Taide

Kellariväki pääsi lavalle

Lukuaika: 2 minuuttia

Kellariväki pääsi lavalle

Teksti Iida Rauhalammi

Teatteriohjaaja-käsikirjoittaja Elina Izarra Ollikainen teki näytelmän Euroopan paperittomista.

Osa artikkelista on julkaistu Voimassa 7/2011.

Kun Elina Izarra Ollikainen kuuli ystäviensä Katja Tähjän ja Kaisa Viitasen tekevän kirjaa Euroopassa asuvista paperittomista, hän pyysi mahdollisuutta käyttää haastattelumateriaalia oman teatterikäsikirjoituksen työstämiseen.

Izarra Ollikainen halusi, että paperittomien ääni tulisi kuulluksi kirjan lisäksi teatterissa. Paperittomilla tarkoitetaan Euroopan ulkopuolelta tulleita ihmisiä, joilta puuttuu oleskelulupa.

”Kiinnostuin oleskeluluvattomien siirtolaisten tilanteesta oikeastaan jo kymmenen vuotta sitten asuessani Espanjassa. Argentiinan talouskriisin takia maassa oli tuolloin paljon paperittomia”, Izarra Ollikainen muistelee.

Aiheen tuominen näyttämölle Porissa tuntui luontevalta.

”Rakastajat-teatteri on aina ollut rohkea ohjelmistovalinnoissaan”, Izarra Ollikainen kertoo.

Izarra Ollikaista koskettaa aiheessa se, että Euroopassa, missä ihmisoikeusasiat ovat näennäisesti kunnossa, piileskelee miljoonia paperittomia vailla oleskelulupaa.

Monien yllätykseksi myös Suomessa piileskelee ihmisiä vailla henkilöllisyyttä kellareissa ja kavereiden luona osoitetta jatkuvasti vaihtaen.

”Usein luullaan, että ihmiset jotenkin erityisesti hinkuvat rajojen yli Suomeen. Todellisuudessa suuri osa paperittomista on tullut Suomeen esimerkiksi opiskelupaikan takia. He ovat saaneet opiskeluun liittyvän oleskeluluvan mutta opiskelun päättyessä sitä ei ole jatkettu.”

Asiaa monimutkaistaa se, että neljän viiden vuoden opiskeluaikana sosiaalinen verkosto kehittyy ja myös rakkaussuhteita syntyy. Käsittämättömältä tuntuu se, että edes suomalaisen lapsen vanhemmuus ei välttämättä ole peruste oleskeluluvan myöntämiselle.

“Kyllä se oli sokki tajuta, mikä se todellisuus on. Olin aina ajatellut, että Suomi on sellainen lintukoto. Käsikirjoitusta lukiessa vasta tajusin, että myös täällä on hätä”, muistelee näyttelijä Angelika Meusel Rakastajat-teatterista.

“Ajattelin heti, että meidän velvollisuus on tuoda tämä näyttämölle. Se, mitä me voimme tehdä on kertoa näiden ihmisten tarinoita”, Meusel selittää.

Näytelmän henkilöitä ja todellisuudessa eläviä paperittomia yhdistää kiinnijäämisen pelko. Jokainen päivä on elättävä mahdollisimman huomaamattomasti ja varoen.

”Nämä ihmiset eivät kävele päin punaisia tai mene pummilla ratikalla”, Izarra Ollikainen listaa. “He vaihtavat osoitetta jatkuvasti, eivätkä uskalla asua vakinaisessa osoitteessa.”

Paperittomat-näytelmän esitykset jatkuvat kesätauon jälkeen syyskuussa Porissa. Näytelmä on saanut kiitettävästi huomiota ja positiivista palautetta.

”Katsojat ovat olleet järkyttyneitä ja liikuttuneita”, Meusel kertoo.

Elina Izarra Ollikainen on onnellinen siitä, että näytelmä tehtiin.

”Kaikilla on lupa olla. Ihminen ei voi koskaan olla laiton, sen sijaan hän voi olla lainsuojaton.”

Paperittomat Porissa Rakastajat-teatterissa 22.9. alkaen.

  • 19.9.2011