Teksti Susanna Kuparinen
Virallisten tietojen mukaan Iranin kansannousussa on kuollut ainakin 19 ihmistä, mutta todellista kuolonuhrien määrää ei tiedetä. Epäviralliset uhriluvut, mielenosoitusvideot ja varoitukset vastatoimista leviävät internetissä. Mutta kuka toimitti Iranin hallitukselle vakoiluohjelmat?
Protestoijat keräävät netissä omia listojaan, joiden mukaan kuolleita olisi useita kymmeniä. Iranin opiskelijoiden solidaarisuusliikkeen 21. kesäkuuta julkaiseman listan mukaan mielenosoituksissa olisi kuollut koko maassa 250 ihmistä.
Iranissa mielensoittajia vastassa on useita eri joukkoja. Videoklipeissä näkyy muun muassa puolisotilaallisten basij-joukkojen tarkka-ampujia, jotka ampuvat ihmisiä talojen katoilta.
Twitterissä on käsketty ihmisiä sulkemaan ovet, sillä hallituksen joukot yrittävät takavarikoida lautasantennit.
Basij-tarkka-ampujan uhriksi joutui Teheranissa 20. kesäkuuta myös Neda Agha-Soltan, joka oli seurannut mielenosoitusta kadunkulmassa.
Neda on nousemassa kansannousun kasvoiksi, sillä hänen kuolemansa tallentui useaan kännykkävideoon.
Neda Agha-Soltanin kuolema. Varoitus: erittäin järkyttävää videokuvaa.
Twitterin viesteissä kehotetaan toistuvasti haavoittuneita mielensosoittajia välttämään sairaaloita. Viesteissä levitetään linkkejä ensiapuohjeisiin sekä sivustoille, joissa neuvotaan kuinka ampumahaavoja hoidetaan.
Sairaaloista on raportoitu internetin välityksellä, että hallituksen joukot pidättävät haavoittuneet mielenosoittajat, ja ruumiit on kuljetettu tuntemattomaan määränpäähän.
Viime tiistaina Teheranin Rasoul Akram -sairaalan lääkärit ja hoitajat protestoivat sairaalan edessä. Sairaalaan oli tuotu edellisenä yönä 36 valtion puolisotilaallisten basij-joukkojen ampumaa ihmistä, joista kahdeksan kuoli vammoihinsa. Yksi kuolleista oli saanut tarkka-ampujan luodin päähänsä.
Lääkärit ja sairaanhoitajat osoittavat mieltään.
Nimettömänä pysyttelevä sairaanhoitaja kertoo Huffington Postin liveblogiin antamassaan lausunnossa, että hallituksen joukot vievät kuolleiden ruumiit pois.
”En tiedä mitä sanoisin esimerkiksi kuolleen 13-vuotiaan pojan vanhemmille, jotka etsivät lastaan. En tiedä mihin hänet vietiin.”
Kansalaisjournalistit välittävät jatkuvana virtana tietoa ja linkkejä Twitterin kautta muulle maailmalle. Toisaalta myös Iranin hallituksen agentit toimivat palvelussa.
Heidän paljastamisekseen Twitterissä on avattu oma FindTheRats-sivusto.
Twitterin viestittäjien mukaan ihmisiä on houkuteltu muun muassa käyttämään välityspalvelimia, joihin tallentuneiden välitystietojen perusteella on pidätetty kansannoususta raportoineita. Myös puhelu- ja tekstiviestiliikennettä valvotaan, ja käyttäjätietojen perusteella on vangittu ihmisiä.
Kaikkia Twitterin käyttäjiä pyydetään laittamaan asetuksiinsa sijaintipaikaksi Teherean, ja siirtämään myös aikavyöhykkeensä Teheranin aikaan. Tämän toivotaan hämäävän hallituksen tarkkailijoita.
Lautasantenneja siis takavarikoidaan, Twitter-käyttäjiä pidätetään, puhelimia valvotaan, disinformaatio leviää. Viestinnän hallinnasta on tullut yksi orastavan vallankumouksen keskeisimmistä kysymyksistä.
Iranin ulkopuolella lukemattomat internetin käyttäjät tukevat mielenosoittajia omilla pienillä toimillaan. Mutta kuka tukee Iranin hallitusta, kun se valvoo kansaansa?
Nokia ja Siemens, kertoi Washington Times jo huhtikuussa. Lehden mukaan yritykset ovat toimittaneet Iranin hallinnolle ”valvontakeskuksen”, jonka avulla tarkkaillaan niin puhelin- kuin internetliikennettäkin.
Lue myös Hanna Nikkasen juttu Nokia yhdistää Iranissa sekä Susanna Kuparisen blogikirjoitus Suomi-brändin jalokivi.