Yhteiskunta

Kuvernöörin lupaus kesti 76 päivää

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuvernöörin lupaus kesti 76 päivää

Teksti Anna-Reetta Korhonen

Poliisi hyökkäsi tiistaina Oaxacassa opettajien mielenosoituksen kimppuun. Uuden kuvernöörin valinta kolme kuukautta sitten herätti toiveita paremmasta tulevaisuudesta, mutta toisin kävi.

Fifi uutisoi joulukuun alussa uuden kuvernöörin valtaannousun herättävän toiveita muutoksesta Oaxacan osavaltiossa Meksikossa. Cuén myötä Oaxacassa loppui 81 vuotta kestänyt Institutionaalisen vallankumouspuolueeen, PRI:n valtakausi.

Virkaanastujaispuheessaan Cué lupasi, ettei yhteiskunnallista toimintaa tulla enää tukahduttamaan väkivalloin. Lupaus piti alle kolme kuukatta.

Meksikon presidentti Felipe Calderón tuli 15. helmikuuta Oaxacaan avaamaan yksityisen yliopiston ja puhumaan uudistuksesta, jonka myötä yksityiskoulujen koulumaksut tulevat verovähennyskelpoisiksi. Uudistusta kritisoitiin laajasti, sillä se hyödyttää vain hyväosaisimpia ja tekee yksityiskouluista entistä houkuttelevamman vaihtoehdon.

Oaxacan opettajien ammattiliitto Sección 22 järjesti mielenosoituksen Calderonia vastaan Oaxacan pääkaupungissa Oaxacassa. Ammattiliitto vaati yksityisten koulujen sijaan tukea julkiselle sektorille.

Meksikon köyhimpiin alueisiin kuuluvassa Oaxacassa intiaanikylien koulut ovat katastrofaalisessa kunnossa ja suuri osa vanhemmista kamppailee jo julkisista kouluista koituvien kulujen maksamisessa.

Presidentti Calderón oli varautunut mielenosoituksiin tuomalla mukanaan liittovaltion poliiseja ja tarkka-ampujia. Samaan aikaan kun presidentti piti kuvernöörin palatsissa puhetta uuden ajan alkamisesta Oaxacassa, poliisit hyökkäsivät mielenosoittajien kimppuun rakennuksen ulkopuolella.

Loukkaantuneiden määristä ei ole varmaa tietoa, mutta silminnäkijöiden mukaan useisiin ihmisiin osui luoteja. Yksi luodiniskusta loukkaantuneista on toimittaja.

Opettajien ammattiosaston johtaja Azael Santiago Chepi ilmoitti 16. helmikuuta ammattiosaston katkaisseen neuvotteluyhteyden kuvernööri Cuéen.

Tilanne on hankala, sillä opettajien ammattiliitto ja lukuisat kansalaisjärjestöt ovat tukeneet uutta kuvernööriä, ja joitakin vuoden 2006 liikkeen keskeisiä henkilöitä on noussut osavaltion hallinnon merkittäviin virkoihin. Oaxacassa on viime kuukausina järjestetty lukuisia konferensseja siirtymästä demokratiaan sekä kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välisen dialogin tärkeydestä.

Sekä opettajien ammattiliitto, osavaltion hallinnon edustajat että paikalla olleet silminnäkijät syyttivät levottomuuksien aloittamisesta mielenosoituksen ulkopuolisia soluttautujia. Jos tällaisia soluttautujia oli paikalla, kuka heidät palkkasi? Yksi mahdollisuus on vaaleissa hävinnyt PRI-puolue, jolle yksinvaltiuden menettäminen on ollut kova pala, ja jonka intresseissä on saada Cué epäonnistumaan.

Oaxacan vuoden 2006 kansannousu alkoi, kun poliisi hyökkäsi opettajien ammattiliiton kimppuun kaupungin keskusaukiolla.

  • 8.5.2011