Teksti Hanna Nikkanen
Ensin tuli lakiesitys, joka tuomitsisi homot kuolemaan. Sitten roskalehti julkaisi kannessaan homoaktivisti David Katon kuvan ja kehotuksen: ”Hirttäkää heidät”.
Keskiviikkona 26. tammikuuta David Kato, yksi Ugandan harvoista julkihomoista ja vainotun vähemmistön tärkein ääni, murhattiin. Maassa, jossa homoudesta aiotaan tehdä kuolemanrangaistuksen alainen rikos, on tänään yksi julkihomo vähemmän.
Kato vastusti julkisesti vireillä olevaa lakia, joka uhkaa tehdä homoudesta kuolemanrangaistuksen alaisen rikoksen. Lokakuussa ugandalainen Rolling Stone -viikkolehti julkaisi kannessaan Katon kuvan ja kehotuksen ”hirttäkää heidät”.
Keskiviikkona Katon kimppuun käytiin hänen kotonaan maan pääkaupungissa Kampalassa. Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjä pakeni paikalta autolla, jonka rekisterinumero on saatettu poliisin tietoon.
Kato oli ystävien mukaan yksi Ugandan ensimmäisistä, ellei ensimmäinen, julkihomo. Hän käytti lähes päivittäin sateenkaaririntamerkkiä.
Rolling Stonen, jolla ei ole mitään tekemistä kuuluisamman kaimansa kanssa, lokakuinen hirttokehotus ei ollut ainutlaatuinen. Suosittu iltapäivälehti Red Pepper oli jo keväällä 2009 julkaissut listan ugandalaishomojen nimistä ja seksuaalisista mieltymyksistä. Rolling Stone nosti panoksia julkistamalla omassa listassaan kotiosoitteita – myös David Katon.
”Rolling Stonen jutun jälkeen olemme eläneet kuin lainsuojattomat omassa maassamme”, David Kato sanoi tammikuun puolivälissä AlertNetin haastattelussa. ”Meidän on vaihdettava asuinpaikkaa jatkuvasti, koska pelkäämme hyökkäyksiä. Jotkut homot ovat muuttaneet maalle elääkseen suojatummin.”
Kato ja kaksi muuta aktivistia haastoivat lehden oikeuteen. Tammikuun alussa Ugandan korkein oikeus tuomitsi Rolling Stonen maksamaan kolmikolle korvauksia yksityisyyden loukkauksesta.
Homoseksi on jo nyt laitonta Ugandassa. Parlamentin käsittelyssä oleva uusi laki tekisi kaikesta homoseksuaalisuudesta laitonta. HIV-positiiviset ja rikoksenuusijat voitaisiin tuomita kuolemaan.
Vuonna 2009 tehty lakiesitys on kärjistänyt keskustelua myös Yhdysvalloissa, missä useat konservatiivikristityt papit ja poliitikot pitävät yllä lämpimiä suhteita Ugandan homovastaisiin liikkeisiin. Homolakia esittänyt kansanedustaja David Bahati sai idean lakialoitteeseensa yhdysvaltalaisen pastorin Scott Livelyn Kampalassa pitämästä ”homojen salaista agendaa” käsittelevästä puhesarjasta. Lively on sittemmin sanonut pitävänsä Bahatin rangaistusasteikkoa liian rajuna, mutta tukevansa lakia, jos kuolemanrangaistus poistetaan.
Lain käsittely on ollut hidasta osittain sen saaman kansainvälisen huomion vuoksi. Sen odotetaan kuitenkin nousevan jälleen kansanedustajien työlistalle helmikuussa järjestettävien vaalien jälkeen.
Istuvan presidentin Yoweri Musevenin NRM-puolueen, jota myös David Bahati edustaa, odotetaan voittavan vaalit. Jos jo kolme kertaa koettu kuvio toistuu jälleen, oikeus ja vaalitarkkailijat toteavat vaalit vilpillisiksi, mutta sallivat tuloksen jäädä voimaan.