TaideKirjoittanut taru torikka

Herkkä poika Ruotsista

Lukuaika: < 1 minuutti

Herkkä poika Ruotsista

Teksti Taru Torikka

Intiimi, folk-vaikutteisiin yllättäviä instrumentteja sekoittava, sadunomaisia maailmoja rakentava musiikki herkistää kuuntelijan, joka yleensä kaihtaa poika ja kitara -ilmiöitä. Tavastian loppuunmyydylle keikalle valmistautuva Prince of Assyria kertoi Fifille melankolisesta energiasta ja musiikin kemiallisista reaktioista.

Prince of Assyrian Missing Note -debyytistä on jo tullut tämän talven ilmiö myös Suomessa. Prince of Assyria on Ninos Dankha, irakilaissyntyinen lauluntekijä Ruotsista.

Fifi tavoitti Dankhan valmistautumasta Helsingin-keikkaansa.

”Teen musiikkia kommunikoidakseni sisäistä maailmaani. Aikaisemmin tanssin, mutta jouduttuani viisi vuotta sitten auto-onnettomuuteen aloin kokeilla musiikin tekemistä. Tutustuin ensin elektronisiin soittimiin ja asiat klikkasivat heti kohdilleen. Etsin ja löysin musiikista heti elementtejä, joilla voin kertoa, mikä olen ja kuinka voin.

Haluan olla lauluntekijänä mahdollisimman avoin ja rehellinen. Kuuntelen itsekin sellaisia taiteilijoita, joiden musiikki tuntuu kertovan heistä jotain rehellistä. Suosikkini vaihtelevat kausittain, heitä on paljon John Lennonista Nina Simoneen.”

”Olen syntynyt Bagdadissa ja muuttanut Ruotsiin pikkulapsena. Nykyään suhteeni Irakiin on ristiriitainen: toisaalta assyrialaisuus on jotakin syvällä sisässäni olevaa, historiaa ja tarinoita. Toisaalta tunnen Pohjois-Irakissa käydessäni oloni ulkopuoliseksi, vaikka puhun kieltä. Ruotsalaisuuden ja assyrialaisten juurien yhdistelmä on kuitenkin oleellinen osa minua.

Kieli poikkeaa paljon esimerkiksi englannista ja ruotsista, käytän sen keinoja kertoa tarinoita englanninkielisissä lauluissanikin. Pyrin maalaamaan sanoilla.

Musiikkia tehdessäni pelaan energioilla. Koen sanojen, melodioiden ja sointujen muodostavan kemiallisia reaktioita. Niiden etsiminen ja löytäminen innostaa jatkamaan musiikin tekemistä.”

”Olen jo kirjoittanut seuraavan levyn laulut, nyt työskentelen sovitusten kimpussa. Etsin levylle oikeanlaista melankolista energiaa – maailmani on melankolinen.

Työskentelen intohimoisesti ja olen ankara itseäni kohtaan: meni kolme vuotta löytää ja toteuttaa Missing Note -levylle juuri oikeat sovitukset.

Olen otettu siitä, miten ihastuneesti ihmiset ovat ottaneet musiikkini vastaan. Keikoilla pyrin luomaan yhtä intensiivisen energialatauksen kuin levylle, mutta eri keinoilla. Tulen Tavastialle kitaran ja pianon kanssa. Tavoitteeni on tehdä elämyksestä mahdollisimman hellä.”

Prince Of Assyria, DJ:t Mini, Jiri, Tavastia-klubi pe 12.2.