Taide

Musiikkia purkista

Lukuaika: < 1 minuutti

Musiikkia purkista

Teksti Kimmo Rapatti

New Yorkin metrotunneleissa ja puistoissa rytmivelhot hakkaavat ämpäreitä ja peltipurkkeja kuin viimeistä päivää. Romumusisointi on intohimoista taidetta, jossa soittimiksi kierrätetään kaikki siivousvälineistä tupakansytyttimiin. Turkulainen Kolahdus-projekti tuo katumusiikin kuningaslajin Suomeen.

Ollaan Bronxissa, New Yorkissa. Vuosi on 1980. Larry Wright on viisivuotias ja jalkakäytävällä muoviämpärin kanssa. Wright on saanut kunnian olla se rumpalipoika, joka aloitti kaiken.

Pian ämpäreitä on viisi. Wright soittaa niitä kuin normaalia rumpupatteria.

Enää ei ollut kuin pilvenpiirtäjät rajana. Kadut täyttyivät ämpärien värikirjosta. Kavereiksi kattiloita ja metalliputkia kaatopaikalta. Peltipurkkeja ja tiskialtaita naapurin vintiltä. Täysi mäiske täydellä temmolla.

Larry Wright raivasi tiensä aina Mariah Careyn videoon ja elokuvaan Green Card. Silti mies edelleen intohimoisesti nakuttaa muovisia rakkaitaan muutamissa suosikkipaikoissaan. Intohimoa lisää vaimon löytyminen siinä sivussa, myös pelipaikalta.

Suomipoikakin voi törmätä Ison Omenan hiostavissa metrotunneleissa tai Central Parkin viherkeitaassa näihin ilmiömäisiin muovitonkkien ynnä muiden vermeiden hakkaajiin. Muista osavaltioista löytyy myös pätevää kapulankäsittelijää. Alla bostonilainen hemmo paukuttaa älä-yritä-tätä-kotona-tasolla. Insane, sanoisin. Konevelho Aphex Twin on tämän rinnalla lähinnä tumpelo komppi-ohjelmoija.

Englannissa vuonna 1991 perustettu Stomp otti suuren yleisön haltuunsa. Tämä musiikkia, tanssia, teatteria yhdistävä ryhmä ei ole pelkkä rumpukone. Vartalon liikkeet, esineet ja äänet sulautuvat kokonaisvaltaiseksi esitykseksi. New Yorkin katutaiteilijoiden perintönä löytyy jos jonkinlaista muovista purnukkaa ja metallikippoa. Siivousvälineet, tupakansytyttimet, tulitikkuaskit päälle niin lyyti tykkää.

Tästä pääsemme hivuttautumaan Turusta ponkaisevan Monitaito-projektin Kolahdus-ryhmään. Porukan päällikkö Juuso Suomi sai tämän kuningasidean kuluvan vuoden alussa.

Alkoi ankara harjoittelu. Kapulat, korvatulpat, muutama rytmitajun omaava alokas ja nestori. Homma lähti käyntiin. Lievää vastoinkäymistä ja tahdissa pysymisen tuskaa. Johtohahmo nosti kädet pystyyn, mutta muut jatkoivat instrumenteiksi kelpaavan materiaalin keräämistä, esiintymisvaatteiden kaapimista toreilta ja turuilta: tämä laji pitää kierrättämisen jaloa aatetta kunniassa.

Pro Suomi – tapahtuma, Mauno Koiviston aukio, Helsinki, 28-29. huhtikuuta klo 10-18. Kolahdus esiintyy useita kertoja molempina päivinä.

  • 8.5.2011