron löytöeläinkodissa oli ensimmäinen kerta, kun siellä ei ollut yhtään eläintä.”

Ompelukerhon Eläinsuojelurock lauantaina 24.9. kello 21–24 Forssan Ravintola J&K Tähkässä, Turuntie 31. Esiintymässä Yleislakko & Tohtori Koira.

Ompelukerhon Eläinten viikon ruokatempaus Forssan uudessa Prismassa perjantaina 7.10. kello 16–20 & lauantaina 8.10. kello 9–17. Jokioisten eläinsuojeluyhdistys päivystää Forssan K-citymarketissa & lisäksi Ypäjän, Humppilan & Tammelan alueen kaupoissa. Keräysajat & -paikat täällä.

  • 22.9.2011