Yhteiskunta

Kisat veivät veden

Lukuaika: 2 minuuttia

Kisat veivät veden

Teksti Olli-Pekka Haavisto

”Kaikkien aikojen parhaat” olympialaiset ovat päättyneet. Samaan aikaan, kun maailman urheilunystävät käyskentelivät Pekingin puhdistetussa ilmanalassa vehreitä istutuksia ihastelemassa, läheisessä Hebein maakunnassa kuivuvat pellot ajoivat viljelijät epätoivoon.

Olympialaisten aikaan Peking oli somistettu miljoonin kukoistavin kukin ja nähtävyyksiä ympäröivin viheriöin, jotka vaativat kastelua. Samaan aikaan Baodingin kaupungin ympäristössä, Hebeissä, puolentoista tunnin junamatkan päässä ”vapaan tiedonvälityksen” urheilukisoista, epätoivoon joutuneet talonpojat tekivät kuivuuden takia itsemurhia juomalla kasvinsuojelumyrkkyjä, kertoi brittiläisen Sunday Times -lehden verkkouutinen 24. elokuuta.

Varmistaakseen kisavieraiden vedensaannin viranomaiset rakennuttivat vesijohtoja ja -kanavia läheisestä Hebein maakunnasta. Baodingin ohituskanavat kuivattivat pellot, ja talonpojat menettivät satonsa. Sukupolvien maanmuokkaus ja toimeentulon keinot tuhoutuivat muutamassa kuukaudessa. Tästä olympialaisten järjestäjät eivät kertoneet.

Kisakiireitä varten rakennetut kanavajärjestelmät eivät näytä jäävän väliaikaisiksi. Syyskuun lopussa Kiinan vesivarojen ministeriö tiedotti, että Pekingin kroonisen vesipulan vuoksi kaupunkiin johdettaisiin pian 300 miljoonaa kuutiometriä vettä pika-apuna – Hebein maakunnasta.

Pekingin kisojen vedenkulutuspiikkien varalle rakennettu 320 kilometriä pitkä kanava- ja putkijärjestelmä oli vain osa suunnitteilla olevaa valtavaa kanaalijärjestelmää. Se ammentaa vettä Jangtse-joesta muun muassa Baiyangdian-järven kautta. Järven alueella on vakava kuivuusongelma.

Jokaista käytettyä vesilitraa kohden kanaalijärjestelmässä menetetään yli neljä litraa haihtumisena ja vuotoina. Hebein oma veden riittävyys on vain 12 prosenttia Kiinan maakuntien keskiarvosta.

Kun jättimäinen veden uudelleenohjaushanke etelästä pohjoiseen on saatu kaikilta osin päätökseen vuonna 2010, Pekingiin tullaan ministeriön mukaan johtamaan vettä vuosittain miljardi litraa.

Elokuussa Sunday Times tutki kanaalihanketta haastattelemalla yli 20 viljelijää, vesi-insinööriä ja viranomaista. 31 000 ihmisen arvioidaan menettäneen kotinsa ja maansa. Välittömäksi syyksi yhdet haastatellut sanoivat veden hintojen yli 300 prosentin nousun, mihin kellään ei ollut enää varaa, toiset taas totesivat kastelukanavansa yksinkertaisesti kuivuneen. Monet velkaantuivat rahanlainaajille. Tässä maakunnassa perheen tulot saattavat jäädä yhteen dollariin päivässä.

Aiemmin ovat viljelijät saaneet parista metristä vettä, mutta nyt ei kymmenen metrin kaivo ole riittävän syvä.

”Kuinka voisimme kasvattaa riisiä? Meillä ei ole vettä edes viljalle”, valitti kolmekymppinen viljelijä Wang Duchuan.

Osakemarkkina-analyyseja tarjoava Seeking Alpha –sivusto uutisoi 20. elokuuta, että Pekingin pohjoispuolisilla alueilla ei voi enää viljellä paljon vettä vaativaa riisiä edes sateisina vuosina. Vesipula uhkaa jo talouskasvuakin.

Baodingin kaupungin väki ja talonpojat eivät kisavieraita päässeet kohtaamaan, sillä sen ja pääkaupungin välille oli sijoitettu kymmenen olympialaisten turvatarkastuspisteeksi nimettyä aseistettujen poliisien tiesulkua, vaikka kisoja käytiin yli 160 kilometrin päässä. Sulut estivät tehokkaasti kanssakäymisen ja väestön ahdingon paljastumisen.

Julmaa kohtalon ilkuntaa on, että kaikki tapahtui olympialaisten kannalta turhaan. Tiibetin tapahtumien vuoksi olympiakaupunkiin ei saapunutkaan odotettua määrää urheiluturisteja, joten kulutuspiikkejä ei tullut eikä Baodingin asukkaiden vettä tarvittu.

  • 8.5.2011