Teksti Antti Myllyoja
Satavuotista taivaltaan juhliva Kiinan tasavalta tarjoaa miljardeja dollareita Taitungin maakunnalle, jos se suostuu varastoimaan ydinjätteet pieneen alkuperäisasukkaiden asuttamaan Nantianin kylään. Tapaus suututti Taiwanin kulttuuriväen.
Taiwanissa vietetään Kiinan tasavallan satavuotisjuhlavuotta, jonka kunniaksi ympäri maata järjestetään lukuisia suurimuotoisia tilaisuuksia ja seremonioita. Juhlapuheissa luonnollisesti ylistetään Taiwanin eli viralliselta nimeltään Kiinan tasavallan huimaa talousteknillistä kehitystä.
Valtaapitävien harmiksi ja närkästykseksi, kaikki eivät kuitenkaan tunnu olevan juhlatuulella. Eräs soraäänistä on kuuluisa teatteriohjaaja Lee Chien-Chang. Hänelle tarjottiin merkittävää tehtävää suunnitella ja johtaa Taitungin maakunnassa järjestettävä juhlaseremonia.
Monien yllätykseksi Lee kieltäytyi ottamasta työtä vastaan. Hän julkaisi 28. päivä elokuuta blogissaan presidentti Ma Ying-Jeoulle osoitetun avoimen kirjeen, jossa hän perustelee ratkaisuaan.
Lee kirjoittaa päätöksensä selittyvän järkyttävillä tiedoilla, joita hän kuuli vieraillessaan Taitungissa sijaitsevalla juhla-alueella. Paikalliset asukkaat olivat kertoneet hänelle, että kyseinen alue oli aikoinaan ollut alkuperäisheimon viljelysmaata, kunnes valtio oli ottanut sen haltuunsa ja tehnyt siitä kaatopaikan. Myöhemmin oli kuitenkin huomattu, että alue oli tähän tarkoitukseen sopimaton, koska se sijaitsi niin lähellä rantaa, että aallot huuhtoivat jätteitä mereen. Tästä syystä se oli lopulta kunnostettu ja muutettu puistoksi. Alkuperäisväestölle alue ei kuitenkaan ollut koskaan palautunut.
Lisäksi Leelle oli kerrottu toiselle Taitungin ranta-alueelle rakenteilla olevasta lomahotellista, joka muuttaa alkuperäisasukkaiden perinteille tärkeän rannan yksityiseksi. Kyseisen lomakohteen rakennustöistä on aiheutunut haittaa myös ympäristölle.
Paikallista väestöä suretti myös Taiwanin hallituksen suunnitelma varastoida matala-aktiivisia ydinjätteitä Taitungin rannikolla sijaitsevaan ja alkuperäiskansan asuttamaan Nantianin kylään.
Leen poikkeuksellinen ja provosoiva avaus sai paljon julkisuutta. China Times uutisoi hänen kirjeestään 31. elokuuta. Jutussa tapaus nähdään osana laajempaa kansanliikettä, johon kuuluu myös muita kulttuurivaikuttajia. Council for Cultural Affairsin puhemies Sheng Chih-Jen kirjoitti China Timesissa ensimmäinen syyskuuta julkaistun vastineen, jossa hän kritisoi tiedossa olevien epäkohtien kuten ydinjäteongelman, ympäristön saastumisen tai köyhien ja rikkaiden välisen kuilun sotkemista satavuotisjuhlallisuuksiin.
Tapaus nostaa pintaan alkuperäisväestön ja Taiwanin valtion ongelmallisen suhteen. Avaamalla Taitungin hallinnon viralliset kotisivut, voi helposti nähdä millaisessa roolissa virallinen valtakoneisto haluaisi alkuperäiskansan nähdä. Pääosin turisteille suunnatut kiiltokuvamaiset sivut ylistävät alueen luontoa ja esittelevät paikallisten heimojen perinteitä ja tapoja. Alkuperäiskansan edustajat pyritään saamaan lähinnä matkailijoiden vetonauloiksi.
Ongelmaksi muodostuu kuitenkin ulospäin näytettävän kuvan ristiriitaisuus todellisuuden kanssa. Räikeimpänä esimerkkinä tästä on juuri ydinjätteiden varastoimiseen liittyvä politiikka.
Vuodesta 1982 Taiwanin matala-aktiiviset ydinjätteet on sijoitettu ”väliaikaisesti” Taitungiin kuuluvalle Orchid Island (kiinaksi Lan-Yu) nimiselle saarelle. Sitä asuttaa yami-heimon noin parintuhannen ihmisen yhteisö.
WISE:n (World Information Service on Energy) mukaan yksi vaiettu syy Orchid Islandin valinnalle ydinjätteiden sijoituspaikaksi 1970-luvun puolessa välissä oli se, etteivät kouluttamattomat yami-heimon jäsenet tuolloin tienneet mitä ydinjätteet ovat. Lisäksi hallitus petti heitä antamalla ymmärtää, että saarelle oli rakenteilla kalasäilyketehdas, kun todellisuudessa kysymys oli ydinjätevarastosta. Lopulta totuus paljastui paikallisille kirkon jäsenille mantereen puolella julkaistuista uutisista.
Tietoisuus Orchid Islandin vääryyksistä näkyy myös nykyisessä ydinjätteiden sijoittamisesta käytävässä keskustelussa. Kuka haluaisi vastaanottaa yhä kasvavat ydinjätemäärät? Kysymys on Taiwanille akuutti ja hankala.
Tuloksettomia neuvotteluja ydinjätteiden sijoittamisesta on käyty niin Pohjois-Korean kuin Kiinan kansantasavallankin kanssa. Historian valossa tuskin lienee sattumaa, että katseet ovat lopulta kääntyneet köyhään alkuperäiskansan kylään Taitungissa.
Houkuttimena on Taiwanin hallituksen lupaama 150 miljardin taiwanin dollarin ”hyvän naapurin” maksu Taitungin maakunnalle, jos se vastaanottaa ydinjätteet. Osa paikallisista asukkaista näkeekin tässä mahdollisuuden parempaan työllisyyteen ja elintason nousuun. Näin siitä huolimatta, ettei ole selvää, paljonko rahoista päätyisi Nantianin kylän käyttöön.
Taiwanin ydinvoimakeskustelu voidaan perustellusti jakaa aikaan ennen Japanin Fukushiman ydinvoimaonnettomuutta ja aikaan sen jälkeen. Huoli ydinvoiman turvallisuudesta on lisääntynyt. Tämä johtuu Taiwan on herkkyydestä maanjäristyksille ja taifuuneille. Fukushiman onnettomuus kirvoitti Taiwanissa suuria ydinvoimaa vastustavia mielenosoituksia.
Tällä hetkellä toiminnassa on kolme ydinvoimalaa ja neljäs on rakenteilla. Ongelmia ydinjätteiden sijoittamisessa on siis luvassa jatkossakin. Nähtäväksi jää, millaisissa tunnelmissa Kiinan tasavalta viettää syntymäpäiviään sadan vuoden kuluttua – radioaktiivisuuden mittakaavassahan siihenkin on enää varsin lyhyt aika.
Osa jutun lähteinä käytetyistä artikkeleista on kiinankielisiä. Katso Lee Chien-Changin avoin kirje, artikkeli Taitungin alueen lomakohteiden rakennustöistä, artikkeli ydinvoiman aiheuttamasta turvallisuushuolesta & China Timesin sivut.