Autuaita ovat rahantekijät

 • Avatar Olli Räisänen

  ”Namibian rauhanprosessin lopussa Ahtisaari antaa Etelä-Afrikalle luvan hyökätä swapon PLAN-sissejä vastaan. Sen seurauksena verisissä taisteluissa kuolee arvioista riippuen 100–300 SWAPO:n sissiä.”

  Namibiassa esikuntatasolla rauhaa turvanneena en ole kuullut tällaisesta tapahtumasta. Sen sijaan operaation alussa, muistaakseni 2.-3.4.1989 välisenä yönä, siis ennen rauhanturvaajien saapumista alueelle, n. 300 SWAPOn sissiä ylitti rajan Angolan puolelta ja Etelä-Afrikan joukot tappoivat 293 heistä. Tavallaan Ahtisaaren siunauksella kyllä, koska sisseillä oli lupa tulla Namibian puolelle vasta YK:n operaation alkamisen jälkeen.

  No, operaationhan piti alkaa 1.4.1989, mutta isot pyörät pyörivät hitaasti, eikä SWAPOn sisäinen tiedotus ollut ihan tilanteen tasalla. Esimerkiksi suomalaiset aloittivat rauhanturvaamisen alueella vasta 9.4.1989. Mutta ymmärrän kyllä, ettei Nujoma Ahtisaarta – tai siis YK:ta – tästä kiitellyt.

  Tämän kaltainen lähdekritiikin puuttuminen saa minut kuitenkin ohittamaan loput artikkelista. Ei Ahtisaarikaan työssään mikään pulmunen ollut, mutta perättömyyksien levittely Voima-lehdessä haiskahtaa hiukan rauhanpalkinnon saajan tarkoitukselliselta poliittiselta leimaamiselta, tai koko Nobel-instituution uskottavuuden kyseenalaistamiselta.

  Terveisin
  Olli Räisänen

  Vastaa
 • Avatar Olli Räisänen

  Lisään vielä edelliseen, että ”verisissä taisteluissa” on ehkä hiukan anakronistinen ilmaisu, sillä nuo onnettomat SWAPOn sissit kuvittelivat tulevansa YK:n valvomalle alueelle, odottamatta kohtaavansa eteläafrikkalaisia joukkoja. Kyseessä oli siis silkka verilöyly. Olkaa niin ystävällisiä, että tarkistatte faktat ennen enterin painamista!

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.