ElämäKirjoittanut Jari Tamminen

Islamoanarkistit valloittavat maailman

Lukuaika: 2 minuuttia

Islamoanarkistit valloittavat maailman

Teksti Jari Tamminen

Muslimiheebojen punkbändi rundasi Jenkeissä ja Pakistanissa. Jengi hikeentyi ja/tai meni pähkinöiksi. DocLounge näyttää kaiken.

Yhdysvaltalaisen Michael Muhammad Knightin vuonna 2003 omakustanteena julkaisema kirja Taqwacores kertoi kuvitteellisen tarinan islamilaisesta punk-skenestä. Kuten niin usein tapahtuu, totuus seurasi fiktiota: joitain vuosia myöhemmin Knight oli mukana muslimipunkkarien rundilla.

Knight itse on syntyperäinen jenkki, muslimikäännynnäinen ja aikaisemmin vielä erityisen radikaali sellainen. Hissukseen näkemykset islamista kuitenkin laventuivat ja uskonnon tiukka hierarkia ja formalismi alkoivat hiertämään. Hänen kirjassaan esittämä teesinsä onkin, että islam samoin kuin punk on alkujaan auktoriteetteja karsastavaa hommaa ja että nämä kummatkin ovat harhautuneet alkuperäisestä luonteestaan.

Viime vuosina terrorinvastainen sota -propagandan tiimoilla käydyssä keskustelussa on väläytelty termiä islamofasismi. Se, että termi on kokolailla päätön ei tunnu estävän sen viljelemästä. Päinvastoin. Esimerkki termin ongelmallisuudesta on sen yhdistäminen al-Qaidaan: al-Qaida on fanaattisen antinationalistin liike ja fasismi puolestaan on fanaattisen äärinationalistin liike. Tämä ei kuitenkaan tunnu kaikkia häiritsevän.

No, ylös on alas ja sodassa kaikki on sallittua. Muistetaan, että ensimmäisenä sodassa ikkunasta lentää totuus. Yhdistämällä keskimääräiselle länsimaiselle vierautta edustavan ”islamin” tuttuun pahaan ”fasismiin”, saadaan vierauteen yhdistettyä pahan stigma.

Hyvinkin toimiva käsite puolestaan on islamoanarkismi. Useitakin islamilaisia liikkeitä ja suuntauksia on kuvailtu anarkistisiksi, vaikka anarkismi lähtökohtaisesti ei uskontojen puolesta hehkutakkaan.

Mihael Muhammad Knightin kirjan innoittamana syntynyt ajatus islamilaisten punkbändien kokoonajosta ja kiertueesta synnytti oheistuotteena dokumentin Taqwacore – The Birth of Punk Islam. Radikaali-kekejen rundia seurataan, välillä moshataan burka päällä, lauletaan että Sharia Law in USA. Pahennusta herätetään, poliisit kuumottavat ja Pohjois-Amerikan isoimmassa muslimimessuilta lennetään ulos, koska lavalla tanssitaan, kiroillaan ja laulaja oli mimmi. Lopulta päädytään itsereflektiomatkalle Pakistaniin.

Luvassa on perussetti kännisekoilua, pössyttelyä, punkhuutoa ja yleistä vastustusta. Erona normi punk-skeneen on se, että nämä tyypit todellakin edustavat vähemmistön vähemmistöä. Sormea näytetään joka suuntaan ja kaikille haistatetaan, mutta pätkän lopussa kuitenkin paljastuu, että punkkaritkin hakevat hyväksyntää.

Omar Majeed: Taqwacore – The Birth of Punk Islam. DocLounge keskiviikkona 3.2. klo 18.00, elokuva alkaa klo. 19.00 Helsingin Dubrownikissa. Eerikinkatu 11. Liput 5 euroa + narikka 2 euroa. Ikäraja 18 vuotta.