Taide

Musiikkia suomalaisesta runoudesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Musiikkia suomalaisesta runoudesta

Teksti Timo Kalevi Forss

Tekijä Tuntematon säveltää kappaleensa suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Syksyllä minäkin -levy vaatii kuuntelijalta keskittymistä.

Viisihenkinen akustisesti soiva Tekijä Tuntematon säveltää kappaleensa suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Nyt yhtye on julkaissut toisen albumissa.Syksyllä minäkin –levyllä kuullaan Tomi Kontion, Arno Kotron, Tommy Tabermanin ja Jarkko Laineen tekstejä.

Sävellyksistä vastaavat kitaristi Jarmo Julkunen ja laulaja Mikko Perkola. Jälkimmäistä ei pidä sekoittaa trubaduuri Mikko Perkoilaan.

Yhtyeen perussointi melankolisen laulelmahenkinen. Mikko Perkola tulkitsee kappaleet herkästi eläytyen, joskin kappaleen ”Kadonnutta aikaa etsimässä” piiskaava komppimaailma tuo mieleen jopa Sielun Veljien kiihkon. Sävellykset ovat laadukasta suomalaista laulelmaa hieman Kaj Chydeniuksen ja Kerkko Koskisen hengessä.

Sovituksiin tekee oman säväyksensä Max Liljan lyyrisesti maalaileva sello. Ensimmäisellä levyllä kuullut etnovaikutteet ovat vaihtuneet pop/folk-henkiseen ilmaisuun. Välillä tartutaan myös sähkökitaraan, mutta omillaan Tekijä Tuntematon soi helisevän akustisesti.

Sävellykset on tehty runojen ehdoilla. Konstailemattoman melodinen tyyli tukee hyvin tekstejä. Erityisherkkuna Syksyllä minäkin –levyllä kuullaan Arno Kotron ja Tomi Kontion musiikin päälle tekemät puheosuudet. Ne tuovat musiikin ja tekstien pyhään liittoon uuden tason, jota soisi kuulevan enemmänkin.

Teksteistä parhaimmistoa ovat Tomi Kontion oivaltava ”Hän istui huoneessaan” ja Jarkko Laineen minimalistinen ”E:lle (jota todella rakastan)”. Vierailevan laulajan Pauliina Kokkosen ääni vie albumia teatterimusiikin suuntaan. Yhtyeen soittajat ovat taitavia ja kokonaisuus on mietitty.

Ainoana puutteena levyä vaivaa pienehkö soundillinen alituotanto. Varsinkin rokkaavimpia biisejä vaivaa paikoin demomaisuus. Näin kokeneilta soittajilta on lupa odottaa enemmän.

Oikeuksiinsa orkesteri pääsee erityisesti keikoilla pienissä klubeissa ja konserttitaloissa. Runoilijavieraat ovat olleet mukana myös livenä. Tekijä Tuntemattoman kuunteleminen vaatii hiljentymistä ja keskittymistä. Jos tähän pystyy, on orkesterin anti varsin palkitseva.

Tekijä Tuntematon: Syksyllä minäkin (Long Play Records 2008). Neljä tähteä.

  • 8.5.2011