TaideKirjoittanut anna-sofia joro

Salif Keita – kuninkaiden sukulainen rikkoi tabut

Lukuaika: 2 minuuttia

Salif Keita – kuninkaiden sukulainen rikkoi tabut

Teksti Anna-Sofia Joro

Afropopin isä saapuu pian Suomeen. Miten taikauskon vainoamasta albiinopojasta tuli maailmantähti? Entä miltä tuntuu kotiinpaluu Maliin?

Malilainen afropop-laulaja ja lauluntekijä Salif Keita nauttii nykyään kansainvälistä mainetta. Hyvällä syyllä voi sanoa, että eipä olisi uskonut.

Salif Keita syntyi kolmantena kolmentoista lapsen perheeseen Djombassa, Malissa, vuonna 1949. Äiti piilotteli albiinopoikaansa, jotteivät taikauskoiset paikalliset olisi repineet lasta kappaleiksi.

Albiinoksi syntyminen merkitsee monissa Afrikan maissa ja etenkin länsiafrikkalaisten mandinkojen keskuudessa hyvin huonoa onnea. Esimerkiksi Burundissa on surmattu tänä ja viime vuonna kahdeksan albiinoa ja Tansaniassa yli neljäkymmentä vuoden 2008 aikana.

Keitan vieraantuneisuuden tunnetta lisäsi hänen huono näkönsä.

Ehkä kaikki yhdessä vaikutti siihen, että poika päätti ryhtyä muusikoksi.

Idea ei herättänyt innostusta, sillä Keita sattui olemaan Malin imperiumin vuonna 1240 perustaneen mandinka-sotilaskuningas Sundiata Keitan suora jälkeläinen.

Ainoastaan alempiin luokkiin kuuluvat griotit, kiertelevät muusikot ja runoilijat, saavat tienata elantonsa musiikilla.

”Kuulun kuninkaalliseen sukuun, joten perheeni vastusti jyrkästi muusikonuraa. Mutta minulla ei ollut vaihtoehtoja. Olen albiino, joten en olisi voinut opiskella enkä olisi ikinä saanut normaalia työpaikkaa”, alun perin opettajan urasta haaveillut Keita kertoo.

”Ainoastaan musiikki hyväksyi minut sellaisena kuin olen, joten rakastan sitä hyvin paljon. Olen erityisen ylpeä menestyksestäni, koska se merkitsee että olin alusta alkaen oikeassa.”

Keita muutti 18-vuotiaana Malin pääkaupunkiin Bamakoon, jossa hän perusti trion kolmen veljensä kanssa. He soittivat kaduilla ja yökerhoissa.

Varsinaisesti ura alkoi valtion tukemassa Rail Band -yhtyeessä – kuten monella muullakin länsiafrikkalaisella muusikolla niihin aikoihin. Vuonna 1973 Keita liittyi Les Ambassadeurs -bändiin.

Malin poliittinen epävakaisuus sai Keitan muuttamaan Abidjaan, Norsunluurannikon pääkaupunkiin. Sieltä matka jatkui Pariisiin, jossa Keita toivoi tavoittavansa laajempaa eurooppalaista yleisöä. Ja sitten asiat alkoivat luistaa toden teolla.

”Olen ylpeä malilaisen musiikin menestyksestä”, Keita toteaa vaatimattomasti.

Nykyään Keita on maailmanmusiikin kovimpia nimiä, afropopin perustaja, joka tunnetaan vahvoista live-esiintymisistään ja tunteisiin vetoavista lauluistaan. Keita on työskennellyt maailmanluokan tähtien, kuten Carlos Santanan kanssa.

”Se oli kiinnostavaa, opin todella paljon. Toivottavasti myös Santana oppi vähän jotain minulta”, Keita muistelee.

Keitan musiikissa Malin perinteinen griot-musiikki ja länsiafrikkalaiset vaikutteet sekoittuvat kuubalaisiin, espanjalaisiin ja portugalilaisiin rytmeihin sekä kaikenkattavaan islamilaiseen soundiin.

”Suurin osa vaikutteistani tulee mandinka-musiikista, mutta malilaisen musiikin tulevaisuus on fuusiossa. Juuri sen avulla musiikki säilyttää alkuperäisyytensä ja erottuu muista”, Keita pohtii.

”Haluan välittää musiikillani rauhan, rakkauden ja myötätunnon sanomaa kaikille maailmassa kärsiville ihmisille.”

Keitan kokoonpanon soittimiin kuuluu kitaran ja basson lisäksi perinteisiä afrikkalaisia instrumentteja, kuten kora, calabash ja djembe – usein uudistavalla tavalla käytettyinä.

Kuusikymppinen Keita puhuu lämpimästi kotimaastaan. Hän palasi 2000-luvun alussa Bamakoon asumaan ja tekemään musiikkia. Tuorein albumi M’Bemba vuodelta 2005 äänitettiin hänen omassa studiossaan pääkaupungissa.

”En ole koskaan ollut pitkään poissa Malista. Totta kai olen paljon kiertueilla, mutta aina niiden välissä palaan kotiin”, Keita korostaa. Salif Keita esiintyy Espoon April Jazzissa 25.4.